Hava Durumu

Bakan Ersoy'dan 3 yasa ve İznik sözü

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2019 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2019 08:01

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa'ya ayrı bir önem veriyor. Bunun nedenlerinden biri turizmin içinden gelmesinin yanı sıra başta Dr. Mustafa Esgin olmak üzere AK Parti Bursa milletvekillerinin temasları.
Bakan Ersoy, geçen hafta sonu Bursa'ya ikinci kez geldi. Bu gezisi daha geniş kapsamlı oldu. İznik'ten başladığı gezi, Gemlik ve Bursa'da devam etti.
Bakan Ersoy'un Bursa gezisinin haberlere yansıyan bölümlerinin yanı sıra bir de perde arkası vardı. Bunları da Dr. Mustafa Esgin anlattı.
Ersoy, üç önemli yasa değişikliği sözünü Bursa'da verdi.
Peki, neydi bunlar?
Önce İznik'ten başlayalım. İznik Müzesi bir an önce tamamlanarak açılacak. Roma Tiyatrosu ve İstanbul Kapı restorasyonu bitirilecek. Ayasofya Camii'nin çevresi elden geçirilecek.
Yasal düzenlemelere gelince;
Birincisi daha önceki gezisinde önerdiği Uludağ Alan Başkanlığı Yasası artık ete kemiğe bürünüyor. Bu yasa Uludağ'daki yetki sorununu ortadan kaldırarak, beyaz cennetin 4 mevsim kullanımının önünü açacak. İkinci yasa ise turizm seyahat acentalarının beklediği düzenlemeyle ilgili olacak. Üçüncüsü de Tarihi Hanlar ve Çarşıların yönetim modeliyle ilgili yasa çıkarılacak.
Dr. Esgin, kendisinin de daha önce savunduğu turizmle ilgili anlayış değişikliği hakkında da bilgi verdi. Bakanlığın sihirli değneği, turizmin önündeki yasal ve bürokratik engelleri kaldırmak olacak. Yani yatırımcının önü açılacak. Bakan da bu sözünü Bursa'da bir kez daha tekrarladı. Birinci görev yılı içinde tüm yasal düzenlemeler tamamlanmış olacak.
Dr. Esgin'inde, bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili mesajı ise anlamlı:
'Toplantılarımızı çalıştaylarımızı yaptık. Yol haritamız hazır. Bakanımız da yasal düzenleme sözünü verdi. Artık görev sırası bizde. Seçimden sonra yurtdışı gezilerine başlayacağız ve Bursa'ya yatırımcılar gelecek'

10 YILDIR BEKLENEN ÇARŞILAR YASASI

Bakan Ersoy'un Bursa'daki toplantıda bir yıl içinde çıkarılacağı sözünü verdiği Tarihi Çarşılarla ilgili yasal düzenlemeyi de 10 yıldan beri bu konunun takipçisi olan ve daha önce bakana taslağı sunan Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım'a sorduk.
O da anlattı:
İstanbul'da 18 bin, İzmir'de 8 bin, Konya'da 6 bin, Bursa'da 4 bin dükkanın bulunduğu bütün tarihi çarşılar bu düzenlemeyi bekliyor. Kiminin adı kapalı çarşı, kiminin arasta, bazıları ise bedesten olarak adlandırılsa da yüzlerce yıllık Ahilik geleneğinin devamı. Üstelik bu çarşılar dünyanın ilk AVM'leri. Bunlar korunuyor, yaşatılıyor ama yönetilemiyor. Çünkü derneklerin yaptırım gücü yok.
Özyıldırım'a göre, vali ve belediyenin de yer aldığı yönetim modelini içeren yasal düzenleme olmazsa bu çarşılar rantçıların ve düzene uymayanların elinde kalacak.

DR. ÜNAL: MUDANYA HALKI DEĞİŞİM İSTİYOR

Mudanya, Bursa'nın yazlık büyükşehiri ve son yıllarda insanların Nilüfer'den sonra tercih ettikleri bir deniz kenti.
Mudanya'da bir bölümü atama bir bölümü de seçilerek 34 ay AK Parti İlçe Başkanlığı yapan Dr. Murat Ünal, emeklerinin karşılığını partisinin belediye başkan adayı olarak aldı.
Seçimlere iddialı hazırlanan Dr. Ünal'ın hedefi bu çabalarını belediye başkanlığı makamı ile taçlandırmak. Dün projelerini açıklamak için basının karşısına geçen Dr. Ünal, Mudanya halkının değişim istediğini savunuyor. Bu isteğin mevcut başkanın kötü tutumu ve yönetiminden kaynaklandığını anlatan Dr. Ünal'ın şu tespiti ise ilginç:
'Söz verdiği hiçbir projeyi tamamlayamadı. Eğer Büyükşehir Belediyesi ile kavga etmese, uyum içinde çalışsaydı. Seçimde daha çok zorlanırdık'
Hayri Türkyılmaz'ın Büyükşehir Belediye meclisi toplantılarına katılmadığını ilçeye gelen içişleri bakanını dahi karşılamadığına işaret eden Ünal, 'Bakan Soylu'yu karşılamadı ama elinde bir buket çiçekle patrikhanede Çipras'la görüşmeye gitti' sözleriyle rakibini eleştirdi.
Projelere gelince;
Majör proje, 28 dönümlük dolgu alanında yapılacak 'Sahil park ve konser alanı'. İkincisi ise eski hükümet konağının kaldırılarak yapılacak meydan düzenlemesi. Buranın üstü yeşil alan, altı bin araçlık otopark olacak. Mevcut stadyumun kaldırılmasıyla elde edilecek alanda da Halitpaşa Parkı yapılacak. Buranın da altı otopark olacak.
Dr. Ünal'ın vizyon projesi ise Güney Çevre Yolu olacak. Aydınpınar'dan başlayıp Tirilye'ye kadar uzanacak çevre yolu projesi belki 5 yılda tamamlanmayacak ancak projeleri ve ihalesi gerçekleştirilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.