Hava Durumu

Avrupa sessiz kalınca Türkiye adım attı

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2022 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 08:01

Avrupa’da daha önce marjinal olarak görülen ve merkezi yapıların kabullenmediği ırkçılık ve faşist düşünceler İslamafobya maskesi altında son yıllarda artmaya başladı. Bugün artık Avrupa’daki merkez partilerinin bile davranış biçimleri ve görüşleri geçmişin marjinal yapılarıyla eşleşti.

Daha birkaç gün önce Almanya’nın Hanau kentinde 4’ü Türk 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırının 2’nci yılında hayatını kaybedenler anıldı. Gösteri yürüyüşleri düzenlendi. .

Yabancı düşmanlığı ve ırkçılık ile bunun aktüel ifadesi olan İslamofobya günümüzde özellikle Avrupa ülkelerinde günlük hayatın fiili bir gerçekliği haline geldi.  Irkçı ve yabancı düşmanı siyasi partiler, halkta korku ve kaygı oluşturarak ırkçılığı besleyip ana akım siyasete istikamet tayin edebilecek duruma geldiler.

Yabancıların hayat, seyahat, çalışma ve eğitim haklarını kısıtlayan ve onları geldikleri yere göndermeyi kurucu söylem haline getiren ırkçı yaklaşımlar ayırımcılığı kurumsal hale getirdi.

Avrupa, ırkçı saldırılar ve nefret söylemi konusunda çifte standart uygulayıp, sessiz kalırken, geçen yıl şubat ayında Başkanlığını AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun yaptığı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu , Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobya İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu kurdu.

Saldırı ve nefret söylemlerini mercek altına alan alt komisyon, geçen yıl Fransa’nın başkenti Paris’te incelemelerde bulundu, saldırıya maruz kalan kurbanlarla görüştü.

Konuyla ilgili önemli bir adım da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan (YTB) geldi. Yurt dışında yaşayan Türklerin maruz kaldığı nefret söylemi ve ayrımcılık gibi suçları bildirebileceği ve bu konuda verilerin yayımlanacağı Nefret Suçları ve Ayrımcılıkla Mücadele (NESAM) portalı açıldı.  

Çünkü bu tür söylem ve saldırılara maruz kalanlar, çoğu zaman başlarına bir şeyler geleceği endişesiyle çoğu zaman sessiz kalıyorlar.

Avrupa’nın bu konuya sessiz kalması üzerine kurulan ve şikayetlerin alınıp yayınlanacağı NESAM’ın Ankara’daki tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, YTB Başkanı Abdullah Eren, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Muharrem Kılıç ile bakanlıklardan ve STK'lerden akademisyen ve temsilciler katıldı.

*****

‘SALDIRILARIN YÜZDE 60'I ÖRGÜT BAĞLANTISI OLMAYAN YALNIZ KURTLARA MAL EDİLİYOR’

Toplantıda, YTB Başkanı Abdullah Eren, NESAM portalınının yanı sıra YTB’nin Avrupa'da yaşanan ayrımcılık ve İslamofobi suçlarına ilişkin açıkladığı veriler de bu konudaki gerçeklere ışık tuttu.

 Portalda yurt dışında yaşayan vatandaşların maruz kaldığı saldırıları ihbar edebileceği bir bölüm bulunduğunu aktaran Eren, yalan ihbarlara karşı teyit mekanizması kurulduğunu da söyledi. Gelecek ay, 2021'de yaşanan nefret söylemi, ayrımcılık ve İslamofobi suçlarıyla ilgili raporun açıklanacağını kaydeden Eren, şöyle devam etti:

‘Batı'da aşırı sağcı terör saldırılarının artışı son 5 yılda yüzde 250. Bu saldırılardan ölümlerde yüzde 700 artış görülüyor. Aşırı sağın hedefinde herkesten çok Müslümanlar var ve maalesef tüm bu saldırıların yüzde 60'ı örgüt bağlantısı olmayan yalnız kurtlara mal ediliyor.’

Avrupa'da 2020'de Türk vatandaşlarını hedef alan 389 saldırının yarısından fazlasının Almanya'da gerçekleştiğini söyleyen Eren, Almanya İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede her gün 2 İslam düşmanı saldırı yaşandığını kaydetti. Eren, bu saldırılarda 36 kişinin yaralandığını, 5 kişinin öldüğünü belirterek 25 kundaklama vakası yaşandığını da söyledi.

Camilere yönelik cuma namazı öncesi asılsız bomba ihbarları sayısının 2020'de 12 olduğuna dikkati çeken Eren, ‘Camilerimizde cuma ibadeti kesintiye uğratıldı. Sadece kesintiye uğratılmakla kalmıyor, cami boşaltılıyor, köpekli polis camiyi namaz öncesi taramadan geçiriyor.’ diye konuştu.

Vatandaşların maruz kaldığı nefret söylemi ve suçlarına karşı ilgili mercilere bildirim yapma oranının düşük olduğunu da kaydeden Eren, her 5 kişiden yalnızca 1'inin bildirim yaptığını belirterek, en büyük 5 AB ülkesinde son 5 yılda STK'lere bildirilen saldırı sayısının en az 15 binken bu sayının son 8 yılda AB Temel Haklar Ajansına göre 206 olduğuna dikkati çekti.

Eren, ‘Alman İçişleri Bakanlığı verilerine göre aşırı sağcı suç kaydı yaklaşık 19 bin, AGİT rakamı ise 10 bin civarında. Çünkü AGİT, nefret söylemi her ülkede suç olmadığı için bu vakaları suç olarak kaydetmiyor’ dedi.

*****

İSLAM DÜŞMANLIĞI KONUSUNDA ÇİFTE STANDART  

Toplantıda konuşan Hakan Çavuşoğlu, dünyanın her yerinde insanların ayrımcılık ve ırkçılıkla ilgili konularda hemfikir olmasına rağmen tarafların sürekli başka tarafı suçladığına dikkat çekti.

Bu konudaki çalışmalara rağmen olumlu ilerlemeden ziyade hak ihlallerinde artış görüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

‘Bugün yurt dışında yaşayan 6 milyonu aşkın vatandaşımız ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Müslüman toplumların maruz kaldığı nefret suçları ve İslamofobik muameleler ne yazık ki azalmak bilmiyor. Ayrıca uluslararası kamuoyunda nefret suçlarına yönelik bir fikir birliği olmasına rağmen İslam düşmanlığı konusunda bir çifte standart bulunuyor. Özellikle kimi Avrupalı siyasetçilerin bunu bir iç siyaset malzemesi olarak kullandıklarına şahit olmaya devam ediyoruz’

Çeşitli ülkelerde yargı ve idari kurumların İslamofobi ve nefret suçlarına karşı pasif tutumunun durumu daha da kötüleştirdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ‘Özellikle Avrupa'da son dönemde vatandaşlarımızın maruz kaldıkları nefret söylemi ve suçları karşısında takındıkları tutum pasif ve biraz çekingen. Zira etkili soruşturma yapılmayacağından endişe ediyorlar, başına bir şey gelip gelmeyeceğinden endişe ediyorlar." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, İslamofobinin birçok ceza kanununda ayrı bir suç tipi olarak tanımlanmadığına da vurgu yaptı.

İşin özü; konu başka ülkeler olduğunda demokrasi havarisi ve insan hakları savunucusu kesilen Avrupa ülkeleri, topraklarında yaşanan ırkçı söylem ve saldırılar konusunda hala üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.