Hava Durumu

AK Parti'den genç adaylı liste

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2018 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2018 07:43

Siyasi arenada en heyecanlı gün, sandıkların açılması kadar milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na verildiği saatlerdir.
Televizyon kanallarının ekranını kırmızı renkli son dakika bilgileri kaplar.
Gerçi bu seçimde MHP'nin listesi 3 gün, CHP'ninki de bir gün önce açıklansa da YSK'ya teslimle resmiyet kazanmış oldu.
Listelerin genel yapısı bir yana değerlendirmeye Bursa ve AK Parti'den başlayalım.
Bursa, milletvekili sayısının 20'ye çıkarılmasıyla iki bölgeye ayrıldı. AK Parti'de mevcut milletvekillerinden Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Emine Yavuz Gözgeç birinci bölge listesindeki milletvekili adayları arasında yer aldı.
Mevcut vekillerden İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Osman Mesten ve Muhammet Müfit Aydın, ikinci bölgeden milletvekili adayı gösterildi.
Gelelim AK Parti listesindeki sürprizlere. Birinci sürpriz, milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunmayan Refik Özen'in birinci bölge üçüncü sırada yer almasıydı. Bu bölgede Mustafa Esgin, geçen dönem milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ile gençlik kollarından gelen ve AK Parti Genel Merkezi'nde Ar-Ge Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kılıç'ın listede yer alması bekleniyordu. Aday adaylığı sırasında Türkiye gündeminde yer alan Suriyeli Türkmen Muhammet Erdoğan ise yine birinci bölgenin dokuzuncu sırasından aday gösterildi.
Asıl sürpriz ve gençleştirme operasyonu ikinci bölge listesinde gerçekleşti. Efkan Ala'nın birinci sırada yer aldığı bu listede, AK Parti Gemlik İlçe eski Başkanı Zafer Işık'ın dördüncü sırada yer bulması uzun yıllardır milletvekili bulunmayan Gemliklileri sevindirdi.
Uzun yıllar Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda yer alan Atilla Ödünç ise ikinci bölgenin altıncı sırasından aday gösterildi.
Asıl sürpriz ise üçüncü sırada yer alan Vildan Yılmaz Gürel oldu. AK Parti İnegöl ilçe teşkilatında yöneticilik görevi üstlenen Vildan Yılmaz Gürel, avukatlık mesleğini sürdürüyor.
İkinci bölgenin 9'uncu sırasında İnegöllü olan Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi 19 yaşındaki Burcu Yaran, 10'uncu sırada ise Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki İsmail Özkan aday gösterildi.
İngilizce, Rusça, Arapça bilen Burcu Yaran, yapay zeka ile bilimsel çalışmalar yapıyor.
Bursa siyasetinin duayen isimlerinden olan ve 2011'den beri Şanlıurfa'dan milletvekili seçilen eski bakan Faruk Çelik, Bursa ve Şanlıurfa listelerinde yer almadı.

CHP listesinde 3 profesör var

CHP Bursa milletvekillerinden Lale Karabıyık, İYİ Parti'ye gidip gelen Erkan Aydın ile Nurhayat Altaca Kayışoğlu birinci bölgede, Orhan Sarıbal ise ikinci bölge listesinde yer aldı. Bu dönem siyasete atılan Kayıhan Pala birinci bölgenin dördüncü, Bal-Göç eski Genel Başkanı Başkanı Yüksel Özkan da ikinci bölgenin ikinci sırasından aday gösterildi.
CHP Bursa listesindeki Lale Karabıyık iktisat profesörü. Kayıhan Pala, Türkiye'nin tanıdığı ve çevre konusundaki çalışmalarıyla tanınan Halk Sağlığı Profesörü.
Üçüncü profesör ise en son Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimliği görevini yapan ortopedi ve travmatoloji profesörü Yüksel Özkan.
CHP listelerinde, adaylık için Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Ekrem Demiröz ve Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin'in yer almaması sürpriz olarak değerlendirildi.

İYİ Parti'de 'Demokrat Sami' sürprizi

Seçimlere 'Millet' ittifakıyla girecek olan İYİ Parti'nin listesinde ise sürpriz isimler yer aldı.
Ülkücü gelenekten gelip, AK Parti'de de uzun yıllar siyaset yapan ve Bursa siyasetinde 'Demokrat Sami' olarak bilinen Sami Bilge İYİ Parti'nin birinci bölgesinin ikinci sırasında yer aldı. İlk sırada Bursa'nın yakından tanıdığı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun yer aldığı birinci bölgede Türk Kamu Sen'de yıllarca başkanlık yapan Selçuk Türkoğlu üçüncü sırada, adaylık için istifa eden il başkanı Yüksel Yılmaz ise dördüncü sırada aday gösterildi.
Asıl sürpriz ikinci bölge listesinde gerçekleşti. İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi emekli Büyükelçi Ahmet Kamil Erozan, listenin ilk sırasında Hasan Toktaş ise ikinci sırada yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.