Hava Durumu

6 yıllık çalışmalarını 2,5 saatte anlattı

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2019 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 09:17

Bursa Ticaret Borsası'nda 2013 yılında tarihi bir değişim yaşanmıştı. 40 yıl süren Rıza Aydın yönetimi sonlanmış, yerine Özer Matlı koltuğa oturmuştu.
İkinci döneminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyeliği'ne de seçilen Özer Matlı, ilk kez uzun soluklu bir toplantı ile basının karşısına çıktı. Almira Otel'de 2,5 saat süren toplantıda, Bursa Ticaret Borsası'nın yanı sıra TOBB'un önemli projeleri de anlatıldı.

Konuşmasına Suriye'nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekâtı'na değinerek başlayan Matlı, 'Ordusuyla ve iş dünyasıyla güçlü bir Türkiye var. İş dünyası olarak bizim güçlü ordumuzun ardında güçlü şirketler oluşturmalıyız' mesajını verdi.
Toplantıda aralarında TOBB Odalar Müdürü Volkan Tufan TOBB'u, Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi Yıldız, borsanın faaliyetlerini, Ticaret Borsası Danışmanı Can Aydoğan da hayata geçirilen projeleri anlattı.
Gelelim Özer Matlı'nın da zaman zaman araya girerek, katkıda bulunduğu toplantı notlarına...

TOBB'un Türkiye'nin en büyük kurumsal yapılarından biri faaliyet alanı ise çok geniş. Dikkatimi çeken en önemli faaliyeti Türkiye'nin gümrük kapılarıyla ilgili çalışması. Bugüne kadar Türkiye'nin neredeyse tüm sınır kapılarında yapılan düzenlemeler için 523 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiş. TOBB, bu yatırımlardan elde ettiği gelir dolayısıyla her yıl 610 milyon lira vergi ödüyor.
Havaalanlarında TAV nasıl bir marka haline geldiyse TOBB sınır kapılarında dünya markası haline gelmiş. Birleşmiş Milletler dünya ülkelerine TOBB'u örnek gösterince Ukrayna'da değişen iktidar, TOBB'un kapısını çalmış.
'50 yıllık hayalimdi' diyen Matlı'nın ikinci önem verdiği konu ise Türkiye Ürün İhtisas Borsası. Ticaret Bakanlığı TOBB ve aralarında Bursa'nın da bulunduğu 30 ticaret borsasının ortaklığıyla kurulan 100 milyon lira sermayeli Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nda elektronik senetler üzerinden hububat, pamuk, baklagiller, fındık, Antepfıstığı kayısı, zeytin, kuru üzüm gibi ürünlerin işlemlerinin yapılması hedefleniyor.
Matlı'nın önümüzdeki dönemde en çok istediği projelerden biri Avrupa Tahıl Günleri'nin 2024 yılında Bursa'da gerçekleştirilmesi. Bursa Ticaret Borsası, 2015 yılının son çeyreğinden itibaren Avrupa Ticaret Borsaları Birliği'nin ilk ve tek Türk üyesi. 1961 yılında Strazburg merkezli olarak kurulan ve 12 ülkeden 38 ticaret borsasını bir araya getiren platformun 2024'teki etkinliğinin Bursa'da yapılması için Borsa Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Viyana'ya gitti. Bugün yapılacak olan toplantıda, Fransa, İtalya, Hollanda gibi güçlü rakipleri arasından Bursa tercih edilirse dünyanın önemli ülkelerinden bin 200 iş insanı Bursa'ya gelecek ve tanıtım açısından önemli bir fırsat yakalanacak.

CEZAEVİNDE SERA

Cumhuriyetimizle yaşıt bin 30 üyeli ticaret borsasının 2018 yılındaki toplam işlem hacmi 3,7 milyar liraya ulaştı. Ticaretin yanı sıra sosyal projelere de önem veren borsanın eski adı ziraat mektebi olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve E Tipi cezaevinde hayata geçirdiği çalışmalar altı çizilecek türden.
Valilik, BEBKA ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokolle lisenin projelerine destek veriliyor. Matlı'nın amacı bürokrasiden izin çıkarsa bu bölgeden Bursalıların da yararlanacağı etkinlikler düzenlenmesi. Bursalıların doğayla buluşması.
Borsa, 2 bin 400 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Bursa E Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda 7 dönümlük arazide sera ve açık tarım faaliyetlerine de destek veriyor. Hükümlülerin burada solucan gübresi kullanarak ürettikleri organik domates, salatalık, bamya ve patlıcan cezaevi kantinlerinde satılıyor. Mahkumlar, projeyi bir adım daha ileriye götürerek, solucan gübresi üretim tesisi için de borsadan destek bekliyor.

'ARTIK DERSLERE GECİKMELERİ İÇİN BAHANELERİ KALMADI'

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, göreve başladığı günden beri toplumun tüm kesimleriyle kurduğu sıcak ilişkilerin yanı sıra sosyal medyayı da en iyi kullanan yöneticilerden biri.
Prof. Dr. Kılavuz'un dün Twitter'dan yaptığı paylaşım takipçileri ve hayvan dostlarını sevindirdi. Kampustaki kedi evi fotoğrafını 'Can dostlarımız için kampus içinde evler yaptık. Artık derslere gecikmeleri için bahaneleri kalmadı' yazısıyla paylaşan Prof. Dr. Kılavuz'un mesajı büyük beğeni topladı. Takipçileri can dostları için kampusta beslenme odakları da kurulmasını istedi.
Aldığımız bilgiye göre, kampus alanının farklı noktalarına 7 kedi evi konuldu. Projenin devamında sayı artırılacak ve akademisyenler, personel ve öğrenci topluluklarıyla ortak çalışma yapılacak. Prof. Dr. Kılavuz, yeşil bir üniversitenin yanı sıra can dostlarına yeni yaşam alanları oluşturmayı hedefliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.