Hava Durumu

'Ayasofya kararı milletimizin ruhunun zincirlerinin kırılmasıdır'

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2020 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2020 08:09

Ayasofya'nın 86 yıl sonra cami olarak yeniden ibadete açılması kararı Türkiye ve dünyada geniş yankı buldu.
AK Parti teşkilatları da kararı çeşitli etkinliklerle kutluyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, dün önce Kestel Belediyesi'nin lokma dağıtım törenine, ardından da AK Parti İl Başkanlığı'nca düzenlenen Tophane'deki etkinliğe katıldı.
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasını bir hakkın teslimi olarak nitelendiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
'Zira ecdadımız, dedemiz Fatih Sultan Mehmet'in vakfına ait bir caminin 86 yıldan beri müze olarak kullanılmasından dolayı milletimizin kahır ekseriyetinde bu noktada bir sızı vardı'


Dünyadan gelen tepkileri de değerlendiren Çavuşoğlu'na göre, Ayasofya ile ilgili kararı sıradan bir karar olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu Türkiye'nin egemenlik hakkı.
Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının farklı manalar da ifade ettiğine değinen Çavuşoğlu şunları söyledi:
'Ayasofya ile ilgili verilen bu karar, insanımızın, milletimizin, ruhunun ve inancının zincirlerinin kırılmasıdır aynı zamanda. Bunu bir cami açılışı demekten öte diğer siyasi açıdan da çok farklı manalar taşıyor'


Devamında ise;
'Bu Türkiye'nin aynı zamanda gücünü gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu bu karar Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor. Büyük devlet olmanın parametreleri değişiyor. Eskiden büyük devlet olmak için ekonomik ve savunma sanayi ve enerjiye nüfus parametrelerine bakılırdı. Yeni dönemde büyük devlet olmak bunların yanı sıra insana yatırım, güçlü yönetim ve organizasyon kabiliyeti ile sağlık altyapısının güçlü olmasını gerektiriyor. Türkiye koronavirüs sürecinde ayakta kalabilen ve büyük devlet olarak çıkan ülke oldu' dedi.


Suriye, Doğu Akdeniz ve Libya ve uzun yıllardan bu yana BM nezdinde 'Dünya beşten büyüktür' ifadesinin tezahürü olarak Türkiye'nin artık güçlendiğini vurgulayan Çavuşoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
'Türkiye, kendi kararlarını verirken o ne diyecek bu ne diyecek diye düşünen bir ülke olmaktan çıktı. Daha önce kararlarımızı verirken maalesef, o zamanın kırılgan ekonomileri zayıf iktidarları ve yahut Türkiye'nin istediği noktada olmaması, böyle stratejik kararların alınmasına mani oluyordu. Türkiye artık kendi gücüyle orantılı hareket kabiliyetini geliştirdi.'

BURSA TURİZMİNDE SEVİNDİREN RAKAMLAR

Rotasını turizme çeviren Bursa'da, son yıllarda yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor.
Bursa'ya gelen turist sayıları son yıllarda hep geceleme sayılarıyla ifade edilir ve ona göre değerlendirmeler yapılırdı. TÜRSAB'da yönetim kurulu üyesi olarak Bursa'yı temsil eden Hasan Eker, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yeni yayınlanan 2019 yılı verilerini sosyal medya hesabından paylaştı.


Verilere göre, 2019 yılında Bursa'ya bir milyon 249 bin 433 yerli, 397 bin 798 yabancı turist geldi. Birçok şehirde turist sayısı düşmesine rağmen, Bursa'ya gelen turist sayısı her yıl düzenli artarak, 2011 yılının 3 katına çıktı. Bursa'daki artış Türkiye genelindeki rakamların da çok üzerinde gerçekleşti.
2011 yılında yerli turist sayısı 392 bin 232, yabancı turist sayısı ise 146 bin 54 kişi olan Bursa'nın 9 yıldaki gelişmesini potansiyele göre az olmakla birlikte sevindirici bulan Hasan Eker, 'Son yıllarda yaptığımız çalışmalar meyvesini verdi' değerlendirmesini yaptı.


Eker'e göre, koronavirüs sonrası Bursa'nın potansiyeli sayesinde gözde kentlerden biri hale gelecek.

CUMHURBAŞKANI GUHEM'İ DE AÇACAK

Geçen haftaya damgasını vuran en önemli gelişmelerden biri de yerli ve milli otomobil üretecek fabrikanın Gemlik'teki temel atma töreninin 18 Temmuz cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağının açıklanmasıydı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fiziki olarak törene katılıp katılmayacağı henüz kesinleşmedi. Millet Bahçesi açılışı gibi video konferans şeklinde olabileceği de konuşuluyor.
Ancak Bursa'daki hazırlıklar Erdoğan'ın fiziki olarak katılacağı şeklinde yürütülüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi yerli otomobil fabrikasının helikopter pisti, otopark alanı ve bağlantı yollarını asfaltlıyor.
Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aynı gün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle inşa edilen ve koronavirüs salgını nedeniyle 23 Nisan'daki açılışı ertelenen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) açılışını da yapacak.

Projesini Mimar Hasan Sözüneri'nin çizdiği Türkiye'nin uzay temalı ilk eğitim merkezi olacak GUHEM, bugünün ve geleceğin en iyi yapılarının seçildiği 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri'nde (European Property Awards 2019) 'Kamusal Yapılar' kategorisinde ödül almıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.