Hava Durumu

Bir eski tüfeğin kent hafızasındaki tarih kazısı

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2017 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2017 07:51

Erhan Sevimli, 68 kuşağının Bursa'daki temsilcilerinden.

İstanbul'daki üniversite işgallerine katıldığı için yargılanmış, muhtıra dönemi sonrası da CHP'de siyasete başlamış. Önce Ecevit'le yolları kesişmiş. 1973-1977 yılları arasında İl Genel Meclisi üyeliği ardından yine Ecevit Hükümeti döneminde Bursa İl Başkanlığı koltuğuna oturmuş.
Tüm ülkenin üzerinden silindir gibi geçen 12 Eylül darbesinin de hışmına uğramış ve siyasi yasaklı listesindeki yerini almış.
Yasak kalktıktan sonra da Baykal'la yıldızı barışmayınca köşesine, daha doğrusu mesleği olan diş hekimliğine dönmüş. 20 yıl hem diş hekimi hem de idareci olarak görev yapmış. 2009 yılında emekli olunca partiye geri dönmüş.
2011 yılında CHP Bursa örgütünde işler karışınca parti meclisi ağabey olarak Sevimli'yi göreve çağırmış. Parti o günlerde karışık, kimine bağırmış kiminin de sırtını sıvazlamış. Kavga sona erince başarı gelmiş ve CHP Bursa'dan 5 milletvekili çıkarmış.
İl başkanlığı sona ermiş ama ağabeylik baki...
Anlattığı siyasi örnekleri dinleyenlerden 'Abi bunları yazsana' yorumları gelince kolları sıvamış. En büyük destekçisi de Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doçent olan oğlu Ahmet Sevimli ve CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil olmuş.
Önce Uludağ Üniversitesi'ndeki doktora çalışmalarını inceleyen Sevimli, kentin hafızası olan Bursa Hakimiyet gazetesinin yolunu tutmuş.
Geçtiğimiz günlerde 44'üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan gazetemizin arşivi gerçekten yakın tarihi incelemek isteyenler için bir hazine.
Sevimli, bugünlerde hafta içi birkaç saatini arşivimizde geçiriyor. Amacı 1950'den günümüze kadar siyasal ve sosyal olayların Bursa'ya yansımasını kitap haline getirmek. Bilimsel bir araştırma olmayacak ama CHP'den Demokrat Parti'nin kuruluşuna, askeri darbeler, partilerin kuruluş çalışmaları, Kapalıçarşı yangınına kadar sosyal ve siyasal olaylar yer alacak kitabında.

CHP belediye seçimini nasıl kazandı?

Sevimli ile gazete arşivinde konuşurken yazacağı kitapla ilgili birkaç notu da dinleme imkanı buluyoruz. Bunlardan biri Bursa'nın duayen gazetecilerinden merhum Yılmaz Akkılıç ve 1977'de Bursa Belediye Başkanı seçilen Mustafa Eroğlu ile ilgili.
Sevimli, Yılmaz Akkılıç'la birlikte siyasete başladıklarını ve yenilikçi hareketi birlikte geliştirdiklerini söylüyor. Fakat strateji konusunda Akkılıç'la farklı düşününce yolları ayrılmış. Akkılıç, belediye başkan adayı olmak isteyince Sevimli, birkaç arkadaşıyla birlikte bunun yanlış olacağını, Akkılıç'ın Bursa'ya sert geleceğini savunarak karşı çıkmış. Buna rağmen Akkılıç aday olmuş ve fakat önseçimde başarı elde eden Mustafa Eroğlu, Bursa halkından da destek görünce belediye başkanlığı koltuğuna 1980 darbesine kadar oturmuş.
Sevimli, Eroğlu'nun seçilmesinin bir yerde kendisi ve arkadaşlarının görüşünün teyidi anlamına geldiğini, Eroğlu'nun kazanmaması halinde sorumluluğun ekibine ait olacağının altını özellikle çiziyor.

Turhan Tayan sınıf arkadaşı

Sevimli'nin kitabının en renkli bölümlerinden birinin de Turhan Tayan'la yollarının birkaç kez kesişmesiyle ilgili olacağından eminim. Sevimli ve Tayan liseden sınıf arkadaşı. Tayan, gençlik yıllarında CHP'liyken yıllar sonra Adalet Partisi Bursa İl Başkanlığı yapmış. Rakip parti olan CHP'nin o dönemdeki il başkanı ise Sevimli.

Yıllar sonra Tayan CHP'den aday olunca gelen tepkileri göğüslemek yeniden il başkanı olan lise arkadaşı Sevimli'ye düşmüş.
Sevimli Tayan'ın liberal sağ görüşlü olmasına rağmen Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olduğunu ve Atatürk ilkeleri ve devrimlerinden asla taviz vermediğini özellikle vurguluyor.
Sevimli'nin kitabı önümüzdeki yıl hazır olacak. Kâr amacı güttüğü yok.
Tek isteği kitabın siyasete girmek isteyen gençlere ışık olması.
Merakla bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.