Hava Durumu

Batı Trakya’da büyük buluşma

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2022 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2022 08:07

İstanbul’un fethinden bir asır önce çok önce Rumeli ve Balkanlarda hakimiyet kuran Osmanlı, bu bölgelere Anadolu’dan Türk boylarını gönderdi. Fetih yıllarında Osmanlı’nın başkentinin Bursa olması dolayısıyla bu kentin aksi, Balkan ve Rumeli şehirlerinde oluştu. Fetihlerle birlikte sınır Viyana kapılarına kadar dayandı.

Bu yüzden günümüzde aradaki fiziki engellere rağmen kalplerin birlikte attığı soydaşlara ‘Evladı fatihan’ tanımlaması yapılır.

Balkan savaşlarıyla acı dolu günler yaşayan Türkler, her türlü zorluğa rağmen bu topraklarda tutunmayı başardı. Göçlerdeki en önemli adres de yine Bursa oldu.

Türkiye’nin Balkan politikası ise bu ülkelerdeki rejimlere göre, inişli çıkışlı bir seyir izlese de gönül coğrafyasıyla bağlar hiçbir zaman kopmadı.

Son yıllarda, Türkiye’nin ağabeylik rolü ağırlık kazanmaya başladı. Özellikle başta Bursa Büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin büyük bölümü,  Batı Trakya’dan Bulgaristan’a Arnavutluk’tan Bosna ve Sırbıstan’ın Sancak bölgesine kadar gönül coğrafyasındaki kentlere tarihi mirasın ayağa kaldırılmasından kültürel ve sosyal faaliyetlere destek verdiler.

Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra bu yıl geniş kapsamlı iftar organizasyonları bu ülkelerde gerçekleştirildi. Büyük çoğunluğuna da Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı.

Önceki gün son yıllarda hem Yunanistan’ın uyguladığı politikalar hem de göç baskısı nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Batı Trakya Türkleri, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu ağırladı.

Kasapoğlu’nun yanında bu coğrafyada doğan isimler de vardı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi Ali Mollasalih, Bakan Kasapoğlu’nun ziyaretinde yer aldılar.

Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğunda İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesinin simge ismi Dr. Sadık Ahmet’in   Kahveci Mezarlığında bulunan kabrini ziyaret eden Kasapoğlu, merhumun kabri başında dua etti.

Ziyaret sırasında Bakan Kasapoğlu, Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Dündar, Sadık Ahmet’in kabrinin yanına üç çınar ağacı diktiler.



GENÇLERE ANTALYA’DA KAMP, SPOR KULÜPLERİNE DESTEK SÖZÜ

Bakan Kasapoğlu ve beraberindekiler daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Gümülcine Seçilmiş Müftülüğünün ortak düzenlediği iftar programına katıldı.

Bakan Kasapoğlu’nun iftarın ardından yaptığı konuşmada, soydaşlara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'den 85 milyonunun gönül selamını getirdiğini söylemesi büyük alkış aldı.

Arada fiziki mesafeler olsa da siz Batı Trakyalı kardeşlerimizle aramızdaki gönül bağı hiç zayıflamadı, bilakis her daim güçlendi’ diyen Kasapoğlu, soydaş spor kulüplerinin temsilcileriyle de bu ziyaret vesilesiyle bir araya geldiğini belirterek, onların çalışmalarını desteklemek adına çalışmalar yürüteceklerini aktardı.

Batı Trakyalı gençlerin, Türkiye'deki kardeşleriyle etkileşimine özellikle büyük önem verdiklerine değinen Kasapoğlu, "Şunun da müjdesini vereyim, bugün burada olan ya da olamayıp katılmak isteyen tüm Batı Trakyalı gençleri, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Antalya’daki kamplarına davet ediyorum’ dedi.  

İftarın ardından Domruköy ve Yağbili köylerindeki sahur programlarına katılan Kasapoğlu,  ‘Sizlerin olduğu her mekan, her belde bizim için değerlidir. Çünkü siz değerlisiniz. Belki Türkiye ile buranın arasında bir fiziki mesafe var ancak bu mesafenin hiçbir önemi yok. Çünkü kalplerimiz birlikte atıyor’ mesajını verdi.

Geziyi değerlendiren Ali Mollasalih, kısa programa rağmen Batı Trakya Türklerinin bakana büyük ilgi gösterdiğini ve bu gezinin onlara moral verdiğini söyledi.



DİYARBAKIRLILARIN UÇAK SEFERİ SİTEMİ

Bursa’daki Diyarbakırlılar, 2003 yılında kurulan Diyarbakır Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Nilüfer Davet’te verdiği iftar yemeğinde buluştu.

Pandemi nedeniyle uzun süreden beri bir araya gelemeyen dernek üyeleri, iftar vesilesiyle görüşme imkanı bulurken, Dernek Başkanı Orhan Atalay, yaptığı konuşmada, katılanlara teşekkür ederek, bu tür buluşmaların önümüzdeki günlerde daha sık gerçekleşeceğini söyledi.

 Konuşması sonrası Olay Gazetesi yazarı Mustafa Özdal, Bursa Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kemal Göz ile birlikte Başkan Atalay’a Yenişehir’den Diyarbakır’a uçak seferleri konusunu sorduk.

Atalay, geçtiğimiz aylarda bir heyetle TBMM’yi ziyaret etmiş,  hem Diyarbakır hem de Bursa milletvekilleri ile bir araya gelerek, Yenişehir’den seferlerin yeniden başlatılmasını istemişti.

Ancak aradan geçen zamanda bu konuyla ilgili bir gelişme olmadığını ifade eden Atalay, Diyarbakırlıların bu duruma sitem ettiklerini bir kez daha dile getirdi.

İftarın sponsorluğunu yapan Diyarbakırlı İş insanı Şeref Güler’e plaket verildiği buluşmaya AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Fuat Alpaslan ve Osman Öztürk de katıldı. Osman Öztürk, uçak seferleri konusunda hala ümidinin olduğunu belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.