Hava Durumu

Acil ulaşım projelerinin finansmanı bakanlıktan

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2019 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.05.2019 08:03

Yerel seçimlerde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Alinur Aktaş, 'Bursa Tasavvuru' ile ana temasını belirlediği ve kampanya döneminde oldukça gösterişli bir sunumla kamuoyuna açıkladığı yeni dönem projeleriyle ilgili kolları sıvadı.
Bu yatırımları gerçekleştirmek için önemli bir finans kaynağı gerekiyor. Bunun yolu, belediyenin hazineden aldığı payı artırmak ve önemli projeleri bakanlıkların bütçeleriyle gerçekleştirmekten geçiyor.
Kızılcahamam'da yapılan ve yerel seçim sonuçlarının değerlendirildiği 28'inci İstişare ve Değerlendirme toplantıları Aktaş'a büyük imkan sağladı. Aktaş, kampanya dönemi boyunca hem Bursa mitinginde hem de ardından 10'un üzerinde telefon görüşmesi yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek almıştı.
Kızılcahamam'da bir buçuk saat baş başa, 3 saat de bakanlar kurulu ile birlikte görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a neredeyse projeleri tek tek anlattı ve hangi bakanlıktan ne destek beklediğini aktardı. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan da, toplantı sırasında ilgili bakanlara talimat da verdi.

Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Aktaş, bizzat Cumhurbaşkanı'ndan aldığı desteğin verdiği moralle projelerini öncelik sırasına göre anlattı.
Kampanya dönemindeki 'Bursa Projeleri' kitapçığı yine önündeydi. Buradaki projeleri kısa, orta ve uzun dönem olarak gerçekleştireceğini söyledi.
Kısa vadeli projeler için öngördüğü tarih 31 Aralık 2020. Seçimin bitmesinden sonraki 21 aylık süre yani. Bir ayı geçti bile...
Aktaş'ın kısa vade içine aldığı projeler; Acemler ve Yeni Adliye kavşakları, Emek Bursaray hattının Şehir Hastanesi'ne uzatılması, Kent Meydanı ile Terminal arasında bulunan T2 hattının Santral Garaj bölgesindeki proje değişikliği.
Aktaş'ın Merinos Gölpark'taki toplantıda da 'Bundan sonra bize daha sık Ankara yolları görünüyor' sözünü neden söylediği de anlaşıldı. Bu dört projeyi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na yaptırmayı hedefliyor. Projeler Bursa'dan finansman ise bakanlıktan olacak. Bir taraftan projeleri tamamlayan Aktaş, diğer yandan önümüzdeki hafta bakanla görüşmek için Ankara'da olacak.
Aktaş, kampanya döneminde Acemler için direksiyonel kavşak projesi açıklamıştı. Şimdi yeni bir proje daha hazırlanıyor. Biraz daha az maliyetli 60-70 milyon lira civarındaki projenin sunumu da dün yapıldı.
Aktaş'a göre, borçlar yapılandırılır, hazine payları artırılır ve Ankara'nın projelerdeki finans desteği doğru yerlerde kullanılırsa Bursa bunun karşılığını kısa sürede alır.

BURBAK, BURULAŞ'A BAĞLANIYOR 2 ŞİRKET DE BİRLEŞİYOR

Başkan Aktaş, yeni döneminde belediye şirketlerinin reorganizasyonu çalışması da başlattı. '17 aylık dönemde yaptığımız hamlelerle birçok şirketi zapturapt altına aldık' diyen Aktaş'a göre, 9 aktif şirketin küçülmesi veya birleştirilmesi gerekenler var.
'Bir sürü şirketimiz olsun ben de o şirketlerin başkanı olarak 750 veya bin lira huzur hakkı alma sevdalısı değilim' sözleriyle şirketlere bakış açısını açıklayan Aktaş, Burbak'ı kapatarak, Burulaş'a bağlamayı planlıyor. İsmini veremeyeceği iki şirketin de birleştirileceğini açıklayan Aktaş, BESAŞ'ın ekmek üretimine devam edeceğini ancak süt ürünleri tesislerinin satışını da hedefliyor. Hatta bununla ilgili önümüzdeki günlerde BTSO'da sunum da yapacak.
Bu arada, Aktaş, merhum Hikmet Şahin'in başkanlığı döneminde düzenlenen İpekyolu Film Festivali'nin yeniden yapılacağını açıklamıştı. Bununla ilgili hazırlıklar da devam ediyor.
Ancak, Aktaş'ın isim konusunda çekincesi var.
Bursa markasının oluşması için festivalin adının da Bursa Film Festivali olmasını istiyor.

'AYAĞIMIZA BASILIRSA BAĞRILMASI GEREKTİĞİ KADAR BAĞIRIRIM

İstanbul ve Bursa yeni ulaşım imkanlarıyla birbirlerine daha da yaklaştı. Bu yakınlaşma öncesi de iki büyükşehir belediyesi arasında yakın ilişkiler vardı.
Seçimler sonrası CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması bu ilişkileri nasıl etkileyecek?
Aktaş, soruyu yanıtlamadan önce İmamoğlu ile geçen yıl ekim ayında İstanbul'da Bahçeşehir Üniversitesi'nin Yerel Yönetimler Akademisi'ndeki toplantıda tanıştığını anlattı. O günlerde Beylikdüzü Belediye Başkanı olan İmamoğlu ile çay içip ayaküstü sohbet de etmişler. İki kentin de Marmara Belediyeler Birliği üyesi olduğunu hatırlatan Aktaş, 'Şehrin menfaatleri doğrultusunda otururuz konuşuruz. İşbirliği yapılması gerekiyorsa yaparız. Ancak ayağımıza basılırsa bağırılması gerektiği kadar bağırırım' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.