Hava Durumu

Alinur Aktaş projelerini anlattı, muhalefeti eleştirdi

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2021 08:04

Koronavirüs pandemisi, nedeniyle bir kaçı dışında yerel yönetimler birinci ve ikinci yıl icraat toplantılarını gerçekleştiremedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile en son geçen yıl Merinos AKKM'de bir araya gelmiştik. Aslında mart ayı başında geniş kapsamlı bir toplantı yapmayı planlıyordu. Ancak, pandeminin üçüncü pikinde Aktaş da, hastalığa yakalanınca bu toplantı gerçekleştirilemedi.

Hastalığa atlatan Aktaş dün Büyükşehir Belediyesi'nin Doburca'daki tesislerinde bir grup gazete ve internet haber portalı yazarıyla bir araya geldi.

Sohbet toplantısı Aktaş'ın hastalık süreci konusunda başladı. 14 gün hastanede tedavi gören Aktaş, zor günler geçirmiş. 25 gün telefon kullanamayan Aktaş'a bu süre için 5 bin mesaj gönderilmiş.

'Kimsenin yakalanmasını istemem' diyen Aktaş, geçen yıl hastalığı geçirmesine, iki doz aşı olmasına rağmen hastalığa yakalanmaktan kurtulamadığını söyledi.

İlk soru son günlerin sıcak gündemi Marmara'daki müsilaj olarak adlandırılan kirlilik ile ilgiliydi. Hastalık dönemine denk gelmesine rağmen Aktaş, konuyu yakından takip etmiş. Hatta Kocaeli Belediye Başkanını arayarak onlardaki temizleme cıhazı hakkında bilgi almış.

Toplama gibi yöntemlerle bundan sonuç alınamayacağına işaret eden Aktaş'a göre, sorunun temeli Marmara'nın kirlenmesi. Yoğun bir nüfus ve sanayiye sahip olan bu bölgede sanayiyle ilgili atıkların tamamı zapturapt altında değil.

Bursa'da sıkıntı bulunan İznik ve Orhangazi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu bölgeleri de kontrol altına alınabilir. Ancak özellikle merkezdeki sanayi yapılanmasıyla ilgili ciddi bir radikal karara ihtiyaç var. Bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konusu.

İsviçre örneğini veren Aktaş, bu ülkenin 1980'li yıllarda pislikten geçilmediğini, ancak alınan önlemlerle bu gün yollarda bir yaprak tanesinin görülmediğini söyledi.

Aktaş, sanayicilerin yeni bölgelerle ilgili lobi faaliyetleri yürüttüğü konusundaki soruya şu yanıtı verdi:

'Geçmişten beri Bursa'da bir sanayileşme arzu var. Dün de vardı bugün de var. Korkarım ki yarın da olacak. Sanayileşmek tabi ki güzel ama benim baştan beri söylediğim bir şey var. Kimsenin emeğine saygısızlık yapmak istemem harcıalem sanayiden ziyade yüksek katma değerli sanayinin Bursa'ya hakim olması lazım. Mevcutların da bu yönde dönüşmesi gerekiyor.

'METRO 2023'TE BİTECEK, GÖRÜKLE HATTINI DA YAPACAĞIZ'

Emek- Şehir Hastanesi arasındaki metro hattının ihalesi geçtiğimiz günlerde yenilendi. Aktaş, 'hattın geleceğiyle ilgili kaygınız var mı 'sorusu üzerine de Aktaş, şunları söyledi:

'Hiçbir kaygım yok. İhalenin yenilenmesi daha oldu. İlk ihaleden sonra bazı uyarılar yapmıştık. Mesela depolama alanında kamulaştırılması gereken yerler vardı. İkinci istasyon için Ahmet Yesevi Caminin yeri planlanmıştı. Ayrıca çalışmadan dolayı Mudanya yolunda sıkıntılar yaşanacaktı. İkinci ihalede bunlar telafi edildi. Bitiş tarihi de revize edildi. Bu kadar uzun süre olur mu diye sitem etmiştim. 2023'te genel, 2024'te yerel seçim var. Bursa'da ulaştırma bakanlığı marifetiyle yapılan ilk uygulama diye hava atıyoruz. Yeni ihale ile 2023'te bitecek. Üniversite-Görükle hattını da ihale edip bitireceğiz'

Muhalefetin ihale bedelinin yüksekliği ile ilgili eleştirilerine de yanıt veren Aktaş, İzmir ve Kocaeli metrosu ile karşılaştırma yapılıyor. İhale yapıldığı tarihteki dolar kurlarına baksınlar' dedi.

