Hava Durumu

Ankara desteği moral verdi

Yazının Giriş Tarihi: 27.11.2019 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.11.2019 08:17

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 3 Kasım'da görevdeki ikinci yılını doldurdu. Göreve başladığının birinci ayında düzenlediği 'Acil eylem Planı' ile ilgili toplantıda açıkladığı tablo finansman açısından pek parlak görünmüyordu. Kısa vadeli borç yükü, yeni yatırımlara imkan tanımıyordu.
Ulaşım, sorunların ilk sırasında yer alırken, Nilüfer'deki kentsel dönüşümün durması yeni sorun yumağı yaratmıştı. Kent merkezinde Bursalıların her gün karşısına çıkan yeni stadyum ve T2 hattının yarım kalması AK Parti'nin imajı açısından kötü örneklerdi.
Aktaş, işe tasarrufla başladı ve yarım kalan yatırımları tamamlamaya çalıştı. Ancak yeni yatırımlar özellikle de ulaşım gibi büyük finansman gerektiren yatırımlar için umut Ankara'daydı. Seçime kadar olan süreyi özellikle Bursa Tasavvuru gibi planlama çalışmasıyla geçiren Aktaş, kampanya döneminde bunu daha kapsamlı hale getirdiği projeleriyle donatarak, 31 Mart'ta Bursalılardan oy istedi.
Kampanya döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projelerle ilgili sözünü alan Aktaş'ın 31 Mart'taki sandık başarısı Ankara'dan istediklerini alma konusunda daha şanslı hale getirdi. Çünkü AK Parti'nin nüfus yoğunluğu açısından en büyük büyükşehir belediyesi Bursa olmuştu.

Önce yerel seçimlerin değerlendirildiği Kızılcahamam toplantısında, ardından ağustos ayında otoyolun açılış töreninde ve Ankara'ya yapılan ziyaretlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Bursa'nın taleplerinin önü açıldı. İlk somut örnek Atatürk Stadyumu Meydanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi projesini TOKİ'nin üstlenmesi oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun Bursa ziyaretleri Hanlar Bölgesi, millet bahçeleri, kentsel dönüşüm ve spor tesisleri konusunda önemli yatırımların müjdecisi oldu.
Aktaş, dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Ankara'dan alınan desteğin morali ile çıktı. Ulaşım, şehircilik, spor ve turizm yatırımları konusunda detaylı açıklamalar yaptı. Hanlar bölgesinden spor yatırımlarına kadar alınan desteklerle ilgili detayları haberlerde bulacağınız için ayrıntılara girmeyeceğim.
Sadece şunu vurgulamakta fayda var. Emek-Şehir Hastanesi hattının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağı kesinleşti. Acemler Kavşağı'nı Büyükşehir ihale edecek. T2 hattında metrobüse dönüş veya yeraltına alınma gibi proje yok. Müteahhitle olan hukuki süreç tamamlanırsa yeniden ihale edilecek ve Bursaray'a entegre olacak. Soğanlı ve Gökdere millet bahçelerini TOKİ yapacak. Aktaş'ın ajandasındaki yeni görüşme ise Milli Savunma Bakanı olacak. Bakanlığın Bursa'da atıl durumda olan aralarında Çekirge'deki 33 dönümlük tedarik başkanlığı arazisi, Bey Sarayı ile ilgili görüşmeler yapılacak. Aktaş'ın ifadesiyle Bursa'ya yeni projeler hazırlanması için kazan-kazan esasına göre görüşmeler yapılacak.

ÇELİK PALAS'IN ARKASINDAKİ EK BİNA YIKILACAK

Aktaş, Yunuseli Havaalanı'nın geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bölgenin havaalanı özelliğini kaybettiğini vurgulayarak, bununla ilgili alternatif projeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduklarını söyledi.
Aktaş, soruyu yanıtlarken geçtiğimiz günlerde Özelleştirme İdaresi'nin aldığı karar ile yeniden gündeme gelen Çelik Palas ile ilgili önemli bir gelişmeyi açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bursa'da yüksek yapıya hiç toleransı olmadığını belirten Aktaş, Çelik Palas ile ilgili gelişmeyi şu sözlerle açıkladı:
'Çarşamba günü Cumhurbaşkanımıza ifade ettim: 'Bursa'da 4-5 binanın daha yıkımını Çevre ve Şehircilik Bakanımızla paylaştık. Çelik Palas'ın arka tarafıyla ilgili 10 kat yükseklik. Yeni Doğanbey istemiyoruz' dedim.
Cumhurbaşkanımız anında orada özelleştirme idaresi başkanlığına talimat verdi: 'bu bina yıkılacak' dedi. Ertesi gün resmi gazetede yayınlandı. Şehir adına yeni sıkıntı çıksın istemiyoruz'

GÜZELYALI'DAKİ PARK TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Geçen dönemde Büyükşehir Belediyesi ve Mudanya Belediyesi arasında sahil düzenlemesi çalışmaları polemik konusu olmuştu. Yeni polemik konusu ise Güzelyalı Atatürk Parkı oldu. Önce tahsis iptali yargıya taşındı. Ardından Mudanya Belediyesi'nin buradaki inşaatı Büyükşehir Belediyesi tarafından plana aykırı ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Yazıyı kaleme aldığım saatlerde yeni bir gelişme daha yaşandı. Mudanya Belediyesi'nden 4'üncü İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği açıklaması yapıldı.
Aktaş, sabahki basın toplantısında bir soru üzerine buradaki hukuksal süreci anlattıktan, hizmeti engellediği iddiasını kabul etmeyerek, inşaatın plana aykırı ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlendiğini söyledi. Yeni gelişmeyle Mudanya'daki park tartışması tıpkı geçen dönem sahil düzenlemesinde olduğu gibi epey uzun sürecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.