Hava Durumu

Bir girişimci Gedelek'in kaderini değiştirdi

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2017 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2017 09:36

1950'li yıllar, girişimci halen Gemlik'in girişinde ismi kurduğu markasıyla yaşayan Rifat Minare. Evlerde klasik yöntemlerle üretilen turşunun ticari bir ürün olarak İstanbul'da gördüğü ilginin farkına varınca Gedelek'ten aldığı sebzelerle turşu üretimine başlar. Doğa da yardım eder, çünkü köyde her biri en az 300 yaşında olan Pınarbaşı kaynağının suyu turşuya adeta hayat verir. Kireç taşından çıkan su, turşunun ömrünü artırdığı gibi içindeki mineraller de lezzetini artırır.

Minare'nin üretimini gören Gedelekliler de evlerinde turşu üretimine başlayarak, önce yakın pazarlar, sonra tüm Türkiye ve bugün 60 ülkeye ihracat yapacak hale gelirler.
Gedelek'te bugün irili ufaklı 83 işletme yılda 50 bin ton turşu üretimi yapıyor. Aralarında 250 Suriyeli ailenin de bulunduğu 3 bin kişi istihdam ediliyor.
Üretilen sebzeler gıda mamulüne dönüştürülerek katma değer elde ediliyor.

Bugün hangi fastfood ya da başka restoran olursa olsun önünüze gelen turşuda mutlaka Gedelek kaynaklıdır.
İki ay önce çok önemli bir adım atılarak Gedelek turşusunun coğrafi işareti alındı.

Dün, Gedelek Mahallesi'nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen turşu festivalindeydik. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Orhangazi Kaymakamlığı, Orhangazi Belediye Başkanlığı ve Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından düzenlenen festivalin amacı coğrafi işaretle perçinleşen Gedelek turşusunun tanıtımını yapmak.

•Sanayi sitesi isteniyor

Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şener anlatıyor: Turşu üretmek için odun yakıyoruz öncelikle isteğimiz köyün doğalgaza kavuşması, sonra devlet karayolu ile otoyol arasında kalan ve orman vasfını yitiren bölgede Turşu Sanayi Sitesi. Böylece üretim daha derli toplu hale gelecek. Üretim miktarı ve ihracatımız da artacak.

•Altepe ve vekilin kavuk pozu

Stantları dolaşırken Gedelek Orhan Öcal Giray İlkokulu'nun masasına da uğruyoruz. Okula katkı amacıyla kurulan stantta padişah kavuğu ve kaftanlar var. Bunlarla fotoğraf çektirip okula katkıda bulunuyorsunuz. Başkan Altepe ve AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın da kavukları takarak birlikte poz verip okula katkıda bulunuyorlar. Fotoğraf da festival hatırası olarak kalıyor. En güzel stant ise kuşkusuz turşu biberle yapılan bayrağın yer aldığı bölümü.

•Avrupa'da sebze hallerini de geziyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe törende yaptığı konuşmada Gedelek'in altyapısı ve meydanı ile ilgili müjdeyi verdikten sonra tarımsal ürünlerle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatıyor. Büyükşehir Belediyesi kurduğu Tarım A.Ş. ile tarımsal üretimin değerlendirilmesi ve ihracatının yapılması için incirden bibere armuda kadar kurulan şirket aracılığıyla alım yapıyor. Bu çalışmaları anlatan Altepe, artık uçak fabrikası için görüşme yaparken gittiğimiz kentlerin sebze hallerini de dolaşıyoruz diye espri yapıyor.

•Hiç kiraz veya yumurta turşusu yediniz mi?

Tören bitince işin asıl zevkli kısmı başlıyor. Kurulan turşu stantlarında yok yok. 35'e yakın sebze ve meyvenin turşusu kurulmuş. Neler yok ki salatalık, lahana, pancar, fasulye, sarımsak, patlıcan gibi klasikler bir yana ilk kez yumurta ve kiraz turşusu gördüm.

Kirazın tadına Başkan Altepe ile baktık ama yumurtaya kimse cesaret edemedi. Standın sahibi Osman Oğra onun da meraklısı olduğunu söylüyor.

•Sirke mi, limon mu?

Yeşilçam klasiği 'Neşeli Günler' filminde Adile Naşit ile Münir Özkul arasındaki diyaloğu herkes hatırlar. Turşunun limonla mı yoksa sirke ile mi kurulacağı tartışması yüzünden yuva bile dağılır. Osman Oğra'ya aynı soruyu yöneltiyoruz. Oğra da anlatıyor: limonla kurulacaklar sebzeler ayrı, sirke ile kurulacak ürünler ayrı. Limonla kurulacağa sirke koyarsanız olmaz, sirke ile kurulacağa da limon.

Sosyal medyadan 'Turşunun başkenti Gedelek'teyim' notuyla paylaştığım fotoğrafa taa Özbekistan Taşkent'ten soru geliyor. Soruyu yönelten bir süredir Taşkent'te bulunan Kimya Mühendisi Vedat Sezer, 'Asetik asit kullanılıyor mu yoksa doğal yöntemle mi yapıyorlar' Hemen muhataplarına dönüp yanıt istiyorum. Sanayi tipi üretiminde asit kullanımı var ancak küçük işletmeler hala doğal yöntemle üretim yapıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.