Hava Durumu

Avrupa büyürse Türkiye 2 kat büyür!

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2018 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.02.2018 07:49

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Bursa'da faaliyet gösteren 130'a yakın iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'de terör örgütlerine yönelik yürüttüğü harekata destek verdi.
'Güçlü Ekonomi Bağımsız Türkiye' temasıyla hazırlanan ortak bildiriyi kamuoyuna BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, açıkladı. Türk bayraklarıyla donatılan salondaki törenin başında ve sonunda İstiklal Marşı okundu.
Tören sonrası Burkay, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında önemli mesajlar verdi. Genel ekonomi, ihracat ve oda seçimlerini değerlendiren Burkay, Avrupa ve özellikle Almanya ile ilişkilerin normalleşmeye başladığını söyledi.
Normalleşme Türkiye gibi Bursa ekonomisine de yarıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ihracat rakamlarına göre, Bursa, İstanbul'un ardından ikinciliğini korudu.


Zeytin Dalı harekatının ekonomiye yansımasına gelince, Burkay da bu konudaki şaşkınlığını dile getirdi. Terör kaynaklı bir bombalama olayından sonra borsanın tepetaklak olduğuna dikkat çeken Burkay, Afrin Harekatı sonrası borsanın ralli, güven endekslerinin de tavan yaptığının altını çizdi.
Afrin harekatına Avrupa ülkelerinin destek verdiğini ifade eden Burkay, 'Amerikan hegemonyasına karşı Avrupa'nın Türkiye gibi bir figüre ihtiyacı var' dedi.
Franfurt'ta kendisinin de katıldığı dünya ev tekstilinin vitrini olan Heimtextil fu-arını değerlendiren Burkay, Almanya ile ilişkilerin normalleşmesi sayesinde son 8 yılın en iyi siparişlerinin alındığının altını çizdi.
Avrupa'nın 2018'de 2,5-3 büyümeyi hedeflediğini vurgulayan Burkay'a göre, Avrupa ve Almanya bu oranlarda büyürse Türkiye'nin büyümesi 7-8'lere ulaşır ve 2002-2008 yılları arasındaki büyüme trendine ulaşılır.

Moda trendleri ve proje bazlı ortaklıklar

Türkiye'nin dış politika- da artık büyük oyuncu olduğunu vurgulayan Burkay'ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise sorunlar karşısında proje bazlı ortaklıkların oluşması. Dünyadaki siyasi gelişmelerin tıpkı moda da trendlerin belirlenmesi gibi oluştuğuna vurgu yapan Burkay, '40 yıl önceki İspanyol paça pantolonları yeniden moda yapıp önümüze koyuyorlar. Sonra buna alışıyoruz. Tıpkı modada olduğu gibi siyasette de trendler oluşturuluyor. Türkiye'de buna göre politikalar geliştiriyor' dedi.

Savunma sanayiine Bursa'nın katkısı

Atak helikopteri, Altay tankı, Fırtına ve Yavuz obüsleri projelerinde Bursa'daki firmaların katkı sağladığını işaret eden Burkay, savunma sanayi kümelenmesiyle Bursa'daki bin 700 firmanın yetenek matrislerinin çıkarıldığını söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Butekom'un anlaşma yaptığını da hatırlatan Burkay, Nefer projesi ile geleceğin askerinin giyeceği kıyafetlerle ilgili proje yürütüldüğünü anlattı.
Öyle kıyafetlerin imalatına başlanmış ki, asker yaralandığında giysi büzüşerek tampona dönüşüp kanı durduruyor. Ya da askerin ateşinden kalp atış hızına kadar tüm sağlık bilgileri komuta merkezine ulaştırılıyor.

'Seçimler yapılacak, doğal adayım'

Sohbet sırasında söz dönüp dolaşıp, nisan ayında yapılması planlanan oda seçimlerine geldi. Burkay, son aylardaki her toplantıda kendisine yöneltilen adaylıkla ilgili soruya ilk kez bu kadar net cevap verdi. 7 Şubat'ta Ankara'da 365 oda ve borsa başkanıyla toplantı yapılacağını ve seçim startının verileceğini kaydeden Burkay, 'Biz doğal adayız, başkan aday olmaz mı?' dedi.


Burkay, BTSO Meclis üyesi, komite başkanı ve komite üyesi olacaklara daha önce söylediği mesajını da tekrarladı. Burkay, 'Herkesin bir projesi olacak. Ülkenin içinde bulunduğu durumu görüyorsunuz. Ben bu makama geleceğim, koltuğa oturacağım hevesiyle olmaz. Bu ülkenin gücü ve kalkınması için varsa atacağın adım, buyur gel. Yoksa öyle bir ekmek yok" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.