Hava Durumu

Akademik odalara göre, Bozbey’in önceliği ne olmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2024 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 14:54

Akademik odalar, mesleki ve teknik konuların yanı sıra kentlerin vicdanıdır…

Kentlerin doğası, insanları ve geleceği için kaygı duyar, sorunları dile getirir, çözüm odaklı çalışmalarla gündeme yön verir.

Bursa özelini değerlendirecek olursak; kentin geleceğini etkileyecek birçok girişim akademik odaların çabaları sonucu önlenebildi. Önlenemeyen ve altında akademik odaların muhalefet şerhlerinin bulunduğu birçok proje daha sonra yapanlar tarafından bile sahiplenilmedi.

Buna, Doğanbey’deki TOKİ konutlarını, Nilüfer’deki 0,50 emsal uygulamasını ve bugünlerde Bursaspor’un küme düşmesiyle yeniden gündeme gelen Atatürk Stadyumu’nun yıkılması gibi örnekleri vermek mümkün.

Akademik odaların koordinasyonu dönemler halinde şube başkanları tarafından yürütülüyor. Bu dönem TMMOB İKK Sekreterliği Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek’te.

İKK, aralarında 31 Mart’ta seçimi kazanan Mustafa Bozbey’in de aralarında bulunduğu tüm adayların katıldığı kent sempozyumu düzenlemiş ve bu toplantıya katılan adaylar sonuç bildirgesinin altına imzalarını atacaklarını açıklamışlardı.

AS TV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına katılan TMMOB İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ile Bursa’yı ve yeni yerel yöneticilerden beklentilerini konuştuk.

Kent sempozyumunda, ortak akılla süreçleri yönetecek idarelere ihtiyaç duyulduğunun altının çizildiğini hatırlatan Şimşek, bu toplantıda seçim sonrası birlikte hareket etme çağrısı yaptıklarını da ifade etti.

 Şimşek, tüm adayların ortak çalışmayı taahhüt ettiklerini kaydederek,  şöyle devam etti:

‘Aynı sözlerin sürdürülebilirliğini kontrol edeceğiz.  Bizim beklentimiz her zaman ortak akıl süreçlerini bu kentten uzaklaştırmamak  ve tüm planlamadan kentin tümüyle ilgili hareketler mutlaka odaların görüş ve önerilerinin alınması. Burada sadece biz itiraz eden ve dava açan tarafta asla olmadık. Hep olabildiğince görüş ve katkı sunmaya çalıştık. Gerektiğinde paydaş olduk aynı projelerin kesilmeden devamını istiyoruz. Yeni ortak çalışmaların da olmasını talep ediyoruz. Çok yakında belediye başkanlarıyla görüşmelerimize başlayacağız. Israrla aynı şeyleri söylemeye ve talep etmeye devam edeceğiz’

Peki, Bozbey nereden başlamalı?

Yanıtına ‘Bursa olarak hep birlikte çok büyük hatalar yaptık’ sözleriyle başlayan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Çok hatalarla çok bedel ödedik. El birliğiyle Bursa’yı bu hale getirdik. Hepimiz, en başta yeni seçilen yerel yöneticilerimiz şapkalarını önüne koyup hatalardan ders çıkarmalı.  Bozbey yeni gelmedi. Hem alanda, hem sektör de hem de yerel idarede tecrübeli bir belediye başkanı olarak doğru adım atacağınıza inanıyorum. Yapması gerekeni biliyor. Doğru kadrolarla esasında ne yapacağını birçoklarına göre daha kolay idrak edebilecek çok büyük bir tecrübesi var’

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KAÇAKLA MÜCADELE ÖNCELİĞİ OLMALI…

Şimşek, bir mühendis ve daha önce yerel idareyi deneyimlemiş biri olarak Bozbey’in kentsel dönüşümü en iyi bilenlerden biri olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

‘Bunun yanı sıra bir kente değer katma bağlamında da çok çalışmaları oldu. Bu anlamda doğru adım atmasını bekliyoruz ve geçmiş hatalardan herkesin ders çıkararak o hataları tekrar etmeyecek doğru iradeyi doğru denetleme mekanizmalarını çalıştıracağına inanıyoruz. 

Kenti dirençli hale getirmek adına doğru adımlar, hem geçmişteki hataları tekrar etmemek bağlamında çok büyük bir direnç göstermesini hem de kente değer katma noktasındaki tecrübesi çok büyük bir avantaj bu anlamda en iyi vizyonu kendisinin koymasını bekliyoruz.  1/100 binlik planı bir an önce uygulamaya geçirmesi lazım. Bağlayıcı maddeleriyle birlikte delinmesinin önüne geçmek lazım kaçak yapıya karşı çok büyük bir mücadele bekliyoruz. Seçimden önce her yer kaçak yapı doldu. Valilikle doğru çalışmaları yürütmesini bekliyoruz’

Yeni başkanlardan önceki dönem yerel yönetimleriyle sürdürdükleri ortak projelerin devam etmesini de isteyen Şimşek, ‘Çarşıbaşı projesi nasıl ki Bursa’nın ortak paydası olduysa Hisar projesi de aynı anlayışla devam etmeli. Çarşamba-Altıparmak dönüşümü için büyükşehir belediyesi ile akademik odaların yürüttüğü çalışmalarda çok önemli noktaya geldik. Bu projenin de devam etmesi gerekir. Ayrıca depreme karşı envanter çalışmalarının da aynı hızda yapılmasını istiyoruz’ dedi.

YENİ SANAYİ BÖLGELERİNE İHTİYAÇ VAR MI?

Bursa’da son aylarda en çok tartışılan konulardan biri yeni sanayi bölgelerinin kurulması akademik odaların bu hazırlıkla ilgili görüşünün ne olduğunu da Şimşek’e sorduk. O da yanıtladı:

‘Sanayi bölgelerinin derlenip toparlanması adına yeni bölgelerle ilgili başlamış çalışmalar var.  Askıda duran sanayi bölgeleri var. Bakanlık ve Bursa arasında gidip gelen konular var. Şu haliyle açılmasına elbette karşıyız. Şehir içindeki boşaltmayı sağlayacak şehri rahatlatmayı sağlayacak çalışmalar ortak akılla nasıl toparlayabilirizi konuşmamız gerekiyor.  Mevcut durum varken, sanayi bölgelerinin yüzde 35’i  atıl halde dururken, dağınık sanayi şehir içinde bu haliyle devam ederken yeni sanayi bölgelerine kesinlikle karşıyız. Bunları şeffaf bir şekilde konuşmamız lazım. Artık  yeni bir dönem başladı geçmişte ne olduğunu irdelemeden yeniden gerçeği önümüze koyup ortak akılla sorunu çözmemiz lazım’ 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.