Hava Durumu

Aktaş'tan Yunuseli yanıtı: Yeni bir hata yapmayacağım

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2020 08:05

Kimi okuyuculara göre uzun kimilerine göre ise kısa tatilin ardından yazı mesaisi başladı.

Geçen süre içinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş 19 Haziran'da tarih vererek açıkladığı projeleriyle ilgili startı verdi. Bursa Strateji Planı'nı açıkladı.

Haber ve köşe yazılarından takip ettiğim gelişmelerle ilgili orada olsaydım, 'şu soruyu yöneltirdim' diye iç geçirmiştim.

Tesadüf bu ya mesainin ilk günü Başkan Aktaş, Sönmez Medya'ya konuk olunca ilk günden bu imkanı yakaladım.

Bir bölümü televizyon için çekimli bir bölümü ise çay sohbeti şeklinde geçen görüşmeyle ilgili ayrıntıları aktarayım.

Birincisi uzun süredir hep konuşulan Bursa, merkezi hükümetten isteğini alamıyor önermesi son gelişmelerle sanki biraz etkisini yitirecek.

Nedenine gelince; Hanlar bölgesinin önünün açılmasından, Atatürk Spor salonunun yeniden yapılmasına, Gökdere Millet Bahçesi'nden, Kentsel dönüşüm projelerine, Emek hattının Şehir Hastanesi'ne kadar uzatılmasından yeni yeşil alanlar yaratılmasına kadar neredeyse tüm projelerde merkezi hükümetin katkısı var.

Başkan Aktaş, 7 projeyle ilgili basın toplantısı düzenlediğinde belediye başkanlarının tarih vererek proje açıklamasının riskli olduğuna dikkat çekmiştim. Aradan geçen zaman içinde anlaşılıyor ki Aktaş'ın tüm yatırımlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla Ankara'nın desteğini alarak bu sözleri vermiş.

O toplantıda bir tek Yunuseli konusu kalmıştı.

Yunuseli ile ilgili soru üzerine de kentsel dönüşüm ve Yunuseli konularıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve önümüzdeki aylarda açıklanacağını söylemişti.

Geçen zaman içinde çok tartışılan Yuneseli'ni sorduğumuzda tereddütsüz şu yanıtı verdi:

'Alinur Aktaş olarak göreve geldiğimden beri şunu söylüyorum. Yeni bir hata yapmayacağım. Mevcut hataların da büyük çoğunluğunu telafi etmeye çalışacağım. Birileri, CHP İl Başkanı, Doğanbey tarzı 20'şer katlı binalar dikeceğimi söylüyor. Bunu cümle alem yapacak dese ben hayır derim. Asla izin vermem. Olamaz zaten bu konuda müthiş bir yaklaşım sergileyen Cumhurbaşkanımız var'

Peki, Yunuseli ile ilgili projeniz ne zaman açıklanacak? Sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

'Çok uzak değil Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklayacak. Bakanlıkla birlikte çalışıyoruz. Onun gibi birkaç projemiz daha var. Bursa'da gerçek bir kentsel dönüşümle ilgili hazırlık yapıyoruz. Bakan Kurum da Bursa gezisinde bunu açıklamıştı'

Yunuseli Havaalanı'nın bulunduğu bölge Bursa'nın akciğerlerinden biri. Umarız hazırlanan proje alanın değerlendirilmesini sağlarken, bu özelliğini de korumasını sağlar.

AKPINAR PROJESİ NEDEN GERÇEKLEŞMEDİ?

Başkan Aktaş, kentsel dönüşümle ilgili ilk önceliğinin Altıparmak ve Merinos altındaki mahalleler olduğunu vurgularken, gündemine aldığı Akpınar yani 1050 konutlar ile ilgili projenin neden gerçekleşmediğini de anlattı.

Bölgenin görselleriyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi sunduğunu söyleyen Aktaş, şöyle devam etti:

'20-25 dönümü jandarmaya ait olmak üzere 430 dönümlük bir alan. Adı 1050 konutlar ama 2390 konut var. Bir blok boşaltıldı, biri de boşaltılmak üzere. Binaların zemin artı 4 ve 5 katlı olduğunu söyledi. Bunların yıkılıp, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümünü gerçekleştirmek istediğimi söyledim. Zemin artı 7 kat konutları belediye şirketi veya Burkent aracılığıyla yapmak isteğimi anlattım. Cumhurbaşkanımız zemin artı 5'i geçmesin diyerek fotoğrafın arka planlarını göstererek, örnek teşkil edeceğini söyledi.

Yan tarafta Korupark var. Arkasında da 15 katlı binalar. Ne zaman yapıldığını sordu. Rahmetli Hikmet Başkan deyince yanlış olmuş dedi.

Cumhurbaşkanımız Bakan Kurum'la görüşmemizi istedi. Görüştüm. Ardından ilgilileri çağırdık. Emlak Konut aracılığıyla zarar edileceği hesaplanarak beş artı bir sözü verildi. 10 yıl vadeyle 100-150 bin fark istendi. Gidip düşündüler ve olumsuz yanıt verdiler. Daha yüksek emsal istiyorlar. Bu mümkün değil.'

'AVM'NİN EK BİNASINI YIKACAĞIM'

Hanlar Bölgesi'nin çevresinin açılmasıyla ilgili yıkımlar başlayınca Bursa'nın tartıştığı konulardan biri de Pirinç Hanı önündeki bir AVM'ye ait ek binaydı.

Soruyu yöneltince Aktaş yine tereddüt etmeden yanıtı verdi: Çok kısa zamanda karar alıp yıkacağım. Bizim ortak olduğumuz yer.

Ardından sözlerini şöyle sürdürdü:

' UNESCO Dünya Mirası listesinin etrafını sakalı şerif sarar gibi sarmışsın. Onu da yıkacağım. Oturup karşılıklı konuşacağım. Hissemin bir miktarından vazgeçeceğim. Bana göre en kolay iş orayı yıkmak teknik ayrıntılar alttan bağlantı. Bunların hepsi halledilir. Bir ölüme çare yok. O bina kesinlikle yıkılacak'

Aktaş ile sohbetimiz bu konularla sınırlı değil. Yarın da ulaşımda yeni alternatifler, mesai saatlerinin değişmesi, AK Parti ile ilgili gelişmeleri anlatacağım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.