Hava Durumu

BEBKA, Bursa'yı girişimcilik merkezi yapacak fon kuruyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2021 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 08:12

Yaklaşık 10 yıl önce bir yazımda, o yıllarda konuştuğumuz gençleri motive etmek için üretilen 'Başımıza icat çıkarın' mottosu üzerine 'Bursalı Sercan, Arabayatağı'ndaki Evinin Garajında Nasıl Dünya Devi Olur' sorusunu yöneltmiştim.

Dünyada özellikle de ABD'de bugün dünya devi olan şirketlerin kuruluş öyküsüne baktığınızda benzeri yüzlerce örnek görürsünüz. Hatta Bursa'dan ABD'ye eğitim için gidenlerin hem doktora yapıp hem de şirketler kurduklarını biliyoruz.

Türkiye'deki şartlarda bunun gerçekleşmesi neredeyse imkansız. Nedeni için fazla araştırmaya gerektirmiyor:

Sercan, eğitim alamıyor, önünde rol modeli, fikir danışıp geliştirmesine yardımcı olacak mentör olarak adlandırılan rehberi, projesine maddi destek sağlayacak fon yok.

Yoklar listesini daha da uzatmak mümkün. Bu şartlarda Sercan nasıl fikrini projeye dönüştürsün, sonra da dünya devi olsun.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecek Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Zeki Durak oldu. İsmail Gerim'in yerine atanan Doç.Dr. Durak, bu görevinden önce Yıldız Teknik Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapıyordu.

Akademisyenliğin yanı sıra Durak'ın en önemli özelliklerinden biri ABD'nin saygın üniversitelerinden biri olan Cornell'de doktora yapması ve eğitimi sırasında bu ülkede şirket sahibi olmayı başarmış bir girişimci olması.

Ayrıca Türkiye'ye döndükten sonra da en fazla proje yapan akademisyen ödülü de almayı başaran Doç. Dr. Durak ile hem BEBKA projelerini hem de girişimcilik konusunu ele aldık.

Konuşması sırasında görevi devraldığı İsmail Gerim'e halen yapımı devam eden BEBKA'nın girişimcilik merkezi olacak bina projesi için teşekkür eden Doç. Dr. Durak, Bursa için koyduğu hedefi programda açıkladı.

Hedefin merkez üssü yeni bina olacak. Yukarıda anlattığım Sercanların yetişmesini sağlayacak gençlerle ilgili projeden başlayayım.

Birincisi projenin finansmanını TÜBİTAK'ın karşılaması sağlandı. Türkiye'nin son yıllardaki gözde etkiliği TEKNOFEST'e hazırlık projeleri burada yapılacak ve Türkiye Teknoloji Vakfı eğitim verecek. Bu hafta sonları etkiliği.

Hafta içinde ise milli eğitim müdürlüğü ortak projesi ile teknik lise öğrencileri burada atölye ve proje çalışmaları gerçekleştirecek. Bursa Uludağ ve Bursa Teknik Üniversitesi ekiplerinin de bu binada yerleri olacak.

Doç. Dr. Durak'ın Bursa'yı Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik merkezi yapacak projesi ile İstanbul dışında Türkiye'de bir ilk olacak Girişim Sermayesi Fonu oluşturulması. Türkiye'de 56 fonun büyük bölümü İstanbul'da ve çoğunluğu dış kaynaklı. O yüzden Bursa'da kurulacak fon büyük önem taşıyor. BEBKA'nın 50 milyon lira katkı sağlayacağı fonla ilgili Doç. Dr. Durak'ın görüşme ve proje çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki aylarda da hayata geçecek.

BTSO, İş insanları tarafından da desteklenecek bu fon, proje üreten, fikri olanların en önemli başvuru merkezi olacak. BEBKA'nın hem eğitim merkezi hem de fonu belki önümüzdeki yıllarda Sercanların projelerinin dünya markası olmasını sağlayacak.

Neden olmasın?

BÜYÜKŞEHİR'DE GEMLİK ZİRVESİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ve ekibini konuk etti. Görüşmede Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan ve Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk yer aldı.

Sosyal medya hesabından 'Gemlik için gerçekleştirilen ve planlanan projeler üzerine konuşuldu' notuyla fotoğrafları paylaşılan zirvenin ayrıntılarını Başkan Aktaş'a sorduk.

Sertaslan'ın CHP'li olması dolayısıyla bu tür görüşmeler dikkat çekiyor. 'Hiçbir konuda ön yargılı değilim. Samimiyetle hizmet vermeye çalışıyoruz' sözleriyle konuşmasına başlayan Aktaş, Sertaslan'ın balık satış yerlerinde düzenleme, Gemlik merkezde 4 iskele, Cumhuriyet Mahallesi'nde yeni yol yapımı otopark alımı konularında taleplerde bulunduğunu söyledi.

Gemlik merkezde 4 iskele kurulmasıyla ilgili önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacaklarını belirten Aktaş, 'Geçen yıl Gemlik belediyesi otopark paralarını yatırmamıştı. Onunla yeni bir yer almak istediklerini söylediler. Olur dedim. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki yeni yol için teknik inceleme yapıldıktan sonra makine ekipman desteği vereceğiz. Ayrıca 15 Mart'tan itibaren Gemlik'in çöpleri aktarma istasyonundan alınacak. Bunun gerçekleşmesiyle Gemlik Belediyesi'nin yol masrafları da azalacak' dedi.

FUTBOL KONUŞUP, VOLEYBOL OYNADILAR

Türk futbolunun efsane isimlerinden Tanju Çolak, geçtiğimiz gün Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac'ın konuğu oldu.

Altın Ayakkabı ve halen yaklaşılamayan birçok gol rekorunun sahibi Tanju Çolak'la futbol üzerine sohbet eden Aytac, ünlü futbolcuyla voleybol maçında karşı karşıya geldi.

Aytac, Tanju Çolak'ın çok renkli bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek, 'Bir çözüm ortağımızın davetiyle buluştuk. İnternetten attığı efsane golleri izledik. Sonra da kurumumuzun voleybol maçında rakip olduk' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.