Hava Durumu

Akaryakıt zamları kontak kapattı, Bursa’da ulaşım rahatladı!

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2022 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2022 09:47

Döviz kurlarının yükselmesiyle birlikte hızla artan akaryakıt fiyatları, pandeminin etkisiyle rekor seviyeye ulaşan özel araç kullanımına fren yaptırdı.

İstanbul için yazılan gelişmesinin benzerini dün Bursa’da yaşadım. Kent Meydanı’ndan 38 nolu hat otobüsü ile  Sönmez Medya’ya gelirken trafikteki yoğunluğun nasıl azaldığını görme imkanı buldum. Bu yolculuk bekleme süremi de katarsak 10 dakika sürdü. Mesai saatinin başlamasına yakın saat olmasına rağmen yollardaki araç sayısı oldukça azdı. Ayrıca üst geçitlerin devreye girmesiyle kaldırılan trafik ışıklarının da etkisi var tabii…

Benzer şeyleri mesai arkadaşlarım da yaşamıştı. Bazı hatlarda daha önce 5-6 yolcu bulunan otobüsler tıklım tıklım hale gelmiş.

 Bunun nedeni akaryakıt fiyatlarındaki yükselmeden başka bir şey değil. Bursalıların pandemiyle birlikte yoğun biçimde kullandıkları özel araçlara akaryakıt zammı kontak kapattırmıştı.

Geçtiğimiz ay, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin düzenlediği Ulaşım Çalıştayı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hızlı büyüme ve pandemi nedeniyle özel araç kullanımının artmasına dikkat çekmiş ve şu bilgileri vermişti…

Türkiye’de 4 kişiye 1 araç düşerken, bu rakam Bursa’da 3 kişiye 1 araca yükseldi. Bursa’da 1 milyon civarında motorlu aracımız bulunuyor. Ayrıca son 22 aydır pandemi nedeniyle görülmemiş bir süreç yaşandı. Virüs bulaşacağı korkusuyla insanlar çocuklarını kendi araçlarıyla okula götürürken, iş, alışveriş gibi faaliyetlerde de özel araç kullanımı arttı. Toplu ulaşım kullanımı ise azaldı.

Pandemi öncesi 960 bin olan günlük toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşıma sayısı ilk aylarda yüzde 60’a varan oranlarda azalmış, aradan uzun süre geçmesine rağmen pandemi öncesi rakamlara ulaşılamamıştı.

Son durumu Burulaş Genel Müdürü Kürşat Çapar’a sorduk. Toplum ulaşıma son günlerde ilginin arttığını ve en son 760 bin rakamına ulaştıklarını belirten Çapar, pandemi sonrası rekor olabilecek 800 bine aşmayı beklediklerini söyledi. 

Peki, bu durum devam eder mi?

Yapılan bir araştırmaya göre, 2021 yılında akaryakıt fiyatlarında 46’sı zam olmak üzere 58 farklı değişiklik yaşandı. 2022 ile birlikte 2 zam daha yaşadık.

Akaryakıt fiyatları bir doların TL karşılığı seviyesinde devam ediyor. Ancak, yine yapılan bir araştırmada,  akaryakıt fiyatları 1,4 ile 1,7 dolar arasında seyrediyor. Ortalaması ise bir buçuk dolar. Okurken hesap yapmışsınızdır ama yine yazayım. Eğer ortalama fiyat uygulaması devam ederse akaryakıt fiyatları daha da artabilir. 

