Hava Durumu

Balkanlarda dengeyi Türkiye sağlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2021 08:08

Balkanlarda bir asır öncesi acı günlerde, Osmanlı ordusu en son, halen Sırbistan sınırları içinde yer alan ve Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinden çekilmişti.

Yüzyıl süren yalnızlığın ardından Yugoslavya'nın bölünmesi ve Bosna savaşıyla bu bölgede acılar yaşanmaya devam etti.

Ancak son 20 yıldan beri Türkiye'nin Balkanlarda uyguladığı karşılıklı çıkar ilişkilerine dayalı dış politika dengeyi sağlamanın en büyük aracı oldu. Bu coğrafya başka ülkelerin iştahını kabartsa da geçmişten gelen köklü ilişkiler sayesinde Türkiye'ye hep farklı gözle bakıldı. Türkiye de ticari ve insani ilişkilerle yeni kurulan Balkan ülkeleriyle yakınlaşmayı başardı.

En zor günlerinde Balkan ülkelerinde yaşayanların yardımına koştu. Bunu en son geçen yıl koronavirüs pandemisinin zirve yaptığı dönemde ilk yardımlar hep Türkiye'den gitti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasama yılı faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretlerini Sırbistan Sancak Bölgesi'ne gerçekleştiren AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin ve Zafer Işık, Sırbistan'da Boşnak nüfusunun yoğun yaşadığı Sancak Bölgesi'nde ziyaretler gerçekleştirdi.

Aynı zamanda TBMM Türkiye-Sırbistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olan Dr. Esgin Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Novi Pazar kentinde hizmete başlayan Yeni Pazar Başkonsolosu'nu ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağı törenle Eylül ayında resmi açılışı yapılacak konsolosluğa ilk resmi ziyareti gerçekleştiren heyet, Yeni Pazar Başar Başol'a hayırlı olsun dileklerini iletti.

Heyet daha sonra Sırbistan Sancak Bölgesinden mevkidaşı SDP Milletvekili Muamer Bacevac ile ardından SDA Milletvekilleri Enis İmamoviç ve Selma Kuçeviç ile biraraya geldiler. Boşnak Ulusal Konseyi Başkanı Yasmina Curiç, Yeni Pazar Belediye Başkanı Nihat Bişevac, Sırbistan İslam Birliği Riyaseti Reisululeması Sead Nasufoviç ve Sancak Müftüsü Senad Halitoviç ile son olarak Yeni Pazar Devlet Hastanesi Başhekimi Meho Mahmutovic ile gelen Dr. Esgin, geziyi değerlendirdi.

Osmanlı'nın son sancağı olan bu bölgenin gönül coğrafyamızın vazgeçilmez bir köşesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Ziyaretimizde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye sevgisini 7'den 77'ye herkeste gördük. 2017 yılındaki ziyaretiyle birlikte bölgenin kaderini değiştirecek önemli adımlar atıldı. Novi Pazar-Tutin yolunu önümüzdeki sene bitiriyoruz. Sancak bölgesine yapılacak Türk yatırımları bölge için son derece önemli. Boşnak kardeşlerimizin yoğun olarak yaşadığı Sancak Bölgesi'nde hizmete başlayan Yenipazar Başkonsolosluğumuz bölgeye yapılacak yatırım ve hizmetler için büyük önem taşıyor. Türkiye ile Sırbistan özellikle Sancak Bölgesi arasındaki dostluk ve ekonomik ilişkilerin artmasında önemli bir katkı sağlayacak'

BURSA'YA ÖZEL TEŞEKKÜR

Geçen yıl pandeminin en yoğun yaşandığı temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine Sancak Bölgesine tıbbı yardım malzemeleri gönderilmişti. Yardım TIR'ında, Bursa ve Ankara'dan aralarında yerli solunum cihazı, ultrason cihazı ve daha pek çok tıbbı malzeme bulunuyordu.

Yardım malzemelerinin toplanmasına Bursa Büyükşehir, Osmangazi, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa belediyeleri ile BTSO katkı sağlamıştı.

Esgin ve Işık, hastane ziyaretlerinde yerli solunum ve ultrason cihazlarının ve diğer aletlerin kullanıldığını gördü. Hastane görevleri de yardımlar için tekrar teşekkür etti.

Gezideki en ilginç görüşmelerden biri ise Sırbistan Sancak Bölgesi Novi Pazar'da yaşayan 75 yaşındaki Culşaha Baçiça'nın evine yapılan ziyaretti. Esgin ile Boşnak teyze arasındaki sohbet gülümseten anlara sahne oldu. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sevgisini Boşnakça aktaran Culşaha teyze, Türkiye'ye hayır duası ve selam yolladı.

SAVAŞTA TAHRİP OLAN SUŞA'DAN SICAK FOTOĞRAF

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığında Azerbaycan'ı ziyaret eden parlamento heyetinde CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan da yer alıyor.

Üçlü parlamentolar arası birinci toplantısı için Bakü'de bir araya gelen heyetler, Milli Meclisinde yapılan toplantıda, Azerbaycan Meclis Başkanı Prof. Dr. Sahiba Gafarova, Pakistan Meclis Başkanı Asad Qaiser ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop Bakü Beyannamesini imzaladılar.

Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye ortak parlamentoları grubu Bakü'de Haydar Aliyev'in mezarını, Azerbeycan ve Türk Şehitliklerini ziyaret ettikten sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştüler.

Heyetler daha sonra Ermeni işgalinden kurtarılan Azerbaycan'ın kültür şehri Suşa'ya Bakü'den yaklaşık 7 saat süren karayolu yolculuğu ile ulaştılar. Prof. Dr. Özkan, Ermenilerin harap hale getirdiği kentten fotoğrafların yanı sıra sabah kahvaltısı sırasında yanına gelen kedi yavrularıyla çektiği insanın içini ısıtan fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.

YOLLAR AŞINMASA DA YÜRÜYÜNCE OLUYOR

Yürümenin insan sağlığına ne kadar yarar sağladığı yadsınamaz bir gerçek. Gerçi geçtiğimiz günlerde, yayınlanan bilimsel araştırmalarda günde 10 bin adım efsanesi yıkıldı. Bu konularda uzman isimlerden biri olan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da günde 5-6 bin adımın yeterli olduğunu söyledi.

Yakın çevremden işin ucunu kaçırıp fazla yürüyenlerin bir süre sonra dizlerinde sorun yaşadıklarını da biliyorum. Bilim insanlarına göre, en iyisi yanında biriyle sohbet ediyormuş gibi tempoda yürüyüş.

Kadim dostum Yıldırım Belediye Meclisi üyesi Ali Mollasalih de yürümeyi sevenlerden biri. Dün sosyal medya hesabından rekorunu paylaşmış 8 günde 100 bin adım atmış.

Bunu da Merhum Süleyman Demirel'in sözlerine atıf yaparak 'Yollar aşınmasa da yürüyünce oluyor' sözleriyle paylaşmış.

Tabii bizlere nazire yapan bu paylaşıma yanıt vermek şart oldu. Bunu masa komşum Adnan Baştopçu adına da yapıyorum:

'Ali başkan bizi geçemezsin. Adnan ile birlikte 2017'de Srebrenitsa'da üç günde 100 kilometreye yakın yürüdük. Günlük neredeyse 32 bin adım atmıştık'

İşin esprisi bir yana yürümek iyidir...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.