Hava Durumu

ATV'ler Uludağ'ı bitirir

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2017 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 09:12

Bursa Valisi İzzettin Küçük 'ün basınla sohbet toplantısında kentin en önemli konularından biri olan Uludağ ve çevre sorunlarının ana başlıklar altında yer almaması eksiklikti.
Vali Küçük, çevre kirliliği konusunda yetkililer bir şey yapmasa da vatandaşın duyarlılığı sayesinde konuya çözümler üretildiğini ifade ederken, çevreye zarar verenlerin gözünün yaşına bakılmadığını söylüyor.
Gelelim Uludağ'a...
Uludağ'ın altyapısı Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin üst yapısı ise Milli Park ve turizm bölgesi olması dolayısıyla başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na olmak üzere birkaç kurumunun yetkisinde. İzin alınmadan bir çivi çakmak dahi mümkün değil.
Vali Küçük, Uludağ Kirazlıyayla'daki eski sanatoryum binasının dev kongre merkezine dönüştüğünü anlatarak, tesisin bu konudaki ihtiyacı gidereceğini söyledi.
Vali Küçük, Milli Park olması nedeniyle Uludağ'da istenilen şeylerin gerçekleştirilemediğinin altını özellikle çiziyor. Örnek de veriyor. Erciyes'te Palandöken'de milli park sorunu olmadığı için dozer girip, istediği yere yolu yapabiliyor, istenilen tesis inşa ediliyor. Aynı şeyi Uludağ'da yapmak mümkün değil.
Ancak Uludağ'ın sorunları sadece milli parkla ilgili de değil. Milyonlarca dolarlık turizm yatırımı yapan işletmeciler, kış aylarında pistlerde mangal yapan günübirlikçilerden, günübirlikçiler de Uludağ'ın imkanlarından yararlanamamaktan şikayetçi. Büyükşehir Belediyesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu konuda yatırım yapıyor ama hâlâ yetersiz. Bu konuda da Vali Küçük'e merkezi hükümet ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında koordinasyonun sağlanması görevi düşüyor.
Bu arada, Milli Park olan Uludağ'da bir yandan bir ağacın bir kayanın yeri değiştirilirken sert yaptırımlar getiren, Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu hattı için binbir güçlükle izin alınan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ATV ile turlar konusundaki ihalesi ise hem turizmcilerin hem de Uludağ'ın endemik yapısının korunmasını isteyen çevrecilerin tepkilerine neden oluyor. Bakanlığa bağlı kurumlar tarafından geçtiğimiz 22 Ağustos'ta Uludağ'da ATV turları ile ilgili ihale yapılmış. Aldığımız bilgiye göre, iptal edilen ihale önümüzdeki günlerde yeniden tekrarlanacak.
Eğer ihale gerçekleşirse 50 veya 100 ATV Uludağ'ın korunması istenen endemik yapısı içinde hoyratça gezecek. Gezmesi bir yana yeşil bitki örtüsüne zarar verecek. Yaz aylarında ATV'lerin tekerleri altında çiğnenecek bölgelerde artık ot bitmeyecek. Bu hem endemik yapıya hem de kış aylarında pistlerde kar tutmasına engel olacak.
Birkaç turistin günübirlik keyfi için 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' dedirten bu ihalenin bir kez daha gözden geçirilmesinde yarar görüyorum.
Uludağ konusundaki hassasiyetini bildiğimiz Vali İzzettin Küçük, Bursa dışında olduğu için ona soramadık. Bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz.
Bazı kaynaklardan edindiğim bilgiyi de aktarayım. İhalenin amacı dağda gelişigüzel dolaşan ATV'lerin denetim altına alınmasını sağlamakmış. İhale yapılırsa güzergah dışına çıkılmayacak. Bu güzergahlarda da ormanlık alan ve pistler yokmuş. Ama yine de umarız bu ihale gerçekleşmez ve doğanın bir nimeti olan Uludağ korunmuş olur.

'İstiklal Madalyası'na ne oldu?

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, 44'üncü yaşını kutlayan Bursa Hakimiyet Gazetesi'ni ziyaret ederek Genel Müdür Burak Özgün ile gö-rüştü.
İlhami Yıldız ile birlikte biz de sohbete katıldık. Güncel siyaset derken geçen yıl nisan ayındaki kanun teklifini sorduk.
Aydın, kanun teklifinde, Çanakkale destanında 3737 şehit veren işgal edildiğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsü'ne puşide- i siyah olarak adlandırılan siyah örtü örtülecek kadar üzüntü yaratan Bursa'ya tıpkı 1924 yılında İnebolu'ya, 1925'te Kahramanmaraş'a, 2008 yılında da Gaziantep'e ve nihayet 2016 yılında Şanlıurfa'ya verilen İstiklal Madalyası'nın Bursa'ya da verilmesini teklif etmişti.
Ancak aradan geçen bir buçuk yıla yakın sürede kanun teklifi unutulmaya yüz tuttu.
Aslında iktidarıyla muhalefetiyle tüm milletvekilleri sahip çıksaydı, bana göre Bursa çoktan hak ettiği madalyasına kavuşurdu.

Puşide-i Siyah'ın öyküsü

Yunan işgali ile birlikte önce İzmir için gözyaşları dökülür, ardından Anadolu içlerine giren Yunan orduları, tarihler 20 Temmuz 1920'yi gösterdiğinde Osmanlı'nın manevi başkenti, ve devletin kurucusu Osman Gazi'nin türbesinin bulunduğu Bursa, Yunan orduları tarafından işgal edilir.
Bu işgal ulusal kurtuluş mücadelesini başlatan Ankara'da derin bir üzüntüyle karşılanır.
Meclis'teki bu görüşmeler üzerine Kudüs'ün haçlı işgali altında kaldığı süre zarfında sarığındaki beyaz sargıyı çıkarıp Kudüs geri alınana dek siyah sarık takan Selahaddin Eyyubi'ye öykünen Mustafa Kemal Atatürk, Meclis riyaset kürsünün kapkara bir örtü örtülmesini ister.
Bu olay ve kara örtü tarihte Puşide- Siyah" olarak bilinir. Örtü, Bursa Belediyesi binasına Türk bayrağını dikmesi ile işgalle birlikte Türk milletinin de yası sona erer. Örtü, riyaset kürsüsünde tam 2 sene 2 ay 2 gün kalır ve Atatürk'ün talimatıyla kaldırılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.