Hava Durumu

Balkan, 10 yıl sonra yeniden aday oldu, üye sayısını görünce şaşırdı...

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2021 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2021 07:55

Kısa adı BAL-GÖÇ olan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, bir zamanlar Türkiye'nin en büyük ve en popüler sivil toplum kuruluşlarından biriydi.
Bulgaristan'daki asimilasyona karşı duruş sergilemek ve Türklerin yaşadıklarını uluslar arası platformlara taşımak amacıyla kurulan dernek, 1989 göçünden sonra da gelenlerin Türkiye'ye uyum sağlamaları ve dayanışmaları için çok önemli çalışmalara imza attı. Ardından da üyelerinin büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH'ün siyaset arenasında başarılı olabilmesi için Türkiye'de faaliyetler yürüttü.
Ancak, son 10 yılda popülaritesi ve etkinliği zayıflayan derneğin üye sayısı 10 binden 2 binlere geriledi.
2011 yılında Genel Başkanlık görevini şu anda CHP Bursa Milletvekili olan Prof. Dr. Yüksel Özkan'a devreden Prof. Dr. Emin Balkan, ocak ayında derneğin genel kurulunda aday olacağını dün Merinos Atatürk Kongre Merkezi Gölpark tesislerinde düzenlediği basın toplantısıyla resmen açıkladı. Prof. Dr. Balkan kongrede aday olacağı konuşulan Doç. Dr. Kader Özlem ve Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk ile yarışacak.
Gölpark tesislerindeki basın toplantısı, bir sivil toplum örgütünden daha çok siyasi parti aday açıklaması kadar kalabalıktı. Hatta Balkan, ismini de çağrıştıran sloganla üyelerinin karşısına çıktı: 'Geçmişten geleceğe, emin adımlarla ilerleyen emin ellerdesiniz'
Balkan'ın daveti üzerine ilk genel başkan merhum Mümin Gençoğlu'nun ardından göreve gelen Hasan Altunsoy, 8 kurucudan biri olan Ali Osman Cesur, efsane halterci Naim Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye getirilmesinde büyük katkısı bulunan Ali Ayazmalı da toplantıda yer aldı. Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu ile yine kurucular arasında bulunan Zülkef Yeşilbahçe'nin ise sağlık nedenleri dolayısıyla toplantıya katılamadığı açıklandı.
Balkan'ın adaylığı ve mesajlarına gelince;
Basın toplantısını 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne vurgu yapan Balkan, 93 harbi olarak bilinen 1878 Osmanlı-Rus savaşı ile Balkanlar'da Türk ve Müslümanlara karşı başlatılan zulüm ve etnik temizliklere defalarca maruz kalmış bir toplum olarak bu günün kendileri açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Ardından da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Balkan göçmenleriyle ilgili'Kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları' sözünü hatırlatarak, neden aday olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
' 10 yıl önce bir adım geri çekilmiş olsam da bu süreçte Balkanlar ve muhacirlerimiz ile ilgilenmekten vazgeçmedim. Bugün, çeşitli nedenlerle zayıflayan derneğimizi, 10 yıl önce bıraktığım noktanın ilerisine taşımak, bütün Balkanlar'daki ve Türkiye'deki soydaş ve muhacirlerimizi hep birlikte kucaklayarak yola devam etmek için buradayım'
Balkan, yeni dönemde BAL-GÖÇ'ün Atatürk ilke ve devrimlerine gönülden bağlı, Balkanlar'da yaşayan bütün toplumların huzur ve refahı için çalışan, eski günlerinde olduğu gibi Bursa'nın en büyük sivil toplum kuruluşu olacağını ifade etti.

'BAL-GÖÇ'TE TÜM SİYASİ PARTİLERİNYER ALMASINI İSTERİM'

Bilindiği gibi 2019 yerel seçimlerinde Prof. Dr. Emin Balkan'ın İYİ Parti'den önce büyükşehir sonra Osmangazi Belediye başkan adaylığı söz konusu oldu. ENBursa'dan gazeteci arkadaşımız Yüksel Baysal bu süreci hatırlatarak, 'önümüzdeki 2023 ve 2024 seçimlerinde aday olacak mısınız, bu görevi basamak olarak kullanmayı mı hedefliyorsunuz?' sorusunu yöneltti.

