Hava Durumu

Bina envanteri yapılırsa işsiz mühendis kalmaz

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2020 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2020 08:11

Ekonomik kriz en çok inşaat sektörünü etkiledi. Sektördeki yüzde 48'lik daralmadan mühendisler, işçiler müteahhitler etkilendi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi'ne başvurup iş arayan mühendis sayısı 600'e ulaşırken, proje büroları olanlar da durgunluk nedeniyle kira, eleman ve diğer borçlar altında eziliyor.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin 22 - 23 Şubat'taki kongresinde Çağdaş Mühendisler Grubu'nun başkan adayı Kemal Cüneyt Erdem, çalışma arkadaşlarıyla birlikte yaptığı Sönmez Medya'yı ziyaretinde sektördeki sıkıntıları anlattı.
Kongrede rakibi olan Mehmet Albayrak başkanlığındaki yönetimin 4 yıllık görev süresi içinde ne yaptığını anlatmadan seçime gittiğini savunan Kemal Cüneyt Erdem'e göre, odanın suskunluğundan dolayı mühendis, şehrin sorunlarına sahip çıkılmadığı için de yerel yöneticiler odayı unuttu.
Erdem'in Bursa ile ilgili görüşlerine gelince; Ona göre, en büyük eksiklik planlama sorunu. Uzun vadeli planlama yapılmadığı için sorunlar katlanarak büyüyor.
Deprem ise Bursa'nın da kaçınılmaz bir gerçeği. Her deprem sonrası televizyonlarda yer bilimleri uzmanları konuşuyor. Oysa fay hattını ilkokul öğrencileri dahi biliyor. Önemli olan deprem güvenlikli bina. Bursa'nın yüzde 60'ı da kaçak ve imara aykırı. O yüzden yapı stokunun ciddi biçimde elden geçirilmesi gerekiyor. Bunun yolu da bina envanterinden geçiyor. Ciddi biçimde binalar incelenmeli. Yıkılması gerekiyorsa yıkılmalı, güçlendirilmesi gerekiyorsa güçlendirme yapılmalı.
Erdem'e göre, çocuklara elbette ki park lazım. Ancak onların hayatta kalmasını sağlamak daha önemli. O yüzden kentin önceliği bu konuya verilmeli.
Erdem'in konuşmalarını dinlerken, deprem ve işsiz mühendis olduğunun birleştirilmesi gerektiğini düşündüm. 2005 yılında İMO, bina envanteri konusunda belediyelerle ortak çalışmalar yürütmüştü. Gemlik Belediyesi de geçtiğimiz aylarda, kentsel dönüşüm şubesi oluşturarak, bina envanterine başladı.
Bursa'da bina envanteri konusunda belediyeler ciddi bir çalışma yaparsa, işsiz inşaat mühendisi bir yana yeni mühendis ihtiyacı bile doğar.

BURSA GEZİSİNDE AKŞENER'E CHP JESTİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in iki günlük Bursa gezisi dün Kestel'den başladı. Gezi öncesi Akşener'in kaldığı otelde ilk ziyaretçileri CHP'liler oldu. Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, İl Başkanı İsmet Karaca ve Millet İttifakı'nın 31 Mart seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey vardı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ve Ahmet Kamil Erozan ile Bursa İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır'ın da bulunduğu sohbette, Akşener, il başkanlığına seçilen İsmet Karaca'yı kutladı.
Karaca'ya 'Çok gençmişsin başkan. Genç siyasetçileri seviyorum' diyen Akşener, daha sonra CHP'lilerle Bursa'yı konuştu. Akşener Kestel ve Gürsu'daki esnaf gezisinin ardından Gürsu'da da CHP İlçe Başkanlığı'nı da ziyaret etti. Görüşmeyi değerlendiren İsmet Karaca, Millet ittifakı'nın Türkiye'de demokrasi adına çok önemli bir misyonu olduğunu vurgulayarak, Akşener'in ziyaret edeceği ilçelerdeki programlara CHP ilçe başkanlıklarının da katılması talimatını verdiğini söyledi.
Akşener Kestel ve Gürsu'daki esnaf ziyaretlerinde ise esnaflarla sohbet etti. Seçim zamanı olmadan esnafı dinlemek ve oy kaygısı taşımadan onların sesini TBMM'ye taşımak amacıyla çalışma yaptıklarını vurgulayan Akşener, Bursa izlenimlerini ve esnafların sorunlarını salı günkü grup toplantısında dile getireceğini aktardı.

BAK ŞU BÖREKÇİNİN YAPTIĞINA!...

Hasan Acar ya da namı diğer Börekçi Hasan usta, 1983 yılında Erzurum'dan göç eden bir ailenin çocuğu. Hayatı güçlükler içinde geçmiş. Simitçilik ve ayakkabı boyacılığıyla çalışmaya başlayan Hasan Acar'ın şansı ayakkabısını boyadığı bir baklava ustası sayesinde değişmiş.


Hayat öyküsü filmlere taş çıkaran türden olan Hasan Acar'ın sırrı bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi olsa gerek. Bir yandan işyeri sayısını artıran Acar, diğer yandan kimsenin aklına gelmeyecek işlere imza atıyor. 2013 yılında, 2 bin 23 metre kol böreği yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren rekortmen unvanı alan Acar, neler yapmadı ki İngiltere kraliçesinden Putin'e, Cumhurbaşkanlığı sarayından hatta uzaya bile börek göndererek adını duyuran Hasan Acar, yine proje peşinde.
Bu kez Bursa böreğini UNESCO'nun somut olmayan dünya mirası listesine aldırmak için kolları sıvadı. 20 Şubat günü de bunun tanıtım toplantısı var. Antropolog Prof. Dr. İzzet Duyar'la birlikte basının karşısına geçerek, yeni projesiyle ilgili yol haritasını açıklayacak. Amacı, Bursa böreğinin dünyaca tanınması.
İkinci projesi ise Börek Festivali. Nisan ayının ilk haftasında düzenlenecek festival Saltanat Kapı'dan başlayıp Kozahan'da sona erecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.