Hava Durumu

Altyapısını tamamlayan Bursa sağlık turizminde uçuşa geçmeli

Yazının Giriş Tarihi: 25.02.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.02.2022 09:30

Pandemi döneminde sağlığın ne kadar önemli olduğunu ve ülkelerin bu konudaki gerçek gücünün verdiği hizmetle ölçüldüğünü çok daha iyi anladık.

Koronavirüsün pik yaptığı ve ortalığı kasıp kavurduğu dönemde Bursa, yenilediği sağlık altyapısı sayesinde çok büyük sıkıntılar çekmedi. Mesela yoğun bakımları dolma noktasına geldi ama hiçbir zaman hasta geri çevrilmedi.

Bursa’nın kamuda sağlık altyapısının yenilenmesinde Dr. Özcan Akan’ın büyük rolü var. Bursa’da 2010’lu yıllarda yoğun bakım yatakları yetersiz olduğu için hastalar il dışına sevk ediliyor, 17 ilçedeki hastanelerin birçoğu ömrünü tamamlamış, deprem ve yangın yönetmeliklerine uygun değildi. Sağlık hizmetleri sıralamasında ise 59’uncu sırada yer alıyordu.

Bu tablo üzerine 10 yıllık stratejik eylem planı hazırlandı ve Dr. Akan’ın yönetiminde başarıyla hayata geçirildi.  17 ilçenin tamamının hastaneleri yenilendi. 3 diş hastanesi açıldı. Şehir hastanesi açıldı. 7 yıl peşpeşe organ nakli konusunda Bursa dünya ligine taşındı. 112 Acil servisi ve aile hekimliği çalışmalarında başarı sağlandı. Türkiye’nin en kompleks tamamlayıcı tıp merkezi ve tıbbi laboratuarları kuruldu. Sağlıklı yaşam merkezi ilk kez Bursa’da hayata geçirilerek rol model oldu.

Bu yatırımlar ve hizmetlerle Bursa 10 yılın sonunda Büyükşehirler arasında en iyi sağlık hizmeti sunan il oldu.

Kamudan ayrıldıktan sonra Medikabil Sağlık Grubu Genel Koordinatörü olan Dr. Özcan Akan, önceki gün Sönmez Medya’yı ziyaret ederek, ASTV’de yayınlanan Sevda Kurul’un Satırbaşı programına konuk oldu. Program öncesi sohbet etme fırsatı bulduğumuz Dr. Akan, Türkiye ve Bursa’nın pandemide başarılı bir sınav verdiğini ve bunda da sağlık çalışanları ve hastane donanımının etkili olduğuna dikkat çekti.

Dr. Akan, sağlık çalışanlarının büyük bir özveri ile mücadele ettiğinin altını çizerek, ‘Sağlık çalışanları çocuğunu annesini babasını ihmal etti ama hastasını ihmal etmedi. Bunun hakkını teslim etmemiz gerekir’ dedi.  

Pandemi döneminde Bursa Şehir Hastanesi’nin önemli rol oynadığına vurgu yapan Dr. Akan, şöyle devam etti:

‘Türkiye’nin en güzel Şehir Hastanesi Bursa’da yapıldı. Benim de çok emeğim var. Kurgulanırken bölge hastanesi ve afet, salgın gibi olağanüstü durumlarda ihtiyacı karşılamak üzere planlandı ve yapıldı.  Pandemi döneminde de şehir hastanesinin olması Bursa’nın bir şansı oldu’

Kamudan sonra geçiş yaptığı özel hastanelerinde pandemi döneminde üzerine düştüğünü yaptığını ve özveri ile çalıştığını ve çok büyük bir yükü omuzladığını kaydeden Dr. Akan’a göre, Bursa artık kamudaki sağlık altyapısı ve 21 A plus özel hastanesiyle yeni bir aşamaya geçmesi gerekiyor. 

