Hava Durumu

Betonlaşan Bursa ve Bozbey'den uydu kent önerisi

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2017 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2017 07:52

Kentlerin beton yığınlarına dönüşmesi nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yöneticilerin yaptığı özeleştiriler, gündemin en önemli konularından biri.
Bir zamanların Yeşil Bursa'sı da maalesef beton yığınına döndü. Hızlı göç ve çarpık kentleşme Bursa'nın üzerinden silindir gibi geçti. Uludağ'ın eteklerindeki Zeyniler veya Kireçocakları mevkiinden baktığınızda Yeşil Bursa'nın yerinde betonlar estiğini görebilirsiniz.
Üstelik bu kentin yüzde 60'ı da kaçak veya imara aykırı.
Geçen hafta AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şehirlerdeki yoğunlaşmanın azaltılmasını yıllardır savunduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların söylediklerinin hepsinin altına imza atacağını da ifade eden Bozbey'e göre, kentler yoğunlaştırılarak cazip kılınmaz. Üstelik yapılan binalara bakıyorsunuz hepsi birbirinin kopyası. Bunun için de yasanın net olarak ortaya çıkması lazım.
Bozbey, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin ada bazında dönüşüm önerisini bir adım daha ileri götürerek bölge ve mahalle bazında plan yapılmasını istedi.
Bozbey'in Bursa için önerisi de merkez ilçelere Karacabey, Mustafakemalpaşa'nın da katılarak 7-8 ilçeyle ele alınması.
Bozbey'e göre, başkanlar, meclis üyeleri, imar müdürleri, akademik odalar bir araya gelerek planlama yapmalı. Burada önemli olan karar verildikten sonra da, kent 4 milyon bilemedin 5 milyon nüfusta durdurulmalı.
Ayrıca uydu kentlere de ihtiyaç var. Kentlerdeki yoğunluğun azaltılması için Nilüfer tarafında 250-300 bin nüfuslu bir uydu kent, Osmangazi'de de iki uydu kent yapılmalı. Bu kentler mevcut alanlardan koparılmalı ve eğitiminden sağlığına, ticaret alanından spor tesislerine kadar ihtiyaçları giderilerek, raylı sistemle merkeze bağlanmalı. Bu proje uygulandığında hem kent rahatlayacak hem de uydu kentlerde yaşayanlar mutlu olacaklar.
Bozbey'in bu konuyla ilgili son sözü ise yeniden Yeşil Bursa için herkesin seferber olması...

Keşke tüm başkanlarla toplantı yapsa

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine hızla başlayan Alinur Aktaş, hem kendi bürokratları hem de tüm ilçe belediye başkanlarıyla sık sık yaptığı toplantılarla bir araya geliyor. Geçen gün sosyal medya paylaşımındaki saate dikkat ettim, AK Partili başkanlarla toplantı 23.04, bürokratlarla sabaha karşı 05.43. Gece-gündüz aynı tempo. Aktaş, kendi bürokratları ve aynı partiden başkanlarla toplantı yaparak Acil Eylem Planı hazırlığı yapıyor. Bana göre Aktaş, diğer partilerden seçilen başkanlarla da bir araya gelmeli. Onların da ilçeleriyle ilgili görüş ve önerilerini dinlemeli. Bu, Bursa'nın geleceğinin planlanmasında büyük katkı sağlayacaktır.

Meclisteki oylama günü CHP'li üyeler salondan ayrılınca, 'Keşke çıkmasalardı' yorumunda bulunarak," Bursa´nın tüm dinamikleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, görüşleri ve önerileri olan herkesle Bursa´yı yöneteceğiz. Benim danışmanlarımın bunlar olacağını ifade ediyorum. Her fikre açığız. Bu noktada kapımızın ardına kadar açık olduğunu, Bursamız için ortak akılda buluşmak temennimizin bizim için öncelikli olduğunu ifade etmek istiyorum" demişti.
Aktaş'ın bu konuda da adım atarak, hem muhalif başkanlar hem de meclis üyeleriyle de bir araya gelmesinin Bursa'ya fayda sağlayacağına inanıyorum.
Somut bir örnek de vereyim; Mudanya'yı ziyaret edip, Başkan Hayri Türkyılmaz'la birlikte yapımı yılan hikayesine dönen sahil projesini incelese daha çok puan toplamaz mı?

Zararın neresinden dönülse kârdır

Aktaş, dün ulaşım indiriminin uygulanacağı tarihi açıkladı. Açıklamada önemli bir ayrıntı daha vardı. Burulaş Havacılık'taki yolcu oranlarındaki ciddi düşüş ve zarar. Aktaş, bu konuda ne Büyükşehir'in ne de Burulaş'ın taşıma izni olmadığının altını özellikle çizerek, önümüzdeki günlerde bu konuda düzenleme yapılacağı sinyalini verdi. Önümüzdeki günlerde havacılık faaliyetlerine son verilirse sürpriz olmaz. Burulaş Travel'ın faaliyetlerine son verilmesi, bana göre bunun ilk işareti.

Kutlama ziyaretleri yerine resepsiyon

Alinur Aktaş'ın başkan olarak belirlenmesinin ardından 'Başkana açık mektup' başlıklı yazımda, ulaşım ve yatırımlarla ilgili önerilerin yanı sıra Ali Mollasalih'in Merinos'ta yapılacak olan bir toplantıyla tebriklerin kabulünün yapılması önerisini de aktarmıştım. Aktaş, sanırım bu öneriyi dikkate almış. Belediyeden duyurusu yapıldı. Yarın 19.30'da Merinos AKKM fuaye alanında resepsiyon düzenlenecek. Tüm Bursalıların davet edildiği kabulde dikkat çeken bir ayrıntı ise çiçek yerine fidan bağışı. Hem zaman hem de kaynak israfını önleyen bu yöntem umarım önümüzdeki yıllarda seçilecek siyasiler için de örnek olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.