Hava Durumu

60 yıllık hayale bir adım daha: 'Gemlikli'yi üretecek inşaat başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2020 08:05

Yerli ve milli otomobil, Türkiye'nin 60 yıllık hayali.

Hayalin gerçekleşmesinin işaret fişeğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'babayiğit' çağrısı ateşledi. Ardından şirket kuruluşu, modellerin tanıtımı ve temel atma töreni ile projenin ete kemiğe bürünmüş halini gördük.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 27 Aralık 2019'da yerli ve milli otomobili üretecek fabrikanın kurulacağı yer açıklandığında, 'Yerli milli ve Gemlikli' başlığını kullanmıştım. Sonra Gemlikli adı birçok yerde kullanılmaya başlandı.

Otomotiv sektöründe dönüşümün yaşandığı ve oyunun kurallarının değiştiği zamanda yola çıkan Türkiye, bu yatırımla mobilite sistemini kurarak, başka ülkelerin 150 yılda oluşturdukları birikim ve değişimi yakalama imkanına sahip olacak.

Türkiye'nin, 'Dünya liginde ben de varım' demesini sağlayacak, elektrikli olmasının ötesinde akıllı sisteme sahip, Gemliklinin üretileceği fabrika alanındaki zemin iyileştirme çalışmaları son aşamaya geldi.

Geçen hafta, TOGG Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan İnşaat Komitesi tarafından 16 şirket arasından belirlenen Yapı Merkezi Gemlik tesisini hayata geçirecek şirket olarak belirlendi. İmzalar atıldı.

Yaklaşık bir yıllık sürede tamamlanması planlanan üstyapı çalışmalarının ardından TOGG tesisinde, üretim ve montaj hatlarının kurulmasıyla 2022'nin son çeyreğinde ilk seri otomobilin banttan indirilmesi hedefleniyor.

İnşaatını yapacak olan Yapı Merkezi'nin sahibi Başar Arıoğlu, ocakta inşaata başlayarak, daha inşaat aşamasında 5 bin kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.

Fabrika inşaatını yakından takip eden isimlerden biri Gemlikli olması dolayısıyla AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık. TBMM'nin tatile girmesinin ardından soluğu fabrika alanında aldı. Işık, dün, yine AK Parti Milletvekili Refik Özen ile birlikte TOGG Üretim Sorumlusu Murat Akdaş ile bir araya geldi.

Zafer Işık, fabrikanın altyapı çalışmalarının devam ettiğini, ihaleyi alan firmanın önümüzdeki ayında yer teslimi yaparak çalışmalara başlayacağını söyledi. Fabrikada her şeyin planlandığı gibi gittiğini vurgulayan Işık, dere ıslahı çalışmalarının DSİ, yol yapım çalışmalarının da Karayolları müdürlükleri tarafından sürdürüldüğünü ifade etti. Işık, 'Karayollarının ihale süreci devam ediyor. Süreler bekleniyor. Kamulaştırmalar yapılacak. Engürücük kavşak çalışması devam edecek' dedi.

Bir yandan fabrika, diğer yandan pil ve şarj istasyonları ile ilgili çalışmalar koordineli olarak yürütülüyor. Önümüzdeki günlerde fabrika inşaatının yükselmeye başlamasıyla birlikte 60 yıllık hayale bir adım daha yaklaşacağız.

TİMSAH ARENA KEDİSİNE DAVET

Önceki akşam oynanan Bursaspor - Eskişehirspor karşılaşmasının kahramanı bana göre, Anadolu Ajansı Muhabiri Sergen Sezgin'in bir birinden ilginç fotoğraflarını çektiği Timsah Arena kedisiydi.

Sergen Sezgin'i dün arayıp sordum: Adı var mıydı diye..

Yokmuş ama Sergen'in söylediğine göre, sıcakkanlı ve insanlardan kaçmayan kedi. 90 dakikalık maç boyunca tribünler ve kale arkasında gezip durmuş. Seyircisiz oynanan karşılamada görev alan 112 Acil Servis görevlileri de yiyeceklerini Timsah Arena kedisiyle paylaşmışlar.

Fotoğrafları yayınlandıktan sonra sosyal medyada büyük ilgi gören Timsah Arena kedisine bir davet de Osmangazi Belediyesi'nden geldi.

Sosyal medya hesabından, Timsah Arena yetkililerine seslenen Osmangazi Belediyesi, 'Bu özel konuğu Sahipsiz Hayvanlar Doğan Yaşam ve Tedavi Merkezi'mizde ağırlamak istiyoruz' davetini yaptı.

Hayatımızı renklendiren can dostları, pandemi günlerinde en büyük tesellimiz. Bir de onlara sahip çıkıp, sevsek neyimiz eksilir?

GÜRKAN'IN İLK KONUĞU EFKAN ALA

AK Parti Bursa İl Başkanlığı görevine başlayan Davut Gürkan, parti toplantılarının ardından kamuoyunun önüne önceki gün Orhaneli ve Harmancık'a doğalgaz bağlanması dolayısıyla düzenlenen törenlerde çıktı.

Gürkan'ı dün de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ziyaret etti. Ziyaret fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Gürkan, ziyaret dolayısıyla Ala'ya teşekkür ederek, 'Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Bursa'mız ve Teşkilatlarımız için çalışmaya ve AK Nefer olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız' dedi.

GÖZLEM KULESİ'NDE GÜNDEM KORONA VE BÜTÇE

Türkiye gündemini koronavirüsün tırmanışa geçişi, aşı ve TBMM 2021 bütçe maratonu oluşturuyor.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşam konuğu olacak CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan ile bütçe ve Bursa'ya yansımaları ile koronavirüs sürecini konuşacağız.

Uzun yıllar Bal-Göç Başkanlığı yapan Prof. Dr. Özkan ile Balkanları konuşmadan olmaz. Gündem maddelerimizden biri de Balkanlar ve Bulgaristan'daki gelişmeler olacak.

Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da ASTV'de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.