Hava Durumu

Aktaş: Trafikte yüzde 40-45 rahatlama sağlanacak

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2017 07:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 07:46

Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni yasayla birlikte dev bir yapı haline geldi.
Düşünün 17 ilçe, onlarca bağlı kurum, binlerce personel. Görevdeki birinci ayını dolduran Alinur Aktaş, 13,5 yıllık belediyecilik deneyimine rağmen yapıyı anlayabilmek için gece-gündüz demeden çalışıyor. Yüksek tempo nedeniyle zaman zaman tıpkı sakatlıklarına rağmen maça devam etmek isteyen sporcular misali bazen iğneyle ayakta kalmayı başarıyor.
Geçen süre içinde atamaların büyük bir bölümü tamamlandı. Ancak, mevcut ve devam eden projelerle ilgili incelemeler henüz tamamlanmadığı için göreve başlarken açıkladığı 'Acil Eylem Planı' henüz tamamlanamadı. Daha önce 27 Kasım'da açıklanacak plan önümüzdeki hafta salı veya çarşamba günü gerçekleştirilecek.
Ulaşım ve su indirimi ile ilgili çalışmalar kamuoyuna açıklandı. Bu arada Gökdere-Teferrüç arasındaki teleferik projesi iptal edildi, T2 hattına devam kararı alındı.
Makamında görüştüğümüz Aktaş'ın en çok önem verdiği konu ulaşım. 'Acil Eylem Planı'nın büyük bölümü de buna ayrılacak. Alacakları tedbirlerle trafikte yüzde 40-45 oranında rahatlama sağlanacağını söyleyen Aktaş, toplu ulaşım konusundaki kaliteye de önem vereceklerinin altını çizdi.


Önce Kestel, ardından üniversite hattında Bursaray'a binerek sorunları yakından gören Aktaş, toplu ulaşımdaki kalite sorununun da önemli olduğunu vurguladı.
Bursaray'daki en önemli sorun pik saatlerdeki yoğunluk ve vagon kalitesi.
Aktaş, söylemedi ama daha önce görüştüğüm uzmanlara göre, Bursaray'da en önemli sorun yazılım. Sistemde 4 ayrı vagon tipi çalışıyor ve bunların birbirleriyle uyum içinde çalışması için yazılım ve şebeke yatırımı gerekiyor. Bunun faturası ise yaklaşık 40 milyon Euro.
Büyükşehir'in en büyük sıkıntısı ise yeni yatırım için kaynak.
O yüzden Başkan Aktaş, 'Acil Eylem Planı' sonrası Ankara'da başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bakanların kapısını sık sık çalacak.

Kültürpark-Kuştepe iptal

Başkan Aktaş'ın radikal kararlarından biri olan Gökdere-Teferrüç hattıyla ilgili ayrıntıları da görüşme sırasında öğrendik. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verdiği izinle Teleferik A.Ş. Uludağ hattını yap-işlet-devret yöntemiyle almış. Aynı Osmangazi Köprüsü gibi 300 bin yolcu şartı getirilmiş. Yolcu sayısının az olması halinde belediye finanse edecekmiş. Başkan Aktaş, 'Bereket versin yolcu sayısı geçen yıl 800 bine ulaştı' dedi.
Teleferikle ilgili yüksek fiyat şikayetleri olduğunu da dile getiren Aktaş, hattı kullananların yüzde 85'inin yabancılar olduğuna dikkat çekti.
İptal görüşmeleri sırasında şirkete, 'Bunu niye yap-işlet-devret modeliyle almadın' diye sorduğunu anlatan Aktaş, 'kazanmaz ki' yanıtını almış. Aktaş'ın değerlendirmesi, 'Para kazanmayalım ama zarar da etmeyelim' olmuş.
Yine şehir içinde Kültürpark ile Kuştepe arasındaki teleferikle ilgili projeyi de incelediklerini kaydeden Aktaş, 'Bu şehrin vizyon projelere ihtiyacı var ama bunlar bize büyük zararlar ettirmemeli. Maliyetler çıkarmamalı karşımıza Kültürpark- Kuştepe projelendiriliyordu. 'Bırakın kardeşim onu da yapmayın' dedik" şeklinde konuştu.

Aktaş, cumartesi günleri vatandaşı dinleyecek

Aktaş, İnegöl'deki bazı uygulamalarını da Bursa'ya taşıyacak. Bu uygulamalardan ilki 'Bereket Sofraları'ydı. Cuma günleri bir mahalleye ziyaret edilerek namaz sonrası çorba veya kahvaltı ikramı yapılıyor. Şu ana kadar bir aylık süre içinde, Çekirge, Adalet, Zafer ve İhsaniye mahallelerinde kuruldu. İkinci uygulama 'Halk Günü' olacak. Bunun için tarihi binadaki onarımın tamamlanması bekleniyor. Onarım sonrası cumartesi günleri vatandaşları kabul ederek sorunlarını dinleyecek.

Dolardaki psikolojik sınıra dikkat

AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Ekonomik Döviz ve Ekonomi Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Durmuş ile ekonominin genel gidişatını konuştuk. İhracat ve büyüme rakamlarının sevindirici olduğuna dikkat çeken Durmuş'a göre, önümüzdeki günlerde dövizin seyrinde ABD'deki dava ve Orta- doğu'daki gelişmeler etkili olacak. Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanması halinde hızlı yükselmenin önleneceğini vurgulayan Durmuş'a göre dolarda psikolojik sınır 4 lira. Bu aşılırsa daha yukarıya çıkabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.