Hava Durumu

Almanya Büyükelçiliği'nden 'Şeffaf Kabul' buluşması

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2018 08:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2018 08:29

Federal Almanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 3 Ekim 'Alman Birliği Günü'nün 28'inci yıl kutlamaları kapsamında bu yıl gazeteciler için 'Açık Kapı Günü' programı hazırladı.
Türkiye'nin dört bir yanından gelen 22 gazeteci Ankara'da 2 gün konuk edilerek, hem Almanya hem de büyükelçiliğin çalışmaları hakkında bilgi verildi.
İlk kez düzenlenen programa Bursa'dan katılan 3 gazeteci arasındaydım.
Başta Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Martin Erdmann ve eşi Marion Erdmann olmak üzere tüm elçilik görevlileri tarafından sıcak bir konukseverlikle karşılandık.
Açıkçası güvenlik ve gizliliğin en yüksek düzeyde olduğu algısıyla kapıdan içeriye girdiğimiz elçilikte gördüğümüz şeffaflık bizleri şaşırttı. 90 günün üzerinde vize görüşmelerinin yapıldığı bölüm dışında fotoğraf çekimine izin verildi.
Bunun da nedeni görüşmeye gelenlerin haklarıyla ilgiliydi.
Ziyarette Hukuk ve Konsolosluk Dairesi, Vize ve Ekonomi bölüm başkanları ile Savunma Ataşesi önce sunum yaptı, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
En renkli bölüm ise Büyükelçi Martin Erdmann ile yaptığımız siyasi ve ekonomik konuları içeren sohbetti.
Büyükelçi eşiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya gezisine eşlik etmiş.
Gezide en çok konuşulan basın özgürlüğü konusu sohbet sırasında da gündeme geldi. Büyükelçiye göre, Türkiye ve Almanya bu konuda farklı görüşlere sahip ve ortak paydada birleşmek mümkün olmuyor.
Mesela nereye kadar gazetecilik nereye kadar devlet sırrını açıklamaya giriyor. Bu konu tartışmaya neden oluyor.
Erdmann, Federal Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü yaptığı için basınla ilişkiler konusunda çok duyarlı ve sıkı bir basın özgürlüğü savunucusu. Basın ile ilişkiler rahatsız edici olsa da basın özgürlüğüne sahip olmayan bir toplumun çürümeye mahkum olduğuna inanıyor. Üretmek ve zamanla yarışmak isteniyorsa fikirlerin rekabetine ihtiyaç olduğunun altını çizen Büyükelçi Erdmann, 'Fikir alışverişi için en önemli zemin basındır ve başarılı bir toplumun olmazsa olmazı özgür basındır' dedi.
Türkiye'nin son 15 yılda büyük atılım yaparak G-20 ülkeleri arasına girmeyi başardığını vurgulayan Erdmann, 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almak isteyen Türkiye'nin özgür basın olmadan bunu başarmasının mümkün olmadığını söyledi.

ALMAN EKONOMİ BAKANI 34 CEO İLE TÜRKİYE'YE GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyaretinde 20 şirketin CEO'su ile görüşmüştü. Büyükelçi Erdmann'ın verdiği bilgiye göre, Almanya Ekonomi Bakanı bu ay sonuna doğru aralarında 34 şirket CEO'sunun bulunduğu 100 kişilik bir heyetle Türkiye'ye gelecek.
Türkiye ile Almanya ilişkilerinin ekonomik ilişkiler ve Almanya'da yaşayan Türkler sayesinde iç içe geçtiğini belirten Erdmann, 'Türkiye'de 7 bin 200 Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Sadece Bosch'un 17 bin çalışanı ve 3,5 milyar Euro cirosu var. Siemens ve Hugo Boss, Mercedes ve Man Türkiye'de üretim yapıyor. Almanya'da da Türklere ait 90 bin şirket 50 milyar Euro'luk üretim yapıyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni takım arayışları' bu nesnel duruma uymuyor' dedi.

3 MİLYON ALMAN TURİST GELDİ

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin zaman zaman gerginleşmesine neden olan tutuklu Alman vatandaşlarının sayısını da Hukuk ve Konsolosluk Dairesi Başkanı bir soru üzerine açıkladı. Türkiye'de toplam 50'ye yakın Alman vatandaşı tutuklu bulunuyor. Bunlardan sadece 10-12'si terör örgütleriyle bağlantılı suçlardan tutuklu.
İlişkilerin normalleşmesi Almanya'dan gelen turist sayısını da artırmış. Ekonomi Bölüm Başkan Yardımcısı Peter Bolen'in verdiği bilgiye göre, bu yıl ağustos ayı itibarıyla Türkiye'ye gelen Alman turist sayısı 3 milyona ulaştı. Yıl sonuna kadar 4 milyona yükselmesi bekleniyor. Alman turistlerin yeniden Türkiye'yi tercih etmelerinin en önemli nedeni İspanya ve İtalya'da bulamadıkları 'her şey dahil' sistemi.
Ve en önemli konu vize...
90 günlük turistik vize başvuruları için haftada 300'e yakın başvuru yapılıyor. Başvurular görüşme yapılmadan bilgisayar ortamında değerlendirilerek, en geç 15 gün içinde sonuçlandırılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.