Hava Durumu

Başımıza icat çıkaranları görmek ister misiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2018 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2018 07:58

Bursa, dün yine Türkiye'nin kendi alanındaki en büyük etkinliğine imza attı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Geleceğin Teknolojileri' ana temasıyla gerçekleştirilen '7'nci Turkish Airlines Science Expo Bilim Festivali' törenle açıldı.
Öyle bildiğiniz gibi bir festival değil bu. Hani, kötü bir deyim vardır ya Türkçemizde 'Başımıza icat çıkarma' diye, işte o icat çıkaranların festivali.
Adının İngilizce olmasına karşı çıksam da, festivalin içe-riği ve geleceğimizi emanet edeceğimiz çocukların yaptıkları gerçekten alkışlanacak cinsten.
Her fırsatta teknoloji konusunda neden geri kalıyoruz sitemi yapılır.
Gençlere ve çocuklara fırsat verip, eğitimlerini bu yönde yapmıyor, sonra da bizden neden Bil Gates, Steve Jobs veya Mark Zuckerberg çıkmıyor diye oturur düşünürüz.
Festival maliyetinin yüzde 50'sini bu yıl sponsorlardan sağlamayı başaran etkiliğin mimarı Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) Koordinatörü Fehim Ferik, yaşadığı bir olayı ve tespiti bize anlattı. Ferik, yıllarca gazetecilik yaptığı için dikkatini çekmiş.
BTM, sadece binasında değil, gezici ekiplerle özellikle dağ köylerindeki çocuklara da ulaşıyor. Gidilen dağ köylerince BTM aracığıyla eğitim verilmeden önce çocuklar, gelecekte ne olmak istedikleriyle ilgili soruyu yanıtsız bırakırken, iki veya üç günlük eğitimin ardından mühendis, mucit, doktor, pilot yanıtları gelmeye başlıyor.
Yani çocukların maalesef hayali bile yok...
4 gün boyunca aktivitelerin yapılacağı bilim festivalinde toplamda 110 bin lira para ödüllü 6 farklı kategoride proje yarışmaları, 'Meslekler Yarışıyor' programı ve dünya rekorunun kırılacağı 'Mangala Turnuvası' da düzenlenecek. İnsansız hava araçları, drone ve bilim gösterilerinin de yer alacağı festival, çok sayıda konferansa ev sahipliği yapacak.
O yüzden çocuklarımız için bu fırsatı kaçırmayın. Hayal kurup, başarsınlar ve başımıza icat çıkarsınlar.

Beyaz önlükle deney masasına oturdu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ankara'daki önemli programına rağmen festivalin açılışını yaparak, çocuklarla birlikte deney masasına oturdu. Üzerinde ismi yazılı beyaz önlük giyen Aktaş, çocukların annelerine kolaylık sağlamak için icat ettiği balkonlara konulabilen yağmur sensörü üretti. Balkona asılan çamaşırlar ıslanmasın diye.
Aktaş'ın en çok ilgisini çeken bölümlerden biri ise Sanayici Fahrettin Gülener'in Benmaker projesi için ürettiği torna, freze gibi atölye aletlerinin mini modelleri oldu. Gülener, okullara dağıtılması için ürettiği üç boyutlu yazıcıları da burada sergiledi. Çocukların mini iş makinelerinda yaptığı ürünler ise görülmeye değerdi.

1 Mayıs kutlamalarının adresi Atatürk Stadyumu Meydanı

Uzun yıllar süren mücadelenin ardından 2008'de Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilen 1 Mayıs, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasayla resmi tatil ilan edilmişti.
Emek ve Dayanışma Günü, Bursa'da da geçen yıl olduğu gibi Atatürk Stadyumu Meydanı'nda kutlanacak.
DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası ve Türk-İş'e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası'nın tertip komitesinde yer aldığı kutlamalar için izin alındı.
Komitede yer alan Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, 'Güzel Günler Göreceğiz' temasıyla düzenlenen kutlamalara tüm Bursalıları davet etti.
1 Mayıs Salı günü kutlamalar, saat 13.00'te Kent Meydanı'nda toplanacak gruplar, Darmstadt Caddesi'nden yürüyerek Atatürk Stadyumu Meydanı'na ulaşacak. Buradaki miting ve kutlamalar, Grup Abdal'ın konseri ile sona erecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.