Hava Durumu

Aktaş, ulaşım projeleri için Ankara yollarında

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2019 08:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 08:19

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kızılcahamam'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan değerlendirme toplantıları dönüşü, 'Bursa projeleri için bize Ankara yolları gözüküyor' mesajını vermişti.
Dediği de çıktı.

Aktaş, dün kısa vadeli programına aldığı Acemler ve Yeni Adliye kavşakları, Bursaray'ın Şehir Hastanesi'ne uzatılması, T2 hattının Kent Meydanı bölümünün yeraltına alınması ve çevre yolundan DOSAB bağlantısının yapılması için önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan'ın kapısını çaldı. Ulaşım Master Planı ve projelerin masaya yatırıldığı bu görüşme 40 dakika, aynı bakanlığa bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Necdet Sümbül ile bir saat görüşme gerçekleştirildi.

Aktaş'ın kısa vadeli programı gerçekleştirmek için verdiği süre 21 ay. Bu projeleri hayata geçirmek için de Ankara'nın desteği şart. Aktaş, bu görüşmelerde beklediği yeşil ışığı da aldı. Çünkü hem seçimi kazanma başarısı hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa mitingi ve sonrasında destek açıklamaları Aktaş'ın en büyük güvencesi.

Aktaş'a destek sözü veren bakanlık şimdi bu projelere son şeklini vererek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunacak. Öncesinde ise özellikle T2 hattının sisteme entegrasyonu için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden bir teknik ekip Bursa'ya gelerek, proje ve inşaat üzerinde inceleme yapacak.

Aktaş'ın bakanlıktan istediği proje desteklerini aslında Bursa uzun süreden beri hak ediyor. Geriye dönüp baktığınızda, yapılan raylı sistem yatırımlarının tamamı Büyükşehir bütçe imkanları ile gerçek-leştirildi. Artık, Ankara'nın da Bursa için taşın altına elini koyma zamanı geldi. Çünkü belediyenin mevcut ekonomik imkanlarıyla bu projeleri gerçekleştirmesi çok uzun zaman alır. Oysa Bursa'nın özellikle ulaşım sorununun çözülmesi için beklemeye tahammülü yok.

IMF'NİN KAPISI ÇALINACAK MI?

Tam da işsizlik rakamlarının açıklanmasından bir gün önce Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge toplantılarının konuğu oldu.

İstihdam konularını yakından izleyen ve değerlendirmeleri ilgi ile izlenen BETAM'ın direktörü olan Prof. Gürsel, sunumundan önce Bursa ile bağlantısı olduğunu da öğrendik. Ailesi Üsküp'ten göçen Prof. Dr. Gürsel'in büyükbabası erken yaşta ölünce babaannesi Merinos Fabrikası'nda çalışarak, Gürsel'in babası ve amcasını Bursa'da büyütmüş. Aile sonra Manisa'nın Akhisar ilçesine göç etmiş.

Gelelim konusu 'Türkiye işgücü piyasasında çarpıcı gelişmeler' olan Prof. Dr. Gürsel'in sunumuna;
Anlattıkları öyle iç açıcı umut veren gelişmeler değil. Türkiye, cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir işsizlikle karşılaşıyor. Üstelik bu kriz öncekilerden farklı. Geçmişteki krizler gibi hızlı çıkışın gerçekleşmeyeceği de görülüyor. Geçmişteki krizlerde süratli artış sonrasında krizin etkisini kaybetmesiyle keskin düşüşler yaşanıyordu. Eğer 2020'de yüzde 4-5 bir büyüme oranına ulaşılmazsa işsizlikteki sorun daha da derinleşecek.
Merak edilen iki konuyu; işsizliğin yaratacağı sosyal travma ve Türkiye'nin IMF'nin kapısını çalıp çalmayacağı sorularını da yönelttik. O da yanıtladı:
'Ev yapımı krizler olan 1994, 1999, 2001 ve ithal yani dış kaynaklı 2009 krizlerinden büyük bir süratle çıkıldı. Son krizden çıkışta IMF yoktu. Buradaki önemli konu 3-5 veya en fazla 8 ay işsizlikten sonra işe dönüşler yaşanıyorsa toplumsal travma ortaya çıkmayabilir. Ama uzun sürecek olursa o ayrı bir değerlendirme konusu'
Bu bağlamda IMF meselesi çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gürsel, kusura bakmasınlar vurgusunun ardından 'Şu anda ekonomi yönetimine güven sıfır' eleştirisini getirdi.
Prof. Dr. Gürsel'e göre, borç batağını temizlemek için taze ve düşük maliyetli kaynağa ihtiyaç var. O zaman herkesin aklına, ihtiyaçlara cevap verecek kurum IMF geliyor.
Cumhurbaşkanın IMF kapısını şiddetle kapattı ki bundan dönüş nasıl olacak? Prof. Dr. Gürsel, bu soruya da yanıtı şöyle verdi:
'Meslektaşlarım bana diyorlar ki (Sen bakma pragmatiktir. Bundan önce de pragmatik kararları oldu) Ben emin değilim. Ya zorlanacak, sonunda epey işsizlik, düşük gelir, yoksulluk, bütün bunlar uzun süre yaşandıktan sonra belki bu yol seçilecek bilmiyorum. Seçilemez de diyemem'

Prof. Dr. Gürsel'e göre diğer bir ihtimal ise siyasette sistem nasıl değiştiyse ekonomide de değiştirecek adım atılabilir. Bunun sinyalleri var. Yani bu oyunun kuraları bana göre değil. Ben bu kurallarla bu oyunu oynamak istemiyorum, denilebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.