Hava Durumu

Asgari ücretteki rekor artış emeklileri umutlandırdı

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2021 07:58

Habercilik kurallarına uyarak önce flaş gelişmeyi duyurarak başlayayım;

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği asgari ücrete son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu. Asgari ücret yüzde 50,54 oranında artarak 4 bin 253 liraya yükseldi. Asgari ücrette gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Vergi yükünün kaldırılmasıyla işveren açısından asgari ücretteki artış oranı yüzde 34 olarak gerçekleşti.

Şimdi değerlendirmeye geçelim;

Geçen yıl ağustos ayında en düşük memur taban aylığı 4 bin 150 lira olarak belirlendiği günlerde, aralık ayında asgari ücret 4 bin 253 liraya yükselecek denilseydi, hiç kimse inanmaz ve ülke gerçeklerine uymuyor değerlendirmesini yapardı.

Ancak, ağustos ayından sonra ekonomiyle ilgili köprünün altından çok sular geçti. Döviz ve fiyatlardaki yüksek artış tüm hesaplamaları altüst etti ve sonuçta bu rakam ortaya çıktı.

Aslında dönüp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarını sorgulamakta da fayda var. Madem enflasyon oranı yüzde 21,31 düzeyinde ise neden asgari ücrete rekor olarak nitelendirilen 50,54 oranında zam yapıldı?

Demek ki bu işte bir yanlışlık var...

****

Peki, asgari ücretle çalışan işçiler artışı nasıl değerlendirdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 15.00'te yeni asgari ücreti açıklayacağı haberi gelince yakın çevremde tahmin listesi açmıştık. 5 bin lira gibi uçuk rakamları yazanların yanı sıra beklentilerini yüksek tutmayanlar da vardı. Ancak hiç kimse 4 bin liranın altında tahminde bulunmamıştı.

Sonrasındaki direkt etkilenen özellikle genç arkadaşlara artışı nasıl bulduklarını sordum: Rakamın yüksekliğinin verdiği sevincin yanı sıra son aylardaki fiyat artışlarının devam etmesi halinde, yapılan zammı hiçbir faydası olmayacağı endişelerini taşıyanlar çoğunluktaydı.

Haksız da değiller. Çünkü Merkez Bankası'nın faiz kararı üzerine döviz yine tırmanmaya başlamış, asgari ücretin açıklanmasının hemen ardından akaryakıta zam haberi gelmişti.

Asgari ücrette yapılan yüksek artış, memur ve emeklilerin de beklentilerini arttırdı. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi memur taban ücreti, asgari ücretin altında kaldı. Ocak ayının ilk haftasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile masaya oturacak memur sendikaları bu durumu gündeme getirecek. Ek zam büyük ihtimalle bu protokolleri yansıyacak.

Emeklilerin durumu ise hala belirsiz. TÜİK'in belirlediği enflasyon oranına göre hesaplama yapıldığında kasım ayıyla birlikte 5 aylık enflasyon oranını 10,46. Buna aralıkta da aynı yöntemle hesaplama yapılacağı için en fazla 3-4 puan eklenir. Dolayısıyla ortaya çıkacak artış oranı asgari ücretin neredeyse üçte biri oranında gerçekleşecek.

Zaten asgari ücretin altında emekli maaşı ödenmesinin yarattığı mağduriyet ortadayken, zam oranı yüzde 15'ler düzeyinde kalırsa emeklilerin büyük çoğunluğu asgari ücretin altında maaş almış olacak.

Asgari ücretteki artış bu nedenle emeklileri de ek zam konusunda bir nebze umutlandırdı. Bakalım önümüzdeki günlerde beklentileri karşılık bulacak mı?

İLK DEĞERLENDİRME ÇEVİKEL'DEN

Asgari ücretteki artışla birlikte brüt rakam 5 bin 4 lira oldu. Bunun SGK ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere işverene toplam maliyeti ise 5 bin 879 lira olacak. Mevcut asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 4 bin 203 lira seviyesindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından iktidar kanadı vekilleri gelişmeyi sosyal medya hesaplarından 'Milletimize hayırlı olsun. Millet için varız. Emekçilerimizi asla enflasyona ezdirmeyeceğiz' yorumlarıyla paylaşılırken iş dünyasından ilk değerlendirme ise TÜGİAD ve DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel'den geldi.

İşletmelerin rekabet koşullarına belirleyici olan yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dileyen Çevikel, 'Israrla dile getirdiğimiz yönde gelir ve damga vergisinin kaldırılarak talebimizin olumlu karşılanması, memnuniyet vericidir. Öngörülebilir bir yatırım ortamında istihdamın artması için daha fazla destek bekliyoruz' değerlendirmesini yaptı.

TDK'NIN İSMİ DEĞİŞİYOR, BAŞKAN YAKUT YENİDEN ADAY

Bursa merkezli Türkiye Düşünce Kulübü (TDK), 2009 yılında İznik'te kurulmuştu. 'Benli ve bencil değil ortak nokta Bursa'da buluşalım' mottosuyla kurulan dernek, kısa sürede Türkiye genelinde teşkilatlandı. 40'ın üzerinde ilde ve Bursa'nın 17 ilçesinde temsilciliği bulunan dernek 2018 yılındaki kongre ile birlikte sloganına 'insanlıkta buluşalım'ı ekledi.

Yarın Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu'nda 6'ıncı Olağan Kongresini gerçekleştirecek olan TDK Başkanı Ercan Yakut ve yönetim Kurulu üyeleri dün Sönmez Medya'yı ziyaret etti.

Başkan Yakut, ziyarette iki önemli gelişmeyi haber verdi. Birincisi, talep olursa koltuğu bırakırım diyen Yakut yeniden başkanlığa aday. İkincisi ise Derneğin ismindeki Türkiye ibaresi TR'ye dönüşüyor.

Ziyaret sırasında Başkan Yakut ve Genel Sekreter Fatih Okumuş ve Genel Başkan Yardımcısı İlyas Kavçan, derneğin kuruluşundan bu yana yürüttükleri çalışmaları ve yeni dönemdeki hedeflerini anlattı.

Dernek yeni dönemde 2 ulusal, 2 de uluslar arası temalı 4 konu üzerine yoğunlaşacak ve etkinlikler gerçekleştirecek. Ulusal konulardan biri önümüzdeki günlerde en çok gündem oluşturacak 'Siyasi ittifaklar', diğeri de Türkiye'deki planlama hataları.

Uluslar arası etkinlikler de dünya gündeminde son yıllarda oldukça tartışılan ve Suriye ve Afganistan'daki gelişmeler sonucu Türkiye'yi de çok yakından ilgilendiren göç konusu. Diğeri ise pandemi sonrası yeni dünya düzeni ve kripto paralar konusu olacak

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.