Hava Durumu

Azerbaycan gezisinden dönen Çavuşoğlu: Bugün olmazsa yarın cezasını çekecekler

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2020 08:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2020 08:19

Azerbaycan, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için yaptığı haklı mücadelesini sürdürürken, Ermenistan, kadın, çocuk, yaşlı demeden masum sivillerin ölümüne yol açacak saldırılarda bulunmaya devam ediyor.

Ve ne yazık ki, uluslararası toplum, bu saldırılara karşı kör, sağır ve dilsizi oynamayı sürdürüyor.

Türkiye ise dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın yalnız olmadığını her platformda gösteriyor. TBMM'deki ortak bildirinin ardından Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığındaki HDP hariç iktidar ve muhalefet parti milletvekillerinden oluşan bir heyet Azerbaycan'ı ziyaret etti.

Şentop'un daveti üzerine Türk parlamento heyetinde bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da yer aldı.

Heyet, önce Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Meclis Başkanı Sahibe Gafarova, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü. Ardından da Ermenistan'ın füze saldırısı sonucu araların 5 aylık Medine bebeğin de bulunduğu 13 kişinin yaşamını yitirdiği Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence'de incelemelerde bulundu.

Çavuşoğlu'na Bakü ve Gence'deki izlenimlerini sorduk.

'Tek millet iki devlet olarak dertlerimiz ortak' sözleriyle konuşmasına başlayan Çavuşoğlu, bölgede adaletin ve uluslararası hukukun ilkelerinin hüküm sürmesinin Türkiye'nin yegâne amacı olduğunu vurguladı.

Azerbaycan'ı ziyaret eden heyette HDP hariç tüm siyasi partilerin yer almasının Türkiye'nin desteğini sembolize ettiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Görüştüğümüz tüm Azerbaycanlı yetkililer ağız birliği etmişçesine Türkiye'nin ilk andan itibaren tüm gücüyle yanlarında yer almasının, çatışma sürecine öyle veya böyle müdahil olma eğilimi gösteren ülke ve grupları önlediğini söylüyorlar. Türkiye'nin dayanışma mesajları onların frene basmasını sağlamış.'

Görüştükleri Cumhurbaşkanı Aliyev'in moralinin kazanılan başarılar ve işgal altındaki toprakların kurtarılmasının etkisiyle çok iyi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, TBMM Başkanı Şentop'un Azerbaycan Meclisi'nde yaptığı konuşma ve verdiği mesajların tarihi nitelikte olduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, bu kadar çok silahın Ermenistan'da bulunmasının ülke ekonomisiyle uyuşmayan bir durum olduğunu da dikkat çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Bu olay şu anlama geliyor; Batı ülkeleri ve bu işi çözmekle görevli Minsk Grubu üyeleri halihazırda Ermenistan'a silah yardımı yapıyor. Aliyev, görüşmemizde anlattı. Bunu Rusya'nın resmi ajansına da söylemiş. Düşürdükleri bir SU24 uçağının pilotunun Rus olduğunu görmüşler.'

FÜZELERİN HEDEFİ GENCE'DE MORALLER YÜKSEK

Çavuşoğlu, TBMM parlamento heyeti olarak Ermenistan'ın 7-8 kez füze saldırısında bulunduğu Gence kentindeki izlenimlerini de aktardı.

500 bin nüfusa sahip Gence'de saldırılar sonucu 20'inin üzerinde evin yıkıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, Gence'deki Azerbaycan Türklerinin saldırıya rağmen morallerinin yüksek olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, görüştükleri bir Azerbaycan Türkünün söylediklerini şöyle anlattı:

'Gence'deki geçmiş olsun dileklerimizi ilettiğimiz Azerbaycan Türkü: Ermenistan bu saldırılarla korkup, buraları boşaltmamızı bekliyor. Hayır gitmeyeceğiz burada doğduk burada öleceğiz. Bir evladım gitti. Gerekirse diğerini de feda ederiz.

Ama dünyaya şunu söylemek istiyoruz. Bizler BM ve insancıl hukukun savaş halinde sivillere verdiği güvenceye inanarak evlerimizde uyurken üzerimize füze atıldı. Bunu uluslar arası kuruluşlar ne zaman görecek'

Çavuşoğlu, Ermenistan'ın sivil yerleşim birimlerine saldırılar yaparak, Azerbaycan'ın aynı karşılığı vermesini beklediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

'Onların amacı Azerbaycan'ın saldırması halinde Kolektif Güvenlik örgütünü devreye sokmak. Ancak, Azerbaycan oyuna gelmiyor. Cumhurbaşkanı Aliyev de görüşmemizde söyledi. Savaş meydanında onların hesabını kesecekler'

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR

Geçen hafta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırmasıyla başlayan gerilim ve çatışma sürecinde yaşanan hak ihlalleri ile Türkiye'deki Ermeni vatandaşların durumu hakkında alt komisyon kurulduğunu yazmıştım.

Başkanlığını yine Hakan Çavuşoğlu'nun yapacağı alt komisyon önümüzdeki hafta çalışmalara başlayacak. Pazartesi günü Türkiye'deki Patrik dahil, Ermeni cemaatine mensup temsilcilerle görüşeceklerini belirten Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta sonu da alt komisyon üyeleriyle birlikte yeniden Azerbaycan'a gideceklerini söyledi.

Ermenistan'ın Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimlerine saldırısı uluslar arası hukuk kurallarına aykırı ve insanlık suçu niteliği taşıyor. Bu tür suçlarda da zaman aşımı yok. Ancak kayıt altına alınması büyük önem taşıyor.

Ancak, Azerbaycan ve Ermenistan, 1977 Roma Anlaşmasına imza atmadığı için konuyu ancak BM Güvenlik Konseyi'nin uluslar arası ceza mahkemesine taşıması gerekiyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin bugünkü yapısıyla bunun mümkün görülmediğini ifade eden Çavuşoğlu, 'Bunlar er geç ve bir şekilde cezalandırılacak. Bugün olmazsa yarın. Çünkü insanlık suçunda zaman aşımı yok. Gün olur devran döner, failler yakalanır ve cezalarını çekerler' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.