Hava Durumu

Anayurda göç ettiler, Ata yurdunu unutmadılar

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2021 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2021 08:13

Bursa'da sanayi ve iş dünyasının gelişmesinin temelinde Balkan göçmenlerinin büyük katkısı yadsınamaz bir gerçek. Hangi sektöre bakarsanız Balkanlardan göçle gelenlerin imzasını görürsünüz. Anayurda göç edenler, şimdi yüzlerini ata yurduna çevirdi.

10 yıl önce 41 Bursa'nın önde gelen sanayici ve iş insanı tarafından kurulan Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) geçtiğimiz günlerde 6'ncı Olağan Genel Kurulunu yaptı.

2 dönem başkanlık yapan Berat Tunakan ve yeni başkan Fatih Şakir ile ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nde Bursa'nın en başarılı STK'larından biri olan BALKANTÜRKSİAD ve Balkan ülkeleriyle ilişkileri konuştuk.

BALKANTÜRKSİAD, dernek olarak 10 yılda çok önemli işlere imza attı. Bunlardan biri Nilüfer Belediyesi'nce tahsis edilen arsa üzerine yapılan Balkanevi. Derneğin tüm etkinliklerinin yapıldığı bina, geçen yıl yeni bir projeye daha ev sahipliği yaptı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Nilüfer Belediyesi'nin desteğiyle geçen yıl mayıs ayında pandemiye rağmen başlatılan Minia Balkantürk, açılış için gün sayıyor.

Minia Balkantürk, tematik bir proje aslında. YBT'nin ülke içinde destek verdiği ilk projelerden biri. Bir buçuk dönümlük arazi üzerinde Nilüfer Belediyesi'nce temin edilerek dikilen yetişmiş çınar ağacı Türkiye'yi temsil ederken, bunun çevresinde 12 Balkan ülkesinin adacıkları ve adacıkların içinde de bu ülkelerdeki Osmanlı eserlerinin minyatürleri yer alacak. Sadece minyatür de değil. Yanlarındaki interaktif ekranlardan bağlantı kurulduğunda hem ülkenin hem de eserin tanıtımı yapılacak. Sanal ortamda içinde gezilebilecek.

Tunakan ve Şakir, pandemi koşullarının hafiflemesinin beklendiği mayıs ayında 12 Balkan ülkesinin büyükelçisinin davet edileceği törenle açılacak olan Minia Balkantürk'ün kazandırılmasına katkı sağlayan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e teşekkür ettiler.

Başlıkta vurguladığım konuya gelince;

Berat Tunakan, programda bu konunun altını önemle çizerek, 'Bizler Ata yurdundan Anayurdumuza göç ettik. O yüzden bizi diğer göçmenlerle karıştırmasınlar' mesajı verdi.

Şakir de, derneğin kuruluş amaçlarından birinin de Balkan ülkeleriyle ekonomik kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Dernek üyesi iş insanlarının Balkan ülkelerinde yatırım yaptıklarını ve önümüzdeki dönemde de AB Projelerinden yararlanarak bunların sayısını arttırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Tunakan ise bu yatırımların önemini ise şu sözlerle anlattı:

'Balkan politikaları siyaset üstü bir konu. Tüm partiler Balkan politikasında ortak görüş sahibi. Balkanlardaki varlığımıza iş insanları olarak katkı sağlamamız gerekiyor. Yerlerinde güçlü olmaları gerekiyor. Bunun yolu da yatırımdan geçiyor'

MİMARLAR YASAYI HATIRLATARAK, SUNDURMANIN SÖKÜLMESİNİ İSTEDİ

Bursa'da son günlerin tartışma konularından biri olan Saltanat kapısının güneyindeki burç üzerine Ramazan programlarının çekimi için televizyon stüdyosu kurulmasına Mimarlar Odası Bursa Şubesi de müdahil oldu.

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Bursa Valiliği, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, Bursa Surlarının tescil edilerek 2863 sayılı yasanın koruması altına alındığı ve bölge için koruma amaçlı imar planı yapıldığı hatırlatıldı.

İlgili yasaya göre, koruma ve sit alanlarında inşaai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağının yer aldığını vurgulayan Şimşek, söz konusu yerde inceleme yaptıklarını ve yapılan işlemin surdaki burca zarar verecek şekilde ve zemine baskı oluşturacak nitelikte olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Yazılı başvuruya bölgeden çekilen fotoğrafları da ekleyen Şimşek, şöyle devam etti:

'Bu bağlamda; inşaatın acil olarak durdurulmasını, ardından yapılan üstü kapalı yapının yerinden söktürülmesini, buna yetkisiz olarak izin, imkan ve talimat verenler ile işi yapan yüklenici ve çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını, zarar verildiğinin belirlenmesi halinde bunun yapanlardan tazmini için yasal yollara başvurulmasını talep ederiz'

Gönderdikleri yazıda yasa ve görev hatırlatması yapmak istediklerini de vurgulayan Şimşek, 'Sökülmezse suç duyurusunda bulunacağız. Bursa'da o kadar yer varken stüdyo kurmak için sur mu kaldı' diye sordu.

YENİŞEHİR'DE PİDEYE ZAM YOK

Her Ramazan öncesi iftar sofralarının vazgeçilmezi pideye zam haberleri bu güzel ayın tadını kaçırır.

Yenişehirliler sanırım bu konuda şanslı. Yenişehir Belediyesi YESAŞ Ekmek Sanayii Yönetimi, geçen sene olduğu gibi bu yıl da ramazan ayında ekmeğe ve pideye zam yapmama kararı aldı. 300 gram ekmek ve pide 1.75 TL'den satılacak.

Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, YESAŞ'ın kalite ve gramaj farkıyla ilçe halkına en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğini belirterek, iki yıldan beri ekmek ve pideye zam yapmadıklarını söyledi.

YESAŞ, günde 13-15 bin, yılda ortalama 5,5 milyon ekmek üreterek, ilçe merkezi ile 61 kırsal mahallede vatandaşla buluşturuyor.

Davut Aydın, Türkiye'de üretilen her 10 ekmekten 1'inin israf olduğunun bunun ekonomik kaybının ise yıllık 700 milyon doları bulduğunu hatırlatarak, vatandaşları ekmek israfı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.