Kendi isteğiyle 10 yıl önce genel başkanlık görevinden ayrıldıktan sonra 7 yıl boyunca siyasi içerikli bir görev almadığını hatırlatan Balkan şöyle devam etti:

'Davet alınca camiam ve Bursa için de uygun olacağını düşünerek bir karar vermiştim. Beni onure eden şu oldu. Bursa'da pozitif bir geri dönüşüm şahsımla ilgili olduğunu hissettim. Siyaseti düşünüyorsam benim BAL-GÖÇ veya bir derneğe ihtiyacım yok. Camianın toparlanmaya ihtiyacı var baskıları üzerine derneğe aday oldum. Siyasi endeksli olarak bu görevi kabul etmedim. Beni tanıyanlar çok iyi bilirler, görev esnasında hiçbir siyasi parti ile omuz omuza olmadım eşit durdum'

BAL-GÖÇ'ün içinde tüm siyasi partilerin yer almasını da istediğini ifade eden Balkan, ' Önümüzdeki dönemde ben herhangi bir siyasi parti ile bir sözleşmem olmadı. O dönem için bir ihtiyaçtı, oldu. Önümüzdeki yıllar için kendimi ve arkadaşlarımı bağlantı içinde değilim ama şunu istiyorum; BAL-GÖÇ camiası içinden bir kişi değil onlarca kişi milletvekilliğine, yerel yönetimlere, meclis üyeliğine aday olmasını isterim. Hangi partiden dlursa olsun. Bir kişi değil bir den fazla olsun. Bizim üyelerimize de bu kapı açık. Gelsinler BAL-GÖÇ'ün içinde basın açıklamalarını yapsınlar. Buna fırsat vereceğim' diye konuştu.

'SOYDAŞLARIN ÖTEKİLEŞTİRİLMESİNE FIRSAT VERMEYECEĞİZ'

Başkanlığı döneminde derneğin 10 bin, federasyona bağlı örgütlerin ise 30 bin üyesi olduğunu hatırlatan Balkan, göreve soyunduğunda üye durumuna baktığında bu sayının 2-3 bine düştüğünü söyledi.

Yeni dönemde üye geliştirme fonksiyonunu ön plana çıkartıp üyelerle beraber büyüyeceklerini kaydeden Balkan, 'Bursa nüfusunun yarıdan fazlası Balkan kökenli Bursa için koşmamız lazım. Eksiklerimizden biri de bu. Bursa milletvekillerinden BAL-GÖÇ'ün kapısını bilmeyenler var. Ayrımcılık yapmayız ama bize yapılmasına da izin vermeyiz. Maalesef yerel yöneticiler ve bazı siyasi partiler Bursa'da bu kadar yoğunluk olmasına rağmen bizim halkımızın birazcık siyasetten uzak kalmasından dolayı ötekileştirmeye çok fırsat verdiler. Bizim yönetimimiz buna fırsat vermeyecek' diye konuştu. Bulgaristan seçimleri konusu da değinen Balkan şöyle devam etti:

'Benim başkanlığım döneminde 2009 yılında en yüksek oy oranına ulaşan HÖH 600 bin küsur oy almıştı. Türkiye'den 97 bin oy gitmişti. En son bu sefer 90 bine ulaştık. Ancak hâlâ Bulgaristan ayağı sandığa gitmiyor. Yeniden 600 bine ulaşsak şu anda Türkler iktidar olur. Etkinliklerle tabanla kaynaşmaya gitmemiz, çatıda birleşmemiz lazım'

Balkan'ın son mesajı ise kadınlarla ilgiliydi. Balkan göçmeni kadınların sosyal hayat içinde yer aldıklarını ancak sivil toplum örgütlerinde yer bulamadıklarını ifade eden Balkan, yeni yönetiminde en az 15 kadının yer alacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.