Hava Durumu

Aktaş: Işık alırsam devam, ışık almazsam aday bile olmam

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2018 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2018 08:20

Zaman su gibi akıp geçiyor. İstanbul, Ankara ve Bursa'daki yerel yönetim fırtınasının üzerinden bir yıl geçti.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna 3 Kasım'da oturan Alinur Aktaş ile makamında gerçekleştirdiğimiz görüşmede, geçen bir yılı ve yaklaşan yerel seçimleri konuştuk.
'Bir gün Ankara'ya davet edildim. Büyükşehir Belediye başkanı olarak döndüm. 11,5 aydır deli divane gibi koşturuyorum' sözleriyle başladı anlatmaya...
Elinde sihirli değnek olmadığının altını çizen Aktaş, geçen süre içinde ulaşımdan finansmana, altyapı yatırımlarından kırsal bölgelere götürülen hizmetlerin yanı sıra 24 Haziran'da 45 gün seçim kampanyası için çalıştığına dikkat çekti.
Peki, neler yapılmış?
Personel sayısı bin 100 azaltılmış, Araçla ilgili tasarruf rakamı ise daha ilginç. Yakıt masrafları hariç 12 milyon liralık tasarruf gerçekleştirilmiş. Buna rağmen finansal denge kurulmasında güçlükler yaşanmış. Gelirler giderleri karşılayamaz hale gelen iki ay personel maaşları bankadan kredi çekilerek ödenebilmiş. Bu zorluklara rağmen verdiği sözü yerine getirerek, su ve ulaşımda iki kez indirim yapmış.
Aktaş'ın öncelikli hedefi hâlâ ulaşım. Bursaray'ın sinyalizasyonu ve Emek-Şehir hastanesi arasındaki yatırım acil konular. Bir taraftan da Ulaşım Master Planı ile 1/100 binlik İmar Planı çalışmaları sürdürülüyor. Kasım ayı sonunda, Ulaşım Master Planı, kamuoyuna açıklanacak.
Ulaşımın yanı sıra yeni rota turizm olacak. Salı günü Vali İzzettin Küçük ile birlikte Dubaili yatırımcılarla Sıcaksu bölgesi için görüşme gerçekleştirmiş. Bursa'nın marka kent olması için de BEBKA desteğiyle ciddi çalışmalar yapılıyor.
Başkan'la görüşürken merak edilen soruyu da yönelttik. Soruyu beklediği için yanıtı da hazırdı:
'Işık alırsam devam ışık almazsam aday bile olmam. Şu an soruyorsan görünüm ışıl ışıl. Hiçbir sıkıntı yok. Yaşımız, sağlığımız durumumuz müsait tecrübemiz var. Sokağa çıktığımızda vatandaştan aldığımız tepki, ışık, renk çok iyi. Bizim açımsızdan hiçbir sıkıntı yok. Benim pozisyonum itibarıyla hadi çıkalım aday adayı olalım da aday yapsınlar durumunda değilim. Bunu birilerinin istemesi düşünmesi çok doğal. Büyükşehir Belediye başkanlığı makamı güçlü bir makam. Bakanlıklardan daha büyük bütçesi var. 3 milyonluk bir şehir var.'

11 KİŞİLİK EKİP, YENİ DÖNEM HAZIRLIKLARI YAPIYOR

Aktaş'ın Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde seçildiği gün yaptığı konuşmadaki 'Bursa'yı ortak akılla yöneteceğiz' vurgusu olmuştu. Bu anlayışın hayata geçirildiği birçok konuda yani akademik odalar, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan ortak çalışmalarda hep iyi sonuçlar alındı.
'Akşam yattım, sabah kalktım. Şunu yapacağım anlayışı olmaz' diyen Aktaş, her konunun hazırlanan yol haritasına göre ilerlediğini söyledi.
'Yeni dönemle ilgili vizyon projeleriniz olacak mı?' diye soruyoruz.
3'ü belediyeden 8'i dışarıdan 11 kişilik bir ekip yeni dönemi çalışıyormuş. Ekibin, 3 aydan beri haftada iki gün yaptığı toplantılara zaman zaman Başkan Aktaş da katılıyormuş. Vizyon projeler olacak ancak yine öncelik ulaşımda. İlk iki yıl bu konu üzerine yoğunlaşılacak.

'T2 HATTINI İPTAL ETMELİYDİM'

Bir yıl az bir süre değil, Başkan'a, 'geri dönüp baktığınızda keşke şunu da yapsaydım dediğiniz oldu mu?' sorusunu da yöneltiyoruz.
Koltuğa oturur oturmaz önünde bulduğu en büyük sorunlardan biri olan T2 hattı, yani Kent Meydanı- Terminal arasındaki tramvay inşaatı ile başlıyor:
'T2'yi iptal etmeliydim. Ancak, 200 milyon para harcanmış. Hesabını vermezdim. Bu kent arkamızda durur muydu? Bilemiyorum'
Müteahhidin patlayacağını yani işi bitiremeyeceğini anladığını kaydeden Aktaş, 'Adamın canına minnetti. Yağlı işleri tamamlamış. Geri kalan 12 milyonluk sinyalizasyona 380 bin lira fiyat vermişti . Müsebbibi ben olurdum' dedi.

TOWER PLAZA ÇÜRÜK OLDUĞU İÇİN YIKILACAK SIRA DOĞANBEY'DE

Bursa'nın yıllardır kanayan imar yaralarından biri yıkılan Atatürk Stadyumu karşısındaki Tower Plaza. Başkan Aktaş'a binayla ilgili görüşünü sorunca hiç beklemediğim bir gelişmeden haberdar oldum.
'Tower Plaza'yı her an yıkabilirim' diyen Aktaş, polis nezaretinde girdikleri binada karot ölçümüne kadar inceleme yaptırdıklarını ve bilirkişinin bu inceleme ışığında çürük raporu verdiğini söyledi.
Bugün bina sahiplerine 18 katlı binanın çürük olduğuna dair tebligat yapılacak. Ardından 15 günlük itiraz süresi başlayacak. Yıkım için 2 ay süresi var.
Tower Plaza'nın yıkılması belki de Doğanbey'e de çözümün kapısını aralayacak.
'Doğanbey'i yıkacağım. Bunda kararlıyım' diyen Aktaş'a göre, Büyükşehir Belediyesi rahat bir ekonomi ile Doğanbey'deki sorunu çözebilir. Öncelikle yüksek binalar seyreltilir. Ardından tümünü kapsayacak bir proje geliştirebilir.
Bunu gerçekleştirirse tarihe geçeceğinin de altını çizen Aktaş, 'Bir milyar 400 milyon liralık bir proje. 2 bin 300 konutu hazırlayıp, hak sahiplerini ikna ederseniz gerisi kolay' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.