'5 KATLI BİNAYI YIKIP 15 KATLI YAPALIM DEVRİ BİTTİ'

Başkan Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un bugün Bursa'ya geleceğini, 1050 konutlar ve Sıcaksu projeleriyle ilgili açıklama yapacağını da ifade etti. Bakan Kurum'un Yıldırım'daki TOKİ'lerin de startını vereceğini kaydeden Aktaş şöyle devam etti:

'İl başkanımızla birlikte bakan beyle birkaç saat toplantı gerçekleştireceğiz. Kentsel dönüşümü illaki büyük şehir ya da ilçe belediyeleri marifetinden ziyade herkes yapabilir. Bursa'da üzerine basa basa bir konuyu ortaya koymamız lazım. Yıkalım üç -beş katlı binaları yapalım 15 katlı binaları. 0,50 emsal artışlarının yarattığı manzara ortada. Dolayısıyla böyle bir beklenti içinde olanlar varsa, yok, olmayacak, olmaması lazım. Zemin artı 5'ten yukarı yok.

HANLAR BÖLGESİNDE DERECE ALAN PROJE BİRE BİR UYGULANMAYACAK

Hanlar bölgesindeki kamulaştırmanın halen yüzde 30'larda olduğunu ifade eden Alinur Aktaş, Zafer Plaza ek binasının mutlaka yıkılacağını bir kez daha dile getirdi. Zafer Plaza'nın yüzde 19'unun belediyeye ait olduğunun altını çizen Aktaş, 'Bizzat İstanbul'a gidip Aziz Torun'un karşısına oturdum. Yıkacağımızı söyledim. 'Hay hay' deyip, projeye göre gereğini yaparız yanıtını verdi. Kesinlikle o bina yıkılacak ve Pirinç Han'ın önü açılacak'

Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile ortak çalışma yürütüp, Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı projesi için yarışma açmıştı. Yarışmada birinci olan eserde Merkez Bankası'nın yıkılan binasının yeniden inşası da yer alıyordu.

Aktaş, 'birinci olan projeyi aynen uygulayacak mısınız?' sorusunu yönelttim. O da şu yanıtı verdi:

'Projeden esinleneceğimiz yerler var. ancak projeyi birebir uygulamayacağız'

Peki, Merkez Bankası binası?

Aktaş, bu soruya da ' Bence olmaması lazım. Veya küçültülerek farklı bir şekilde değerlendirmek lazım' yanıtını verdi.

Projenin 2022 yılı sonuna kadar tamamlanacağını da vurgulayarak, yeni hedefin Emir Sultan- Yeşil hattı olduğunu söyledi. Aktaş, 'Bakan beyin programında Cuma namazı için Ulu Camiyi yazmışlardı. Değiştirerek Emir Sultan'a aldırdım. Niye çünkü 2022 yılında Emir Sultan Yeşil hattıyla ilgili proje sunacağım' dedi.

MUHALEFETE SERT ÇIKTI: İÇLERİNDE YARA VAR

Alinur Aktaş, sohbet sırasında muhalefetin gri pasaportla ilgili eleştirilerine de yanıt verdi:

'Gri pasaport verilmesi uygulaması yeni başlamadı. İddia ediyorum bunun en mimimuma düştüğü dönem 2018-19 yılarıdır.'dedi ve şöyle devam etti:

'Beni insan kaçakçısı ilan ettiler. Çiğ yemedik ki karnımız acıksın gelen müfettişe de aynısı söyledim. Gidenlerin istihbaratı yapmak benim işim değil. Bir siyasi parti il başkanının insan kaçakçılığı, kişi başına 7 bin Euro alındığı iddiaları çok yakışıksız. Bırak 7 bini bir Euro'yu bir Euroyu ispat etsinler ülkeyi terk ederim. Böyle bir ağır itham olabilir mi çamur at izi kalsın'

Siyasetin bir nezaket işi olduğunu, farklı siyasi görüşlerde de onsa insani ilişkilerde zerafet olması gerektiğini ifade eden Aktaş, 'İçlerinde bir yara var. Alinur Aktaş'ı harcayalım eskitelim, her türlü kötülüğü giydirelim. İnsan kaçırmış para almış. Asla kabul etmiyorum hiçbir yanlış yapmadım' dedi.

Aktaş, Bursa milletvekilleriyle aralarında hiçbir sorun olmadığını, anketlerde de memnuniyet oranlarının yüzde 65'in üzerinde çıktığını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.