Tüketici, akaryakıttaki yüksek fiyat nedeniyle pandemi korkusunu yenip, toplu ulaşımı kullanmaya yönelirse Bursa önümüzdeki günlerde trafik açısından nefes alabilir. Ancak, derseniz ki yüksek fiyata alışılır, yine özel araç kullanımı devam eder, o zaman siz ne kadar yol yapsanız da trafik sorunu  sürer…

KURLAR, İLACI DA VURDU, 700 YAKIN İLAÇ PİYASADA YOK

Kurlardaki yükseliş, trafiğin aksine ilaç sanayiye darbe vurdu.  Sağlık Bakanlığı, 4.57 TL'lik Euro kuru üzerinden ilaç alımı yaparken, güncel olarak 15,7 lirayı aşan kur,  hammadde ve mamulde yüzde 90 dışa bağımlı olan sektörde büyük bir sıkıntı yarattı.

Üretim açısından zorlanan sektör, şubat ayına kadar belirlenecek yeni fiyat tarifesini bekliyor. Eğer yeterli bir artış olmazsa diyabetten tansiyona, öksürük şurubundan ağrı kesici, ateş düşürücü grubuna kadar var olan ilaç sıkıntı yaşanacağı öne sürülüyor.

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programının konuğu olan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ile ilaç sektörünün durumunu konuştuk. Mesleği eczacılık olan Aydın, konuyla yakından ilgilenen milletvekillerinden biri.

Aydın’a göre, sorunun temel kaynağı dövizin aşırı yükselmesi. Euro’nun 20 Aralık öncesi 20.80’leri gördüğünü belirten Aydın, ‘Sağlık Bakanlığı ilaçta yılda bir kez şubat ayında güncelleme yapılıyor. Euro kurunun 4,57 sayılırken, 15-16 liradan alıp kim dört buçuk liraya satış yapabilir?  Üçte biri düşük fiyata kimse satamaz. Bu yüzden birçok firma Türkiye’den çıktı’ dedi.

Şubat ayında yapılacak güncelleme ile ilgili de değerlendirme yapan Aydın şöyle devam etti:

‘Diyelim ki Euro hala 15’te. 4,57’den 15 e çıkartın demek de doğru değil. Çünkü yüzde 300 bir zam anlamına gelir.  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç bedelinin yüzde 90’ınını ödediğini düşünürsek doğru bir yaklaşım değil. Ancak artık kabul edilebilir bir sınıra gelmesi lazım.  Asgari ücrete yapılan kadar arttım verilirse 6,70 e gelir yine güncel değil ama en azından sürdürülebilir. Halen bazen 650 bazen 750 ilaç piyasada bulunmuyor. En çok ithal edilen kanser ve şeker ilaçlarında sıkıntı çekiliyor.’

ÇORUM'DA DİKİLİ BİR FİDANIM VAR...

Son yıllarda gazetecilerle ilgili gün sayılarında deyim yerindeyse enflasyon yaşanıyor. 40 yıldan beri bu mesleğin içinde olan biri olarak şunu söyleyeyim. Eskiden beri bilinen iki önemli gün var benim için. Biri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, diğeri de 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra basında sansürün kaldırılması.

Dün 10 Ocak’tı. Yani çalışma imkanı bulabilen gazetecilerin günü. Çalışma imkanı bulabilen diyorum çünkü geçmişe doğru baktığımda durum hiç bu kadar kötü olmamıştı. Gazeteci unvanı bulunanların ancak üçte biri bir kurum çatısı altında yer alıyor. İşsizlik en tepe noktada olmasına rağmen yurdun dört bir yanında iletişim fakülteleri mezun vermeye devam ederek, eğitimli işsizler ordusuna nefer yetiştiriyor.

Özgürlükten, mesleki haklara kadar gazetecilerin sorunları devam ediyor. Bunların tamamını yazmaya kalksam, bana ayrılan yer yetmez…

Günümüz dolayısıyla bizleri unutmayarak kutlama mesajı, çiçek gönderenler tüm dostlara teşekkür ederim. En anlamlı hediyelerden biri ise Uludağ Elektrik Dağıtım’dan geldi. Adımıza Çorum Yaylacıkseki Hatıra Ormanı’na Tema Vakfı bir fidan dikmiş.

Artık dikili ağacımız yok demeyeceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.