Hava Durumu

Biber hamlesi kelebek etkisi yaptı, dev firma tesis kuruyor

Yazının Giriş Tarihi: 05.01.2022 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.01.2022 08:07

Adında yeni olmasına rağmen Yenişehir, Bursa'nın tarihi ilçelerinden biri.

Söğüt, Ertuğrul Gazi'nin Yenişehir ise Osman Gazi'nin kentidir. 600 yıllık cihan imparatorluğuna uzanan yolculuğun en önemli duraklarından biri olan Yenişehir günümüzde bir tarım kenti olarak ön plana çıkıyor.

Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ise Bursa'da spor camiasının yakından tanıdığı bir isim. Futbolculuk, ardından hakemlik ve gözlemcilikle devam eden aktif süreci başkan olmasına rağmen sürdürüyor.

Aydın'ın bir de belediyecilik kariyeri var. İşçi olarak başladığı bu kariyeri memurluk, şeflik ve en sonunda başkanlıkla taçlandırdı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Davut Aydın ile seçim sonrası yaptığı çalışmaları ve hayata geçirdiği projeleri konuştuk.

Seçim kampanyası döneminde Yenişehirlilere 16 proje sözü veren Aydın, bunlardan sosyal tesis ve çocuk alanı, akıllı otobüs durağı, Sinanpaşa Külliyesi kültür merkezi, Babasultan parkı, engelsiz yaşam alanı, Kozdere mesire alanı, şehir ana arter düzenleme, düğün salonu, dere ıslahı ve yürüyüş yolu, istihdamı arttırma ve oto galericiler projelerinin tamamladı.

Kapalı Pazar alanı ve otopark, Osmangazi Meydanı, Yarhisar Turizm Köyü, Soğuk hava deposu ve paketleme tesisi projeleri ise devam ediyor.

Seçimlerden önce verdiği sözleri yerine getirmek için yapılması gerekenleri yapacaklarını, her şeyden önce insanlara dokunacaklarını hatırlatan Aydın, çabalarına hacca gitmek üzere yola çıkan karıncanın hikayesini örnek gösterdi.

Akıllı otobüs projesine bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü bir çok yerel yönetim burayı örnek alarak kendi ilçelerinde hayata geçirdi. Şu ana kadar 6 durak yapıldı, yedincisi de bitmek üzere. Kliması sayesinde yazın serin kışın sıcak olan otobüs duraklarında kitaplık, telefon ve engelli araç şarj noktası da yer alıyor.

Yenişehir ovası 110 bin tonla Türkiye'nin yüzde 4,2'lik üretimini gerçekleştiriyor. Biberlerin büyük bir bölümü ise ihraç ediliyor.

Aydın'ın geçen yıl başlattığı biber hamlesi kelebek etkisine neden oldu. Nasıl gerçekleşti?

Anlatayım...

BEBKA'nın desteğiyle gerçekleştiren projeye 5 köyün kooperatif üye yapıldı. İlk hamle iki liraya düşen biberin değer kazanmasıyla ilgili oldu. Piyasada 2 liraya biber satılırken, 8 liraya biber alınarak bir market zincirine 600 ton biber satıldı. Ardından soğuk hava deposu kuruldu. Burada paketlemede çalışan 30'a yakın kadın gelir elde ederken, biber fiyatları da yükselince üretici de kazandı.

Başkan Aydın, bu yıl bunu bir adım daha ileriye götürüyor. Görüştükleri bir firmaya 40 bin metrekarelik alan kiralandı. Firma bunun 15 bin metrekaresine buzhane ve paketleme servisi kuracak. Sadece Yenişehir'den değil, Bilecik ve Adapazarı'ndan da ürün alınarak bölge merkezi olacak.

Aydın'ın asıl hedefi Yenişehir'de yetiştirilen sebze meyvenin daha katma değerli ürünler haline dönüştürülmesi. Bunun için de Tarım OSB kurulması hazırlıklarını yapıyor. Aydın'a göre ilk etapta bir salça ve konserve fabrikası olsa devamı gelecek.

*****

AYDIN'I DUYGULANDIRAN PROJE

Davut Aydın, fiziki projelerin yanı sıra sosyal alandaki çalışmalara da önem veriyor. Seçildiği günden beri bin 953 kişinin işe yerleştirilmesini sağladıklarını açıklayan Aydın'ı en çok duygulandıran proje ise üniversiteye hazırlık kursları.

İlk kurs 2019'da açılmış. Bir önceki yıl sınavı kazanamayan 41 öğrenci kursa başlamış ve bunlardan 39'u tercih hakkı elde etmiş. İlk 100 bine 7 öğrenci girmiş. Geçen yıl da 44 öğrenciden 42'si başarı elde etmiş. İlk 150 bine 8 kişi girerken, bir kız öğrenci ilk 6 binde yer almayı başarmış.

Bu yıl 7 yerde açılan kurslara 70 öğrenci devam ediyor. İşin ilginç yanı 7 öğrenci de İznik'ten geliyor. Başkan Aydın'a İznik'ten öğrenci alalım mı diye sorulduğunda 'Sakın geri çevirmeyin' yanıtını vermiş.

Öğrencilerin elde ettikleri başarıları görünce duygulandığını belirten Aydın, kursların devam edeceğini söyledi.

Davut Aydın, Yenişehir'in yıllardan beri beklediği Osmangazi Meydanı projesinde de önemli bir gelişmeyi programda açıkladı. İhalenin 7 Ocak'ta yapılacağını ve bir yıl içinde meydanın açılacağını belirten Aydın, Yenişehir'deki projelere destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti.

*****

METAL SEKTÖRÜNDE KRİTİK GÖRÜŞME BUGÜN

Türk Metal Sendikası'nın geçen Pazar günü Kocaeli mitinginin ardından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), tıkanan grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk Metal ile yeni bir görüşme talebinde bulunmuştu.

Taraflar bugün saat 10.00'da İstanbul MESS Merkez Ofisi'nde tekrar bir araya gelecekler.

Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyan Türk Metal Sendikası ile MESS arasında 12 Ekim'de başlayan ve Türkiye genelinde 127 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, 60 günlük yasal süre içinde anlaşma sağlanamamıştı. Arabulucu görüşmelerinde de sonuç alınamayınca Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, grev kararını 25 Aralık'ta Gemlik'te açıklamış, bu karar üzerine MESS, görüşme çağrısı yapmıştı.

Türk Metal sendikası Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ'ın başkanlık ettiği heyet, MESS'ten gelen ilk 6 ay için yüzde 12'lik teklifini yüzde 17'ye yükletme kararını kabul etmeyerek bir kez daha masadan kalkmış ve geçen Pazar günü Kocaeli'nde dev miting düzenlenmişti.

*****

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU CHP'Lİ AYDIN

Ekonomi ve siyasette sıcak günler yaşıyoruz. ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu olacak CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ile sıcak gündemi değerlendireceğiz.

Gözlem Kulesi bu akşam saat 20.30'da ASTV'de!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.