Hava Durumu

Bakan Selçuk söz verdi, sıra hayırseverlerde

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2020 08:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2020 08:55

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ardından bakanlara ulaşmak oldukça zor. Bu konu AK Parti'nin toplantılarında da milletvekilleri tarafından gündeme getirildi.
AK Parti Bursa milletvekilleri bunu aşmanın yolunu en çabuk bulanlar oldu. Bireysel randevular yerine toplu olarak talep edilen görüşme talepleri karşılıksız kalmadı. Kimi zaman bu görüşmelere Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İl Başkanı Ayhan Salman'ın katılması Bursa'nın istediğini elde etmesini sağladı.
Bursa'da depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 24 okulun yıkılması kararı sömestrden dönen öğrenciler ve velilerde şok etkisi yaratmıştı.
Bu konuda yükselen şikayetleri gören AK Partili vekiller Refik Özen, Dr. Mustafa Esgin ve Zafer Işık, aynı yöntemi uygulayarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan randevu aldı. Bakanla görüşmeden önce Bursa Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ile bir araya gelen vekiller Selçuk'un karşısına hazırlıklı olarak çıktı.

Geçen hafta Bakan Selçuk'la görüşen vekiller okulların bir an önce tamamlanmasını istedi. Bakan Selçuk da binaların bir kısmının bakanlık bütçesinden bir bölümünün de AB fonundan sağlanacak finansmanla gerçekleştirileceği sözünü verdi.
ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programına konuk olan Refik Özen'e görüşmenin ayrıntılarını sorduk. O da anlattı.
Bursa'da depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle okulların boşaltılacağı kararı daha önce açıklanacakmış. Ancak Elazığ'daki deprem meydana gelince bir haftalık gecikme yaşanmış. Bu aslında ne kadar isabetli bir karar verildiğinin göstergesi. Bursa, hastanelerin depreme karşı yenilenmesi konusundaki refleks ve hızı okul binaları konusunda gösteremedi.
Diğer bir ayrıntı ise bu 24 bina ile birlikte yapılması gereken okul sayısı da 27. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan okullardaki derslik sayısı 402. Yerine yapılacak okul binaları ile derslik sayısı 712'ye çıkacak. Önümüzdeki günlerde bu okulların ihaleleri hızlı yapılarak inşaata başlanacak.
Refik Özen, bakanlığın desteğinin yanı sıra hayırseverleri de göreve çağırdı. Geçtiğimiz yıllarda Bursa'nın bu konuda Türkiye'ye örnek olduğunu da ifade eden Özen, '27 okul binasının 2'sini hayırsever Bursalılar yapacak. Bu sayının artmasını istiyoruz' dedi.

BİR İŞ İNSANININ ALMANYA GÖZLEMİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, dünyayı en çok dolaşan Bursalı iş insanlarından biri. Bir gün Polonya'da bir gün İngiltere'de bir başka gün de Uzakdoğu'da yeni pazar arayışı için görüşmeler yapıyor.
Bayizit, geçtiğimiz hafta Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin (ATİAD) ev sahipliğinde düzenlenen programda Bursa ekonomisini ve BTSO'nun çalışmaları hakkında sunum yaptı. Bu toplantıya Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan ve Ticaret Ataşesi Anıl Gürtuna Kaya da katıldı.
ATİAD Almanya'nın en eski STK'larından biri ve üyelerinin toplam iş hacmi ise 55 milyar Euro. Toplantıya katılan iş insanlarının sunum sonunda, 'Böyle bir Bursa olduğunu bilmiyorduk' değerlendirmesinin yanında bir Alman yatırım fonu yetkilisinin de 'Bu sunumu daha önce izlemiş olsaydım. Bursa'ya yatırım için gelirdim' tespiti yaptı.

Bana ilginç gelen ise Bayizit'in bu görüşmelerle ilgili 'Hangi Almanya?' başlığıyla sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirme oldu. Çok önemli bu değerlendirmenin tamamını vermek isterdim ama köşenin imkanları yetersiz olduğu için birkaç bölümü aktarayım.
Bayizit, bu gezide Almanya'nın bilinen ama dillendirilmeyen resmini gördüklerini ifade ettiği yazısından önemli başlıklar şöyle:
n Almanya 30 yıl içinde yıpranmış, eskimiş ve mutsuz bir ülke haline gelmiş. Ekonomik büyüklük farklı problemleri de getirmiş. Sosyal devlet olmanın sancıları, mekansal planlama sıkıntıları, mülteci problemleri, hayat pahalılığı, eskiyen ve bakımsız kalan altyapı şu an Almanya'nın görünen yüzü.
n Üçüncü nesil Türkler artık Alman vatandaşlığına sadece pasaport üzerinde değil beyin olarak da geçiş yapmışlar. Birinci ve üçüncü nesil arasında entegrasyon ve aidiyet sıkıntıları ağır basıyor.
n Türkiye'nin toplam ihracatından fazla dış ticaret fazlası veren Almanya ekonomisini ve sanayisini Türkiye ile mukayese etmek gibi bir niyetim yok ancak şunu çok iyi biliyorum ki; yarım asırdır yüksek faize mahkum edilmiş Türkiye ekonomisinin üretim gücü ve bilgi birikimi kesinlikle Almanya'dan aşağıda değil. Devletten yana olmakla, partili olmak arasındaki farkı 50 sene önce iyi anlayıp süreci bu çerçevede günümüze taşısaydık ve bu süre zarfında servet değil sermaye birikimi yapsaydık bugün biz değil Almanya bizim fasoncumuz olurdu.

BURSA BASINI BAŞEĞMEZ'İ UNUTMAYACAK

Basın İlan Kurumu Müdürü Osman Başğemez'i Kayseri'den atandığı ilk günlerden beri tanıyorum. Hep bir heyecan ve üretme arzusu içindeydi. Gazetecilikten geldiği için habercilik ruhunu da yitirmemişti. Hiç unutmam, bir kedinin cami çeşmesinden su içmesini görüntülemiş, sosyal medya hesabından yayınladığı görüntüler ajanslar tarafından haber yapılınca tüm televizyon kanallarında yayınlanmıştı. Geçtiğimiz gün Diyarbakır'a şube müdürü olarak atandığını söyledi. Üzülsem mi sevinsem mi bilemedim. Çünkü Bursa kadar, Diyarbakır da benim için özel bir yere sahip.

Şöyle bir geriye bakınca Başeğmez'in 5 yıl boyunca Bursa'da yaptıkları aklıma geldi. Türkiye'de ilk olacak birçok projeye imza attı. Benim de konuşmacı olarak katıldığımız 'Yeni Nesil Gazetecilik İstihdam Projesi' mesela. 2017-2018 yıllarında iki kez yapıldı. Üniversite mezunu 100 genç bu proje ile istihdam imkanı buldu. KOSGEB'in nitelikli personel desteği programını da ilk kez Bursa basınında uygulandı. Daha geçtiğimiz günlerde bu kez BEBKA desteğiyle İnternet Gazeteciliği'nin gelişmesi için açılan kursta 52 gazeteci sertifika aldı.
Hem kendi personeli hem de gazetecilerle kurduğu diyalog ve projelerle hoş bir seda bırakarak ayrılacak olan Başeğmez'i Bursa unutmayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.