Hava Durumu

Bebe çocukçulardan Ukrayna jesti: Kaparoları iade ettiler

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2022 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2022 08:15

Her şey doğu bloğu ülkelerinden gelen turistlerin bavul ticareti ile başladı. Adresleri ilk yıllarda İstanbul Laleli’ydi. Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde ne bulurlarsa alıp, bavullarla ülkelerine taşıyıp satıyorlardı.

Laleli piyasasını da tekstil ve özellikle bebe çocuk konfeksiyonu sektöründe Bursa destekliyordu. Balkan ülkelerinden göç eden ailelerin evlerindeki küçük atölyelerde başladıkları üretim, kısa sürede küçük atölyelere ardından büyük işletmelere dönüştü. 30 yıl önceki bu gelişme dalga dalga büyüdü. Yüksek talep üzerine üretim arttı.

Vişne Caddesi’nde kara tezgahlarla üretim yapılan atölyelere bebe çocuk konfeksiyonu yerleşti. Yine Laleli piyasasındaki toptancılara satış yapılıyor. Buradan tüm dünyaya pazarlanıyordu.

20 yıl önce kısa adı BEKSİAD olan Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin kurulmasıyla başarı öyküsü, yeni bir evreye girdi. BEKSİAD, Vişne Caddesi’ni marka yapıp dünyaya tanıtmak istiyordu. Artık Laleli’deki toptancıların yanı sıra Bursa firmaları satış yapmalıydı.  Çünkü Türkiye’deki üretimin yüzde 80’i Bursa’da üretilmesine rağmen toptancıya bağımlı haldeydi.

Tam bu noktada UR GE projeleri devreye girdi. BEKSİAD dosya hazırlayıp, BTSO’ya teklif etti. BTSO Başkanı İbrahim Burkay da destek verince Türkiye rekoruna imza atılarak 4 proje geliştirildi. Çok iyi ve kaliteli üretim yapmasına rağmen yurt dışına dahi çıkmamış firmalar ihracata başlayınca Vişne Caddesi’ni dünya tanımaya başladı. Avrupa’dan Amerika’ya, Afrika’dan İran’a, Uzak Doğu’dan Orta Asya’ya kadar ürün satılmayan, ihracat yapılmayan ülke kalmadı.

Firma sayısı 4 bine istihdam ise çoğunluğu kadın olmak üzere 100 bine ulaşan sektör, yurt dışı gezilerin yanı sıra yılda Bursa’da yılda iki düzenlenmeye başladı. Junioshow’un isim babası da yine BTSO Başkanı İbrahim Burkay oldu. Pandemi dönemine kadar 8 fuar düzenlendi. Pandemi nedeniyle verilen aranın ardından 9’uncu fuar geçen ocak ayında gerçekleştirildi. Fuar boyunca 4 kıta 71 ülkeden bin 300’ü aşkın yabancı iş insanı, sektör temsilcileriyle ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Sektör, 1-4 Haziran’da Sonbahar-Kış konsepti ile TÜYAP Bursa Fuar merkezinde açılacak.

PANDEMİ DEĞİL, SAVAŞ VURDU

ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi’nin konuğu olan BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız’la başarı öyküsünü yazan sektörü konuştuk. 

Son yıllardaki koronavirüs pandemisini, maçın 60’ınca dakikasında stat ışıklarının sönmesine benzeten Yıldız, 30-40 günlük duraksamanın ardından sektörün yeni normale dönüşle birlikte pandemi öncesi rakamlara yeniden ulaştığını söyledi.

Sektörün yeni sorunu ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan savaş. Sektör için öylesine ani bir gelişme oldu ki, fuar için giden aralarında BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kuş’un da bulunduğu 6 kişi bu ülkede mahsur kaldı ve ardından sağsalim Türkiye’ye döndü.

Geçmişte Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası benzer durumla karşılaşan sektör, alternatif Pazar oluşturmaya yönelmiş ve bundan başarılı sonuçlar almıştı. Savaş başladığında sektörü yüzde 20 oranında etkileyeceği beklentisinde olduklarını ancak ortaya çıkan sonucun bunun ötesine ulaştığına dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti:

‘Savaşın başlamasıyla Ukrayna’daki alıcılarımızla sağlığınız nasıl, nasıl yardımcı olabiliriz şeklinde irtibat kurmaya çalışıyoruz. Benim firmam dahil çok sayıda Bursa firması üretim için aldığımız  kaparoları iade ettik’

Rusya ile olan durumun farklı olduğunu belirten Yıldız, ‘Rusya’da savaş yok ama kargolar kapandı. Gerçi iki üç gün önce kargoların açılacağı ile ilgili iyi haber geldi ama tahsilatta sorun var. Müşteri iyi niyetli ödemesini yapmak istiyor ama dolar bulamıyor. Bulsa da Türkiye’ye transfer edemiyor. Beklentimiz bir an önce barışın sağlanması’



'HİÇ OLMAZSA ÖNÜNE PANO KOYARAK ÇİRKİNLİK ÖNLENSİN'

Ömer Yıldız, sektörün geleceğinin çok parlak olduğunu ve 35 yılda bu noktaya gelen sektörün tasarım ve inovasyonla daha büyük işlere imza atacağını vurgulayarak, Vişne Ticaret Bölgesi ile ilgili olarak da Büyükşehir ve Yıldırım Belediyesi’nden beklentileri olduğunu söyledi.

‘Biz artistik, fantastik şeyler istemiyoruz’ diyen Yıldız, şöyle devam etti:

‘ 70 -80 ülkeden iş insanları cebinde parayla geliyor. Geçen gün İtalya’dan benim firmama geldiler. Kendilerini güzel bir ortamda ağırlamak istiyoruz. Hurdalık sorunu var çözemiyoruz. Bari pano koyarak kapatalım. Elektrik direkleri bir dokunuş yapılsın. Çöp konteynırları cadde üzerinden kaldırılsın. İki başkanın da sözü var. Ramazan ayından sonra çalışmalara başlanacağı söyleniyor.   

Bu arada BEKSİAD, Ramazan ayında caddeyi kapatarak, tüm sektörde çalışanlar için 10-15 bin kişinin katılacağı büyük bir iftar sofrası kurmanın hazırlığını da yapıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.