Hava Durumu

Başkan Aktaş onay verdi, İNTAM'da inşaat başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2018 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2018 08:16

Bursa'nın 12 yıldan beri çözüm bekleyen sorunlarından biri olan İNTAM'daki düğüm çözüldü. Yıkılan blokların yeniden inşaatı için beklenen onayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş verince yıllardan beri süreci izlerken mağdur olan hak sahipleri de rahat bir nefes aldı.
Aradan 12 yılı aşkın bir süre geçtiği için yaşananları hatırlatmakta fayda var. Bursa, 2006'da deyim yerindeyse bir felaketin eşiğinden dönmüştü. Heyelan ile başlayan tehlike üzerine bina boşaltılmış. Ardından İNTAM bloklarından biri gündüz saatlerinde büyük bir gürültüyle çökmüştü. Boşaltıldığı bilinmesine rağmen belki içinde birileri vardır diye iki gün boyunca arama çalışmaları sürdürülmüştü. Ardından tehlikenin devam etmesi üzerine de öbür blok da kontrollü olarak yıkılmıştı.
Yıkım sonrası İNTAM'da konut ve işyerlerini kaybeden hak sahipleri için çözüm ve proje çalışmaları yıllarca sürdü. Recep Altepe'nin, hem Osmangazi hem de Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde en yoğun çalışma yürüttüğü alanlardan biri oldu. Sonunda 2015 yılında geliştirilen proje ile İNTAM bloklarının dönüşümü için proje hazırlandı ve ihaleyi Taşyakan İnşaat kazandı. 25 Ağustos 2015'te imzalar atılırken, projenin tamamlanması için de 2,5 yıllık süre tanındı.
Ancak, ortada bir sorun vardı. Çökmeye neden olan heyelanın önlenmesi gerekiyordu. Çekirge'yi Hamzabey ve Muradiye bölgesine bağlayan Selvili Cadde'nin İNTAM blokları bölümündeki çöken kısmında 34 metre derinliğe inen kuyu temeller üzerine projelendirilen viyadük inşaatı tamamlanamadığı için İNTAM'daki dönüşüm projesine başlanmadı. Geçtiğimiz mayıs ayında İNTAM çözüm yolunda önemli bir gelişme yaşandı. İstinat duvarları yapılan bölgede sadece yürüyüş yolu yapılması planı ağırlık kazandı.
Ancak, yeni formülün Başkan Alinur Aktaş tarafından onaylanması gerekiyordu. Beklenen gelişme nihayet yaşandı. Makamında müteahhit ve taraflarla bir araya gelen Başkan Aktaş, inşaat müjdesini sosyal medya hesabından toplantı fotoğraflarıyla paylaşarak kamuoyuna duyurdu.
Aktaş paylaşımında, '2006 senesinden beri bekleyen İNTAM konutlarıyla ilgili konunun taraflarıyla bir araya geldik. Bugünden itibaren Bismillah diyerek çalışmalara başlıyoruz inşallah' dedi.

'Bu işe niye girmişiz anlayamadım'

Başkan Aktaş'ın onayı ile çözüm ve inşaatın başlaması yolunda adım atılması 12 yıldan beri bekleyen hak sahiplerini sevindirdi.
Sosyal medya paylaşımı sonrası görüştüğümüz Aktaş da, müteahhit ve taraflarla bir araya geldiklerini belirterek, '2006'dan beri devam eden bir süreç. 2015 yılında anlaşma yapılıp henüz inşaatın başlamadığı bir çalışmaydı. Hafriyatı kaldırıyoruz. Müteahhit firma çalışmalarına başlayacak. Biz niye girmişiz bu işe onu da anlamadım ama girmişiz bir kez' dedi.

'T2 hattının Kent Meydanı bölümü yeraltına alınsın'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'la Alaçam'da yaptığımız sohbette, ' Kent Meydanı ile Terminal arasındaki tramvay hattı durdu mu?' sorusu üzerine, 3-4 kez aramasına rağmen müteahhitle bir araya gelemedikleri siteminde bulunarak, yüzde 80 tamamlanan hattın müteahhidi firma da 'çalışmayı bırakmak ister gibi' bir hava gördüğünü söylemişti.
Firma işi bırakırsa yeniden ihale süreci başlayacak. Bu noktada, Bursa'daki ulaşım konularıyla ilgili proje çalışmaları yapan İnşaat Mühendisi Cengiz Duman'dan bir öneri geldi. T2 hattına proje başladığından beri itiraz eden ve yeraltından metro veya hızlı raylı sistem yapılması önerisinde bulunan Duman, yeniden ihale edilirse sıkıntı yaratacak Kent Meydanı istasyonunun yeniden düzenlenmesini istedi.
Bursa'nın Ulaşım Master Planı hazırlıklarını yürüten firmanın projenin bu bölümüyle ilgili inceleme yapması gerektiğini ifade eden Duman, 'Mevcut haliyle Kent Meydanı'nda iki ana yolun ortasında yolcu indirilerek trafik keşmekeşine bir de yaya yoğunluğu eklenecek. Proje yeniden ihale edilirse Gençosman'dan yerin altına girip, Osmangazi istasyonuyla entegre hale getirilmeli' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.