Dünyada sağlık hizmetlerinde iki ayrı sürecin olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, ‘Birincisi koruyucu ikincisi nitelikli sağlık hizmeti.  Birincide hedef sağlıklı yaşam kültürünün insanlara kazandırılması. Yani kanser olmayı engellemek, obeziteyi veya diyabetin önüne yaşam tarzıyla geçebilmek. İkincisi de hasta olana kaliteli ve nitelikli hizmeti sunabilmek. Kamuda stratejik olarak hedefimiz buydu. Bursa’da bu kazandırmaya çalıştım. Özelde de bunu yapmaya çalışıyorum’ dedi.

Dr. Akan, Bursa’nın bu güçlü altyapısıyla hedefini yurt dışına ve sağlık turizmine yöneltmesi gerektiğini de ifade ederek, şöyle devam etti:

‘Sağlık sistemi açısından her şeyimiz hazır. Bursa’nın uçuşa geçmesi gerekiyor. Sağlıkta markalaşmış Bursa’nın farkına varılması ve sağlık turizmi konusunda yöneticilere büyük sorumluluk düşüyor’

*****

CHP’Lİ VEKİL SORDU: İNEGÖL’ÜN ÇİLESİ NE ZAMAN BİTECEK

Sağlıkla ilgili gelişmeleri yazarken, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın İnegöl Devlet Hastanesi ile ilgili açıklaması geldi.

Sağlık tesislerini konusunda büyük ilerleme kaydedildi. Ancak, son yıllarda hekimlerin kamudan ayrılmaları ve genç hekimlerin de yurt dışına gittikleri kamuoyunun gündeminde. İnegöl’de yaşanan sıkıntı da bundan kaynaklanıyor.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, İnegöl Devlet Hastanesi'nde günde 100-150 hasta bakan, aşırı iş yüküne ve strese dayanamayan bazı doktorların istifa ederek ilçeden ayrılmasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Ortalama bir doktorun 40-50 arasında hasta bakması gerekirken İnegöl Devlet Hastanesi'nde doktorların bazı branşlarda doktor olmaması nedeniyle günde iki üç katı hasta bakmak zorunda kaldığına dikkat çeken Aydın, İnegöl Devlet Hastanesi'nde yaşanılan bu sıkıntıların doktorların istifaları ile sonuçlandığını ve bunun da doktor sayısında düşüşü daha da arttırdığını kaydetti.

Bazı bölümlerin doktor bulunmadığından tamamen kapanmış durumda olduğunu belirten Erkan Aydın,  ‘ İnegöl Devlet Hastanesi kaderine bırakılmış durumda. Hastanede sıra yok, çünkü hastaların gidebileceği doktor yok, doğal olarak randevu de yok’ dedi.

Aydın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti: 

‘İnegöl Devlet Hastanesi’nde nüfusa doğru orantılı doktor açığının kapanması için bir çalışmanız var mı? İnegöl sakinlerinin gerekli sağlık hizmetlerini alabilmeleri için bir planlamanız var mı? İnegöl sakinlerinin hastane çilesi ne zaman bitecek? Yoksa hastalar özel hastanelerin insafına mı bırakılacak?’

*****

PROF. DR. PALA VE PROF. DR. DAĞDEVİREN’E ÇEK EĞİTİM ÖDÜLÜ

Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin geleneksel hale gelen “Eğitim’, ‘Hizmet’ ve ‘Teşvik’ alanında verilen ‘ÇEK Ödülleri’ni kazanan adaylar açıklandı.

Bu yıl 16’ıncısı verilen ödülleri eğitim alanında Prof. Dr. Kayıhan Pala, Doç. Dr. Canan Dağdeviren , Hizmet alanında Prof. Dr. Ulviye Özer, Prof. Dr. Ziya Gökalp Özer,Teşvik ödülü de Müjdehan Örs Filiz, Mersin Liselileri Derneği’ne verildi.

Ödüller, eğitim-öğretim kurumları yaptıranlara, eğitim-öğretim sorunlarının çözümünde özgün projeler üreten, uygulayan, inceleme, buluş ve yenilikler yapan, Öğretim Birliği ilkelerine uygun çalışmalar yapan, ulusal eğitim konularında yayın yapan, kitap yazan kişi, kurum ve kuruluşlara veriliyor.

Ödüller 3 Mart Perşembe günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verilecek.

Törende ÇEK’in 25’inci yılı belgesi ve Nebil Özgentürk’le söyleşi de yer alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.