Hava Durumu

Ankara başladı, İstanbul geçiyor, esnek mesai Bursa için de şart...

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2020 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2020 07:53

Koronavirüs salgınında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, nisan ayındaki pik seviyesi geçildi. Hastalığa yakalananların sayısı hızla artıyor. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, dün, Ekim ve Kasım aylarında Avrupa'da günlük koronavirüs ölümlerinde artış olacağı beklentisini açıkladı.

Türkiye'deki durum dünyadan farklı değil. Yeni normale geçişle birlikte kaldırılan kısıtlamaların birçoğu yeniden gündeme geliyor, hatta geldi bile. Bazı illerde 65 yaş üstü için sokağa çıkma yasağı konuldu.

Toplu ulaşım virüsün bulaşma riskinin en yüksek olduğu yerden biri. Vaka sayılarının artmasının ardından geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu taşım araçlarında ayakta yolcu taşınmasının yasaklandığını açıkladı.

Koronavirüs önlemlerinin tam uygulanması halinde özellikle büyük kentlerde toplu taşıma araçlarının kapasitesi bunu kaldıramaz.

Çözümlerden biri de esnek ya da kademelendirilmiş mesai uygulaması. Bursa, geçmiş yıllarda trafik yoğunlunun azaltılması amacıyla bir süre bu uygulamayı hayata geçirmişti.

Koronavirüste yeni normale geçişin ardından uygulamanın tekrar başlatılmasını gündeme taşıyan ise Burulaş Genel Müdürü Kürşat Çapar oldu. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da birçok platformda bu konudaki ısrarlı taleplerini dile getirdi.

Çağrılar üzerine Bursa Valisi Yakup Canbolat, 18 Ağustos'ta valilikte düzenlenen toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş ve Sağlık Müdürü Halim Ömer Kaşıkçı ile aralarında emniyet müdürü, jandarma komutanı, BTSO yetkililerinin bulunduğu konunun taraflarıyla bir araya geldi. Toplantının ardından değerlendirme sürecine geçildi.

Eylül ayının ilk günlerinde Sönmez Medya'yı ziyaret eden Aktaş, Avrupa'nın gelişmiş şehirlerinin tümünde bu tür uygulamalar yapıldığına dikkat çekerek, bu konudaki sitemini şu sözlerle dile getirmişti:

'Bizde kimse değiştirmek istemiyor. Sabah 08.00'de işe başlamak Allah'ın emri değil. Avrupa ile uyum açısından beyaz yakalılar normal mesai yapabilir ama çalışanlar açısından mutlaka düzenleme gerekiyor'

Uludağ Üniversitesi ve 500'ün üzerinde personel taşıyan kurumlarla ilgili teklifi Bursa Valiliği'ne sunduklarını da hatırlatan Aktaş, şöyle devam etmişti:

'Valimiz başkanlığındaki heyet araştırmasını sürdürüyor. Bu uygulamayı mutlaka hayata geçirmek zorundayız. Üçer-beşer katlı yollar yapsak da çözüm bulamayız. Uygulama iş dünyasına da yarayacak. Çünkü S plakalı bir araç günde birkaç kez sefer yapma imkanına sahip olacak'

Bursa, bu konuyla ilgili kararı beklerken, Ankara'da dörtlü mesai uygulaması başladı. İstanbul'da ise valilik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen hafta Perşembe günü bir araya gelerek kararı aldı. Uygulama esasları ise özel sektör temsilcileriyle görüşüldükten sonra yürürlüğe girecek.

Bursa'da bugünlerde okullar tam olarak devreye girmese bile sabah ve akşam saatlerinde yaşanan yoğunluk koronavirüs açısından tedirgin edici boyutlara yaklaşmaya başladı. Bir an önce Bursa'nın da esnek mesaiye geçilmesi şart.

Toplum olarak kötü bir yönümüz var. Kamu otoritesi karar almadan maalesef birçok uygulama hayata geçmiyor. Ankara ve İstanbul, 26 Ağustos'ta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre bu uygulamalara geçiyor. Bursa'nın da bu kararı bir an önce alması gerekiyor.

BURSA, İÇ TURİZMDE UMUT ARIYOR

Bursa, son yıllarda rotasını çevirdiği turizme büyük umut bağlamıştı. Yurt içinde ve dışında Bursa'nın tanıtımı ile ilgili kampanyalar hedefe ulaşmış, başta Güney Kore olmak üzere yeni pazarlardan olumlu sinyaller alınmıştı. 2020 yılı atılımların başlayacağı dönem olacaktı.

Ancak, küresel koronavirüs salgını tüm planları altüst etti. Yeni pazarlar bir yana Uludağ ve Bursa doğası hayranı rutin konuklarımız olan Arap turistler bile gelemedi.

Krizden olumsuz yönde etkilenen turizmciler ise çıkış yolu arıyor. Koronavirüsle birlikte değişen tatil anlayışına göre, yeni konseptler belirleyip, Pazar bulmaya çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi bu amaçla büyük kentlerde billboardlar aracılığıyla tanıtım atağına geçerken turizmciler ise acentaların turlarına Bursa'yı eklemeleri için çalışmalar yapıyor.

Bursa Turizm Platformu Koordinatörü olan TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, geçen hafta sonu bu amaçla TÜRSAB'ın İstanbul Avrupa yakası, Batı Karadeniz, Konya, Güneydoğu Anadolu, Orta Karadeniz, Eskişehir, Çanakkale ve Körfez Bölge Başkanlarını Bursa'da ağırladı. Gelen heyete doğa turizmi ve çocuklu ailelerin ziyaretleri konusunda alternatif turizm bölgelerinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Koronavirüs sonrası değişin turizm anlayışını geçen ağustos ayında kendi yıllık iznimde gittiğim Güneydoğu gezisinde de görmüştüm. Bahar aylarında evlerine hapsolan insanlar gezip dolaşmak isterken, aynı zamanda sağlık açısından da güvende olmayı amaçlıyor.

O yüzden turlar yerine kendi özel araçlarla seyahat ediyor. Bursa'da da özellikle hafta sonları bu yoğunluğu görüyoruz. Bunlar, iç turizmin dinamiğini tamamen yitirmediğinin göstergesi.

Önemli olan bunun önümüzdeki aylarda kültür ve doğa turlarına evrilip, sıkıntı çeken turizmcilere nefes alma imkânı vermesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.