Hava Durumu

‘Altın Büyük Usta’ bu kez Bursa’ya dünya ikinciliğini getirdi

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2022 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2022 08:05

Dünyada ve Türkiye’de başarı hikayeleri olan insanlar yakından incelendiğinde mutlaka geçmişlerinde briç ve satrancı görüyorsunuz.  Mao’dan Bill Gates’e Ömer Şerif’ten Warren Buffett’a, İsmet İnönü’den Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a kadar birçok ünlü sima briç oyuncusu.

Dünyada artık spor olarak kabul edilen taktiksel bir oyun olan briçin Bursa’daki yıldızlarından biri de Uludağ Üniversitesi’nde çalışan eczacı Dilek Yavaş.  ‘Altın Büyük Usta' kategorisinde yani Türkiye’nin başarı listesindeki ilk 50'de yer alan 5 kadın oyuncudan biri olan Dilek Yavaş’ın Avrupa şampiyonluğu kupası da var.

Dilek Yavaş’ın da yer aldığı Kadın Milli Briç takımı geçen hafta İtalya’nın Salsomaggiore Terme kentinde düzenlenen 45'inci Dünya Briç Milli Takımlar Şampiyonası'nda İsveç'e yenilerek ikinci oldu.

Türkiye briç tarihinde bir ilk imza atan kadın milli takımımız pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen Dünya Şampiyonası’nda yarışmak için, 8 takımlık kotası olan Avrupa bölge elemelerini 4’üncü olarak bitirerek Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı kazanmıştı.

Dilek Yavaş’ın yanı sıra Serap Kuranoğlu, Hatice Özgür, İrem Özbay, Özlem Kandolu, Eren Özan, Belis Atalay (Kaptan), Halil Atalay’dan (Koç) oluşan milli takım, 24 ülkenin katıldığı Dünya Şampiyonası’nda grup maçlarını beşinci olarak tamamlayıp çeyrek finale katılma hakkı kazandı.

Çeyrek finalde Amerika’yı, yarı finalde İngiltere’yi açık ara yenen milliler, finalde ise İsveç ile eşleşti. Çekişmeli başlayan ve büyük bir heyecana sahne olan altı devrelik maçların sonucunda Türkiye Kadın Milli Briç Takımı, rakibine mağlup olarak şampiyonayı dünya ikincisi olarak tamamladı. Bir önceki dünya şampiyonu İsveç’ti.

13 günlük zorlu maratondan başarıyla çıkarak Bursa’ya dönen Dilek Yavaş’a turnuvayı sorduk. Briç, kağıt oynamak gibi görünse de çok zor bir spor. Çok stresli bir turnuva yaşadıklarını belirten Dilek Yavaş, ‘Koronavirüs yeniden arttığı için birçok sporcu etkilendi. ABD ile yaptığımız maçta benim perde komşum kovitmiş. Saatler süren karşılaşma boyunca n95 maske takarak oynadım. Ben, eczacı olduğum için pandemi döneminden alışkındım ama insan zorluk yaşıyor’ dedi.

Turnuva boyunca deyim yerindeyse duygusala bağladıklarını, farklı yemek, farklı ortamlardan etkilendiklerini de ifade eden Dilek Yavaş, ‘Benim kedilerim var. İnanın yüksek konsantrasyon gerektiren karşılaşmalar öncesi kedi sevmeyi özledim. İtalya’da, Türkiye’deki gibi sokak kedisi yok. Olsa dışarı çıkıp onları sevecektim. Tüm zorluklara rağmen ülkemize Dünya ikinciliğini getirmek gurur verici. Bu başarı tüm yorgunluğumuzu aldı

TURİZMCİ EKER’DEN TABAKHANELER BÖLGESİ ÇAĞRISI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkez yönetimde Sayman olarak Bursa’yı temsil eden Burkon Turizm Genel Müdürü Hasan Eker, yıllardan beri Bursa’da turizmin ivme kazanması için çalışmalar yapıyor. Turizm fuarları ve Bursa Turizm zirvesinin de mimarlarından biri.

Eker, dün Bursa’nın iki temel konusuyla ilgili açıklama yaptı. Birincisi hızlı tren ikincisi de Tabakhaneler bölgesi. Turizmin beş ana faktörünün bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin ve hatta en önemlisinin ulaşım olduğunu, Bursa’nın İstanbul’a yakın olması nedeniyle hava ulaşımında maalesef gelişemediğini vurgulayan Eker’e göre, Bursa’nın ulaşımda öncelikli çözümü hızlı tren olmalı.

Eskişehir gibi, Konya gibi nüfusları Bursa’dan küçük şehirlerin hızlı trene yıllar önce ulaşmışken,   Bursa 20 yıldır hızlı tren rüyası gördüğünün altını çizen Eker, Bursa’nın bu konuda yıllardır oyalandığını savundu ve şöyle devam etti: ‘ Bursa’nın Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı’na mutlaka tren bağlantısına ihtiyacı vardır’

Tabakhaneler bölgesi konusuna da dikkat çeken Eker, ‘Bursalı turizmciler olarak Tabakhaneler bölgesinin bir an önce turizm bölgesi olmasını bekliyoruz. Bu bölge termal kür merkezleri yapılacak diye istimlak edildi. Fakat geldiğimiz noktada buraya da TOKİ’nin konut projelerinden yapılacağını duyuyoruz.  İkinci bir Doğanbey faciası ile karşılaşmayalım. Söz verildiği gibi, Tabakhaneler bölgesi termal turizm bölgesi olsun’



ÇEVRE GERÇEKTEN SİYASET ÜSTÜ MESELE…

Marmara denizi ciddi kirlilik tehdidi altında. Geçen yıl müsilaj ortaya çıktığında, bir akvaryum olması gereken Marmara’yı nasıl kirlettiğimiz ve tükettiğimizin farkına vardık.

40 yıldan beri kirletilen Marmara’nın elbette ki kısa sürede temizlenmesinin imkanı yok ama Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın eylem planında yer alan 22 kararın hayata geçirilmesi ve yeni kirlilik oluşumlarına izin verilmemesi gerekiyor.

Gemlik’te bir kimya tesisinin kapasite artışı dolayısıyla planlanan ve körfeze zarar vereceği bildirilen derin deşarj konusundaki tartışmalar devam ediyor.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, önceki gün tesisle ilgili bilgilerini ve çekincelerini aktarmak üzere; AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve İYİ Parti Gemlik İlçe Başkanlıklarını ziyaret etti.

Ziyarette körfezin siyaset üstü bir mesele olduğunu vurgulayan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, ‘Bütün çabamız bizim yüzdüğümüz denizimizde torunlarımızın da yüzebilmesi için’ dedi. 

 Başkan Sertaslan, Gemlik’teki siyasi partilerin konu Gemlik Körfezi olunca dayanışma içinde olduğunu ve bunun geçmişte birçok örneğinin yaşandığını vurgulayarak, ‘Siyasi olarak hepimiz farklı ideolojilere sahip birer parti mensubuyuz ama meselemiz Gemlik ve Gemlik Körfezi’ndeki yaşanacak sıcaklık artışının bizlere yaşatacağı olumsuz durumlardır. Mevcut durum siyaset üstü bir konudur. Hepinizden destek istiyoruz. Yürütmeyi durdurma talebiyle yargıya intikal ettireceğiz’ şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.