Hava Durumu

BEBKA'nın üniversite araştırmasında sona doğru

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2019 09:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2019 09:08

Bursa'nın üniversiteleşme konusunda diğer illerin gerisinde kaldığı yadsınamaz bir gerçek. Zaman zaman siyasiler, zaman zaman üniversite yöneticileri bu konuyu gündeme getiriyor.
Ancak buradaki temel unsur, bu aşamadan sonra Bursa'da hangi tür bir üniversiteye ihtiyaç duyulduğu konusu. Yani bir şehir üniversitesi mi Yoksa kampus üniversitesi mi olmasından, hangi bölümlerin bulunmasına kadar detaylı şekilde analiz edilmesi gerekiyor.
Bu noktada devreye giren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) geçtiğimiz aylarda 'Bursa İli Üniversite İhtiyaç Analizi Projesi' başlattı. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Murat Yülek başkanlığındaki ekibin yaptığı çalışmalar kent yöneticilerinin görüşlerinin alınmasıyla başladı.

En son toplantı ise 'Üniversite İhtiyaç Analizi Çalıştayı' oldu. Çalıştay'ın yanı sıra Uludağ ve Bursa Teknik Üniversiteleri akademisyenleri, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Sert, kendisi de özel Mudanya Üniversitesi kurucusu olan Gıyasettin Bingöl, yerel yönetimlerin temsilcileri ile Bursa'nın eğitim alanındaki önemli paydaşları katıldı.

Türkiye'de üniversiteler kurulurken bu tarz çalışmaların yapıldığını, ancak bunların üniversiteyi kuracak heyet tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Murat Yülek BEBKA'nın bu çalışmasının Türkiye'ye örnek bir proje olduğunun altını çizdi.
Çalıştayı değerlendiren BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ise Bursa coğrafyasının ulaşılabilirlik ve yaşanılabilirlik noktalarında önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekerek, bu potansiyelin hem nitelikli akademisyenlerin, hem de uluslararası öğrencileri Bursa'ya ve Türkiye'ye kazandırılması için kullanılabileceğine işaret etti. Gerim'in verdiği bilgiye göre, proje artık sona yaklaştı. Bundan sonraki süreçte milletvekilleri ve rektörlerle belki son kez bir araya gelinecek. Ardından ocak ayında tamamlanacak rapor, BEBKA yönetimine ardından ilgili kuruluşlara iletilecek.

'KADIN CİNAYETLERİ ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİYLE ÖNLENİR'

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu'nun en hassas olduğu konulardan biri kadın cinayetleri. Sönmez Medya'yı ziyaretinde de sohbetimizin konusu toplumun bu kanayan yarası oldu. Yaptığı tespit çok önemliydi. 2006 yılında Türkiye toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde 149 ülke arasında 106'ncı sırada iken geçen 12 yılda 25 basamak geriye düşmüş. İşin ilginç yanı 12 yıllık bu sürede Adalet Bakanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin önlenmesi için 4 kez eylem planı yayınlamış. Hepsindeki temel vurgu ise zihniyet dönüşümünün gerçekleştirilmesi, farkındalık yaratılması ve koordinasyonun sağlanması.

Kayışoğlu'na göre, geriye dönüp bakıldığında zihniyetin değiştirilmesi bir yana bakış açısında ve uygulamalarda da geriye gidildi. Bunun en somut örneği ise eğitim müfredatından toplumsal cinsiyet eşitliğinin çıkarılması ve yapılan siyasi söylemlerde kadına biçilen rol. Eğitimde ve zihniyette değişiklik olmadığı için sürekli geriye gidiş yaşanıyor ve günde üç kadın cinayeti işlenecek ortam meydana geliyor.

TARTIŞMALAR CHP'NİN DEMOKRATİK BİR PARTİ OLDUĞUNU GÖSTERİR

Kayışoğlu ile sohbetimiz gündemin sıcak konularından biri olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu parti konusuna geldi. Bu konuda yorum yapmaktan kaçınan Kayışoğlu, 'Başka partilerin iç işlerine karışmam. Sonuçta demokrasi iddiamız varsa saygı duyacağız' sözleriyle değerlendirmesini yaptı.
Peki erken seçim olur mu?
Kayışoğlu'nun bu soruya yanıtı ise şöyle:
'24 Haziran seçimlerine gidilen süreci hatırlayalım. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki öngörülemez bir sistem ve istikrarsızlık var. O yüzden bir değerlendirme yapmak da çok zor'
Bugünlerde Bursa'nın sıcak gündemi ise CHP'nin ilçe kongreleri ve ardından yapılacak il kongresi. Adaylar arasında hararetli bir yarış var. Kayışoğlu, kongre sürecini izlediğini ve aktif olarak yönlendirmelere katılmadığını ifade ederek, 'Kim seçilirse örgütümüzün başkanı olur ve başımızın üstünde yeri vardır' dedi. Yaşanan hareketlilik ve tartışmaların dışarıdan yanlış değerlendirildiğine de dikkat çeken Kayışoğlu, 'Bu tartışmalar ve hareketlilik CHP'nin karışık bir parti değil demokratik bir parti olduğunun göstergesi' diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.