Hava Durumu

Babacan, geçmişteki uyarılarına Uludağ'daki konuşmasını gösterdi

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2021 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2021 08:07

Bir zamanlar Türkiye'nin en önemli iş ve ekonomi buluşması olan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılış ve kapanış konuşmalarını dönemin ekonomiden sorumlu bakanları yapardı.

İlk zirvenin açılış konuşmasını kabinede yer alan Ali Babacan yapmıştı. Daha sonraki birkaç zirveye de katılan Babacan'ın konuşmaları hep dikkat çekiciydi. Ekonomiyle ilgili mesajlarının yanı sıra gelecek vizyonu değerlendirmeleri de yapan Babacan'ın o yıllardaki hukuk ve eğitim alanlarındaki vurguları dikkat çekiciydi. Babacan, zirvenin oturumları sona erdikten sonra mutlaka kapalı çarşıyı dolaşır esnafla sohbet ederdi.

Babacan, dün bu kez, 14 ay önce kurulan DEVA Partisi'nin genel başkanı olarak Bursa'daydı. Önce basın toplantısı düzenledi, ardından İl başkanlığı binasının açılışını yaptı. Babacan, uzun tuttuğu açılış konuşması dahil bir buçuk saate yakın süren basın buluşmasında, konuşmasını hiçbir metne bakmadan eskilerin deyimiyle irticalen gerçekleştirdi.

Toplantıda 'geçmişte neden uyarıda bulunmadığı' eleştirilerine Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki konuşmalarını örnek göstererek yanıt veren Babacan, 'O yıllar zirvede olduğumu, aynı zamanda her türlü riski görmeye başladığımız günlerdi' dedi.

Babacan, şöyle devam etti:

'Bazen diyorlar ki içerdeyken neden konuşmadınız. Sadece Uludağ ekonomi zirvesindeki konuşmalarımı şöyle ortaya koysanız zamanında ne kadar önemli uyarılar yaptığımı, yanlışlarla ilgili açık bir tutum ortaya koyduğumu göreceksiniz. Bugün herhangi bir bakanın benim konuştuklarımın onda birini yüzde birini konuşması vaki değildir. Kapının önüne hemen koyarlar yapamazlar öyle bir şey'

Babacan, hükümette bakan olarak görevliyken, sanki ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı gibi gereğini yapmadığı değerlendirmelerinin yanlış olduğunu da ifade ederek, bir bakanın yetki ve etki alanın çok ötesinde müdahalelerde bulunduğunu ifade ederek, Uludağ Zirvesi'ndeki konuşmalarına gönderme yaparak şöyle devam etti:

'Hukuk olmadan eğitim olmadan ekonomide asla başarılı olunamayacağını, eğitimde ve hukukta gerekeni yapmazsak Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşeceğini defalarca ifade ettim. Yine defalarca ifade ettiğim başka bir konuşma vardır. Demiştim ki yolsuzlukla mücadele çok önemli. Yolsuzlukla mücadele gerekli bir duruş ortaya konmazsa sağlam bir iarede ortaya konmazsa döner dolaşır beka meselesi haline gelir. Partinin de iktidarın da beka meselesi haline gelir. Şu anda da onu görüyoruz.'

Önce orta gelir tuzağıyla ilgili öngörülerinin gerçekleştiğini 12 bin 600 dolar olan milli gelirin 8 bin 600 dolara düştüğünü kaydeden Babacan, yolsuzlukla ilgili beka meselesinin şu anda yaşandığını ifade etti. Babacan, 'Şu anda büyük bir çöküş gözümüzün önünde ağır çekimle gerçekleşiyor. Depremde binalar yıkılar bir de onun ağır çekim görüntüsü vardır. Ağır çekim bir çöküş yaşıyoruz' dedi.

DEVA PARTİSİ, 90 VE 360 GÜNLÜK PLANLARINI AÇIKLIYOR

Toplantıda, DEVA Partisi'nin kuruluş çalışmalarını da anlatan Ali Babacan, 14 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen seçimlere girmeye hak kazandıklarını, 81 il ve 600'ün üzerinde ilçede başkanlarının görevinin başında olduğunu söyledi.

Kuruluş işlemlerini birinci önemli çalışma olarak nitelendiren Babacan, DEVA Partisi'ni diğer partilerden farklılaştıran ikinci çalışmanın ise Türkiye'nin yarınlarıyla ilgili plan, proje ve somut eylem planları olduğunu anlattı. Babacan'ın verdiği bilgiye göre, 13 ayrı politika başkanlığı şu anda 20 ayrı başlıkta hükümetin ilk 90 ve 360 gününde yapılacaklar hazırlıyor. Bunlar önümüzdeki haftadan itibaren kamuoyuna açıklanmaya başlanacak.

DEVA Partisi'nin üçüncü çalışma alanı ise ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik koşullarla ilgili doğru duruşu ortaya koymak. Bu doğrultuda demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü perspektifinden günlük konular incelerek, doğru duruş belirleniyor.

Peki, ekonomiyle ilgili toparlanma ne kadar sürede sağlanır?

Bu soruya da yanıt veren Babacan, ekonomiyle ilgili kurumların ayağa kaldırılmasının bir ay içinde gerçekleşeceğini bildirerek, şunları söyledi:

'İşin ehli insanlar görev başına gelir. Kurumsal yapı ayağa kaldırılır. 90 ve 360 gün için açıklayacağız eylem planları uygulanmaya başlanınca insanlar, yapılacağını görür ondan sonra güven ve istikrar zemini oluşur. Güven ve istikrar olduktan sonra bu ülkenin çözülmeyecek hiçbir sorunu olmaz. Yeter ki güven zeminini oluşturun hukuka bağlı kalın ilkeler konusunda yalpa yapmayın. Önce hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı, güçler ayrılığı'

'ŞARTLAR ERKEN SEÇİMİ ZORLAYABİLİR'

Babacan,, erken seçim ve ittifaklarla ilgili soruları da yanıtladı. Bugünkü şartlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi isteği ve arzuyla seçime gitmesini beklemediğini ifade eden Babacan şöyle devam etti:

'Ülke bu kadar zor şartlarda, iktidara destek neredeyse 2002 yılından bu yana en düşük seviyelerde iken kaybedeceği bir seçime kendi arzusuyla gitmesini beklemem. Ama şartlar zorlayabilir. Küçük ortak dese ki 'Ben artık yokum' Türkiye hızlı bir şekilde seçime gitmek zorunda kalabilir'

Son yaşanan olaylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü açıkladığı tutumuna da değinen Babacan, ' Bir ay izledi hiçbir şey söylemedi. önünde iki tane tercih vardı. Ya bu iddiaların üzerine gidilecek ve küçük ortağı kaybedecek ve ülke seçime gidecekti. Ya da yanlışların arkasında duracaktı. İki tercih vardı ikincisini seçti' dedi.

Seçim kararı alınıncaya kadar ittifakla ilgili herhangi bir konunun gündemlerinde olmayacağını da ifade eden Babacan, şunları söyledi:

'Diğer genel başkanlarıyla görüşmelerde ittifak kelimesi geçmedi. Böyle bir şey gündemimizde yok seçim günü geldiğinde seçim ittifakı olarak oluyor. O gün geldiğinde bunlar konuşulur. Tartışılır ve partinin yetkili organlarında nihai karar alınır'

Babacan, anketle ilgili bir soru üzerine de, bugüne kadar hiçbir kamuoyu araştırması yaptırmadıklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.