Hava Durumu

BAL-GÖÇ’te kongre bilmecesi; düğümü yargı çözecek

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2022 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2022 07:59

Bulgaristan’daki asimilasyona karşı duruş sergilemek ve Türklerin yaşadıklarını uluslar arası platformlara taşımak amacıyla 37 yıl önce kurulan BAL-GÖÇ bir zamanlar Türkiye’nin en popüler sivil toplum örgütlerinden biriydi.

Bulgaristan’dan göçle gelenlerin Türkiye’ye uyum sağlamaları ve dayanışmaları için çok önemli çalışmalara imza attı, üyelerinin büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH’ün siyaset arenasında başarılı olabilmesi için Türkiye’de faaliyetler yürüttü.

Ancak, son 10 yılda etkiliği zayıflayan BAL-GÖÇ’te 5 aydan beri sancılı bir süreç yaşanıyor.  Ocak ayında yapılması planlanan ancak yeni üyeliklerle ilgili tartışmalar nedeniyle 13 Mart’a ertelenen kongrede 3 aday yarışacaktı.

 2011 yılında Genel Başkanlık görevini şu anda CHP Bursa Milletvekili olan Prof. Dr. Yüksel Özkan’a devreden Prof. Dr. Emin Balkan,  Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doç. Dr. Kader Özlem ve  Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk’ün aday olarak katıldığı 13 Mart’ta Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan genel kurulda 642 yeni üye ve divan başkanlığı için verilen iki ayrı teklif nedeniyle kongre uzun süre başlayamamıştı.

Ardından ortak teklifle divan başkanlığına Sabri Mutlu, katipliklere Sadi Kurtulan ve Hüsamettin Çınar getirildi. Ancak başkan ve kâtip üye 642 yeni üyeyle ilgili mutabık kalamayınca divan görevi bıraktı ve kongre yarıda kaldı.

İKİNCİ KAYYUM BAŞVURUSU DA YAPILDI

Sancılı sürecin yaşandığı aralık ayında yönetim, kongrenin toplanabilmesi için yargıya kayyum başvurusu yapmış, mahkeme kayyuma gerek olmadığına karar vererek, kongrenin toplanmasına karar vermişti. Daha sonra bu karara itiraz edildi. Bu süreç halen istinaf mahkemesinde devam ediyor.

Yarım kalan kongre sonrası bir kayyum başvurusu yapıldığı gündeme düşünce son durumu başkan adaylarından Doç. Dr. Kadem Özlem’e sorduk.  Özlem, kongreden hemen sonra başkan adaylarından Prof. Dr. Emin Balkan’ın ekibinden Avukat Mert Tiryaki’nin annesi Didem Tiryaki’nin kongrenin yarım kalması ve tartışma konusu olan 642 üyeyi gerekçe göstererek kayyum isteğiyle dava açtığını söyledi.  

Peki, şimdi ne olacak?

Özlem, artık süreç mahkemenin elinde bulunduğu için yasal süre sınırlamasının dışına çıkıldığını belirterek, şöyle devam etti:

‘Kayyum atanır mı atanmaz mı bilemiyoruz. Yalnız adayların adaylıkları ve kongreye ilişkin hususlar baki. Ancak. Buna ister kayyumla ister yönetimle gidilsin yarım kalan kongrenin bitirilmesi lazım.

Yargının vereceği kararı bekleyeceğiz. 28 Nisan mahkemenin karar vereceği gibi konuşuluyor.  Esas olan yarım kalan kongrenin devam etmesi ama farklı bir inisiyatif kullanılır sıfırdan ikili toplantı kararı da çıkabilir’

Kader Özlem, sürecin uzamasından yana muzdarip olduğunu da ifade ederek bunun gerekçesini de şu sözlerle dile getirdi:   Camianın hiç kaybedecek zamanı yok. Bursa’nın kaybedecek zamanı yok. Bölge hizmet bekliyor Ramazan ayı iftar vermesi lazım. Derneğin tabanını toplaması için varlık göstermesi gerekir. Zaman sürekli camianın ve derneğin aleyhine işliyor’

Kader Özlem, başkan adaylığı açıklaması yaptığında, 642 kişinin üyeliği ile ilgili soru yöneltilince mahkeme konusuna özel bir parantez açarak, Balkan camiasının kamu kurumları ve özellikle mahkeme ile işlemlerde hassas olduğunu vurgulamış ve ‘mahkemeye düşmek camiayı zedeledi’ ifadelerini kullanmıştı.

Umarız bu süreç kısa zamanda çözüme kavuşur ve BAL-GÖÇ yine eski günlerine döner…

ÖMÜR BOYU DİYET YAPANLAR UNUTULMADI...

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yardımlaşma ayı Ramazan’da başta buğday unu olmak üzere glutenli gıdaları yemeleri durumunda sağlık sorunu yaşayan Çölyak hastalarını da unutmadı.

Bazı hastalıklar insanın ömür boyu yakasını bırakmaz. Üstelik, hayatınızı idame ettirebilmek için alacağınız gıdalar ise bir o kadar pahalı ve zahmet gerektiren ürünler.

Çölyak hastalığı da bunlardan biri. Tedavisi yok ve ömür boyu diyet yapmanız gerekiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekipler, Ramazan ayı boyunca 17 ilçede toplam 600 çölyak hastasına özel hazırlanmış gıda paketleri ulaştırıyor.

Glutensiz gıda ve düşük proteinli gıda olmak üzere iki ayrı şekilde hazırlanmış koliler, ömür boyu diyet yapmak zorunda olan hastaların evlerine kadar teslim ediliyor. Hazırlanan glütensiz gıda kolisinde, glütensiz mısır unu, makarna, ekmek, mısır nişastası, mısır irmiği, meyveli bar, gofret, kraker ve çikolata yer alıyor. Düşük proteinli gıda kolisinde ise et, tavuk, yumurta, pirinç bulunuyor.

Hizmetten büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen aileler, ömür boyu diyet yapmak zorunda olan bireylere yapılan bu tür yardımların sevindirici olduğunu belirterek destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ettiler…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.