Hava Durumu

Aşıdaki rekor, başta turizm olmak üzere tüm kapıları açacak

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2021 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2021 08:11

Koronavirüs pandemisi başladığından beri en önemli kırılma noktalarından birinin yaşandığı günlerdeyiz.

Geçen yıl mart ayında salgın ilk şokunu yaşadığımız günlerde, bilim insanları koronavirüsten kurtulmanın en iyi yolunun aşı olduğunu açıklamıştı. Ancak verilen süre neredeyse 5 yıla kadar uzuyordu.

Virüs, çeşitli mutasyonlar ve varyantlar geçirirken, tarihte görülmemiş bir hızla aşılar geliştirildi. Çin'den Almanya'ya İngiltere'den Rusya'ya kadar değişik yöntemler uygulayarak virüsü önleyici aşılar bulundu.

Türkiye'ye gelince;

Tüm umudumuzu ve hesaplamalarımızı Çin aşısına göre yapmak yanlıştı. Nitekim korkulan da oldu. Çin verdiği sözleri yerine getirmeyince devreye Biontech'i geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci girdi ve aşı sorunu neredeyse çözüldü. Rus aşısı, ardından da Türkiye'nin geliştirdiği aşılar devreye girince sonbaharda rahat bir nefes alacağız.

İlk günlerden beri Türkiye'nin sağlık sistemi sayesinde aşı temini olursa hızına yetişilemeyeceği söyleniyordu. Bunun gerçek olduğu aşı temin edilince ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından önceki gün bir milyon 240 bin 311 doz aşı yapıldığını açıkladı. Bursa'daki bir günlük rakam ise 25 binden 44 bine çıktı. Onu da Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından duyurdu.

Aşılamadaki bu güzel gelişmeler, önce turizmin önünü açacak. TÜRSAB genel yönetiminde Sayman olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker, aşılama hızının turizme doping etkisi yapacağını söyledi.

Turizmde en önemli konunun gelecekle ilgili öngörü olduğunun altını çizen Hasan Eker, iç turizmin hareketlendiğin, Türkiye'de vaka sayısının düşmesi ve aşılamanın artması sayesinde yabancı turistlerin kaygılarına son vereceğini ifade etti.

Türkiye'nin en önemli kongre turizmi operatörlerinden biri olan Hasan Eker, şöyle devam etti:

'Sonbaharda yapılacak kongrelerle ilgili endişelerimiz vardı. Böyle giderse hibrit toplantıları rahatlıkla yapacak duruma geliriz. Ayrıca önümüzdeki yıl için de hazırlıklara başlayabiliriz. Turizm denince akla Ege ve Akdeniz geliyor. Ancak, kongre ve toplantı turizmi, en az onun kadar önemli ve gelir getirici'

Bu arada, turizmde en çok merak edilen konulardan biri Rusya'nın uçuş yasağını ne zaman kaldıracağı. Geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'yı ziyaret ederek görüşmelerde bulunmuştu. Tam ret yanıtı verilmese de inceleme yapılacağı açıklanmıştı. O günden beri Türkiye sarı ışıkta bekliyor. 21 Haziran'a kadar süreyi uzatan Rus heyeti, önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelecek. Yapılan resmi açıklamalara göre, inceleme sonrası uçuşların yeniden başlatılması ve turizm hizmetlerinin sağlanması kararının çıkması bekleniyor. Buradaki en önemli veri ise Türkiye'nin aşılama hızındaki başarısı olacak.

KOSOVA CUMHURBAŞKANI OSMANİ'DEN BURSA'YA SELAM

Osmanlı'ya Balkan kapılarını açan Kosova Savaşı'nın mimarı ve savaş meydanında şehit olan ilk ve tek padişah olan Sultan Murad Hüdavendigar, ölümünün 632'inci yıl dönümünde Kosova'da düzenlenen törenle anıldı.

Osmangazi Belediyesi'nin bu yıl 16'ıncı düzenlenen anma töreni dolayısıyla yaptığı geziye AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Zafer Işık da katıldı. Anma töreni öncesi Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka'yı ziyaret eden heyet, kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için fikir alışverişinde bulundu.

Yoğun geçen Kosova programı sonrası dönüş yolunda, aynı Zamanda TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı olan Zafer Işık ile Vekil Özen'i bir sürpriz bekliyordu.

Türk Havayolları uçağında Antalya Formu için Türkiye'ye gelen Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile karşılaşan vekiller, birlikte fotoğraf çektirdiler. Çok iyi Türkçe bilen Osmani, Bursa'ya selam söyledi.

BALKANTÜRKSİAD'TAN İLK ZİYARET ANITKABİR'E

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (BALKANTÜRKSİAD) nisan ayında yapılan genel kurulunda Berat Tunakan, başkanlık koltuğunu Fatih Şakir'e teslim etmişti.

Yeni yönetim, ilk toplantısında BALKANTÜRKSİAD'ta artık gelenek haline gelen ilk ziyareti Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir'e yapmayı kararlaştırdı. Ancak, koronavirüs pandemisi nedeniyle getirilen kısıtlamalar yüzünden bu ziyaret ertelendi.

BALKANSİAD Başkanı Fatih Şakir ve yönetim kurulu üyeleri ertelenen bu ziyareti önceki gün gerçekleştirdi. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu. Başkan Şakir de Anıkabir özel defterine şu sözleri yazdı:

'Ulu Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, En Büyük Balkanlı olarak bizler için belirlediğiniz hedeflerde yolumuza devam ediyoruz. 'Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın milli hatıralarıdır' sözünüz doğrultusunda, yadigarınız olan Balkan ve Rumeli'deki kardeşlerimiz ile ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi kuvvetlendirerek sürdürmeye büyük özen gösteriyoruz. Hiçbir zaman bitmeyecek sevgimiz ve saygımız ile şükranlarımızı sunuyoruz'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.