Hava Durumu

Adaylığını açıkladı, il odaları kurulmasını önerdi

Yazının Giriş Tarihi: 12.01.2020 09:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.01.2020 09:13

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi 22-23 Şubat tarihlerinde yapılacak seçimlere hazırlanıyor. Bursa Şubesi'nde çeyrek asra yakın bir süredir Çalışma Grubu tarafından yönetimler oluşturuluyor.
Çalışma Grubu adına iki dönemdir başkanlık göre- vini yürüten ve grubu 'İMO Bursa Şubesi'nin hafızası' olarak nitelendiren Mehmet Albayrak, üçüncü dönem için adaylığını dün Altınceylan tesislerinde geniş katılımlı toplantıyla açıkladı.
Temsilcilikten şubeye dönüştüğü 1988 yılından beri İMO Bursa Şubesi her geçen yıl büyüyor. Bursa'nın yanı sıra Kütahya, Yalova, Bilecik ve 6 ilçe temsilciliği bulunan şubeye kayıtlı 4 bin 900 üyesi bulunan İMO, Bursa'nın büyük meslek örgütlerinden biri.
Albayrak, konuşmasında zor günler yaşayan inşaat sektörünün üyelerini de ciddi bir şekilde etkilediğine dikkat çekerek, istihdam yaratacak güçleri olmadığını ancak genç mühendislerin mesleki gelişimine katkı sağlayacak kurslar düzenlediklerini vurguladı.
Zamanın şartlarına göre iyi bir yasa olsa da 1954 yılında yürürlüğe giren 6235 Sayılı TMMOB yasasının revizyona ihtiyacı olduğunu savunan Albayrak, bu konudaki tartışmalara katıldı.

İMO'nun 81 ilde 26 şube ile hizmet vermeye çalıştığını ancak yeterli olmadığını vurgulayan Albayrak'a göre, meslek örgütünün merkezden değil yerelden yönetilme zamanı geldi. Daha dinamik bir yönetim sistemine adım atmanın yolu ise 'İl Odaları' sistemine geçiş.
Çankırı, Kırıkkale, Bayburt ve Ardahan'da İMO'nun temsilciliği dahi bulunmadığını hatırlatan Albayrak;
'Şubelerde iki yılda bir yönetim seçimleri yapılıyor. Denetleme disiplin kurulu yok. En üzücü olanı ise 250 kilometre uzaklıktaki meslektaşlarımızı oy vermek için Bursa'ya gelmek zorunda bırakıyoruz. İki yılda bir defa sadece oy kullanma hakları olan bu meslektaşlarımızın demokratik haklarının bu haliyle engellendiğini düşünüyoruz'
Albayrak, meslek örgütündeki bu açmazı çözme yolunun ise il odacılığı sisteminin hayata geçirilmesi olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı.
'Sayısal olarak 140 bine ulaşan inşaat mühendisliği örgütünün başka çıkış yolu yoktur'
Bu arada, Çağdaş Mühendisler Grubu'nun önceki dönem adayı Kemal Cüneyt Erdem'in de genel kurulda yine rakibi olması bekleniyor.

AK PARTİ'NİN 'HALKÇI' VEKİL İMAJI

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, bütçe mesaisi sonrası verilen aradan yararlanarak bir yandan Bursa'daki etkinliklere katılırken, diğer yandan esnaf ziyaretleri gerçekleştiriyor.
Hafta içinde AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay ile birlikte Kurtuluş Caddesi'ndeki esnafları ziyaret eden Ödünç'ün merhum başbakanlardan Bülent Ecevit'in benzeri kasket taktığı gördük. İnşaat Mühendisi olduğu için Mehmet Albayrak'ın adaylığı açıkladığı toplantıda bunu hatırlatarak sorduk. O da yanıtladı: Hava soğuktu. Kıyafetime uygun olduğu için şapkayı taktım.
Esprisi bir yana şapka Ödünç'e ayrı bir imaj kazandırmıştı.

OSMANLI BURSA'YI HANGİ TARİHTE FETHETTİ?

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetleri arasında yer alan Bursa Günlüğü dergisi zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Zaman zaman dergide yayınlanan ilginç yazılar haber konusu dahi yapılıyor. Daha önce birkaç kez ben de bu yeni gelişmeleri köşeme taşımıştım.
Genel yayın yönetmenliğini Sefer Göltekin'in yaptığı derginin son sayısında kapak konusu olarak Bursa ve çevresinin fethi seçildi. Bu konuyla ilgili araştırmacı yazar ve Yeniçağ tarihi uzmanı Hakan Yılmaz'ın geniş bir yazısına yer verildi.
Geniş bir kaynak taraması yapan Hakan Yılmaz, 6 Nisan 1326 olarak bilinen Bursa'nın fetih tarihiye ilgili Osmanlı kroniklerinde 1310-1327 arasında değişen birbiriyle çelişkili tarihler verildiği vurgusu yaparak, tarihi kanıtlara göre, fethin 6 Nisan 1322'de gerçekleştiğini savundu.
Yılmaz, yazısında, ayrıca tahttan çekildikten sonra Söğüt'te oturmaya devam eden Osman Gazi'nin fetihten bir buçuk yıl sonra burada vefat ettiğini, daha sonra vasiyeti üzerine Bursa'ya nakledildiğini ifade etti.
Bursa'nın fethi ile ilgili yanlış bilgilerin yazısında gösterdiği kanıtlar ışığında düzeltilmesini isteyen Yılmaz, literatüre fetih tarihinin 6 Nisan 1322 tarihinin yerleştirilmesini ve bu tarihi veriye dayanarak Orhan Gazi'nin 1324'teki cülusunun Yenişehir'de değil bizzat Bursa'da gerçekleştiği bilgisinin eklenmesini istedi. Bakalım Yılmaz'ın bu düzeltmesi ve çağrısı tarihçilerden nasıl bir karşılık bulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.