Hava Durumu

Bir milyar dolarlık ihracat yapan cadde...

Yazının Giriş Tarihi: 21.11.2019 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.11.2019 08:56

Girişimci ruhun neler yapabileceğini ve Bursa ekonomi tarihine altın harflerle yazılacak bir başarı öyküsünü görmek isteyenlere adres vereyim; Yıldırım Vişne Caddesi. Caddenin başarı öyküsünün geçmişi 30 yıl öncesine dayanıyor. Bebe çocuk konfeksiyon sektörünün öncülerinin küçük atölyelerde başladıkları üretim bu gün bir milyar dolarlık ihracat, 100 bin kişiyi istihdam edecek sektöre dönüştü. Bebe ve çocuk giyimi üretiminin yüzde 80'ini, ihracatının ise yüzde 60'ını yapan Bursa'da, sektörün kalbi Vişne Caddesi'nde atıyor.


Bugün Orta Asya steplerinden Kuzey Afrika çöllerine, Sibirya'nın tundralarından, İran'ın 2 bin yıllık tarihi olan kentlerine, ABD'nin kentlerinin downtown'larından Avrupa'nın lüks AVM'lerine kadar uzanan pazar yelpazesinde inanın Bursa'dan çok Vişne Caddesi'nin adı geçiyor.

Bunu bizzat geçen yıl sektör temsilcileriyle yaptığım Kırgızistan-Kazakistan gezisinde görmüştüm. Bursa'dan 5 bin kilometre uzaktaki 40 bin konteynerin bir araya gelmesiyle oluşan ve Orta Asya pazarlarının kalbinin attığı Dordoy'dan lüks AVM'lerdeki mağazalara kadar Vişne Caddesi kaliteli bebe çocuk konfeksiyonunun adresi olarak gösteriliyordu.



Bu başarının altında sektör temsilcilerinin kurduğu Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) ile Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın biri tamamlanan 3 UR GE projesi yatıyor. Uygulanan bu projeler sayesinde pazar ağını genişleten sektör, ihracatını da katlayarak artırdı.

16 yılı geride bırakan BEKSİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri dün 2 yıllık çalışmalarını ve önümüzdeki 5 yıl için hazırladıkları stratejik planı anlatmak için basının karşısına çıktı. İki yılda UR GE projelerinin yanı sıra sektörün en büyük ihtiyacı olan nitelikli elemanla ilgili iki önemli çalışma gerçekleştirildi. Bunlardan biri Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Necatibey ve Hüseyin Özdilek Mesleki Teknik Anadolu liselerinde çocuk moda tasarımı bölümlerinin açılması, diğeri de aynı amaca yönelik mezunların istihdamını hedefleyen modelistlik kursları. Neden önemli olduklarına gelince; sektör bir noktaya kadar kopyalama yöntemiyle gidebilir ama daha büyük dünya markalarıyla rekabet için tasarım konusunda nitelikli insan gücü en büyük sermayemiz olacak. 16 Aralık'ta genel kurul yapacak BEKSİAD'ın 5 yıllık dönem içindeki hedefleri arasında ilk sırada yine eğitim yer alıyor. Bunun yanı sıra çalışanların çocuklarına kreş, istihdam ofisi, yabancı dil kursları, 23 Nisan'da çocuk festivali, fuar acentesi kurulması, dijital pazarlama için altyapı, gençlik kurulu ve konferanslar yer alıyor.

SURİYELİ GİRİŞİMCİLER VE KOBİ OSB'YE GEÇİŞ

Aslında Vişne Caddesi uzun zamandan beri bebe çocuk konfeksiyon sektörünün hızlı büyümesini karşılayamıyor. Bu nedenle paralel olarak açılan Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi bile yetersiz kalmaya başladı. Yeni girişimciler ihracatın parlayan yıldızı sektörün kalbinde yer almak istiyor. Geçtiğimiz günlerde, bir toptancı caddeden aldığı mülke 4,5 milyon dolar ödemiş.
Başkan Ömer Yıldız'a yeni alanlar ve özellikle OSB ile ilgili çalışmaları olup olmadığını sorduk. Geçen yıl BTSO'nun KOBİ OSB için başlattığı proje kapsamında yer almak istediklerini belirten Yıldız, daha da büyüyecek sektör için bunun ihtiyaç haline geleceğini vurguladı.
Diğer bir konu ise Suriyeli girişimciler ve işçilerle ilgili gelişmeler. Dernek üyesi olan Suriyeli girişimciler sayesinde Arap pazarına girme konusunda önemli başarılar elde edildi.
O yüzden sektörün Suriyeli girişimcilere bakış açısı olumlu. Suriyeli işçiler de sektörün personel ihtiyacını karşılamada yararlı oldu. Yapılan düzenleme ile vergi ödemeleri de başladı.

TRAFİĞİN EN YOĞUN SAATİNDE ASFALTLAMA OLUR MU?

Bursa trafiğinin en yoğun olduğu saatler sabah işe gidiş ve akşam işten dönüşü kapsayan zaman dilimleri. Dün BEKİSAD'ın toplantısına gitmek için gazeteden çıktığımda Vişne Caddesi'ndeki BEKSİAD binasına yoğunluk nedeniyle 20 dakikada ulaşacağımı hesap etmiştim.


Ancak bu sürede ulaşmak ne mümkün. Ankara yoluna alternatif olarak açılan çevre yolu kilit. Trafik neredeyse santim santim ilerliyor. Önünüzü göremediğiniz için tıkanmanın nedenini de bilemiyorsunuz. Önce kaza zannettim ancak uzunca bir süre kuyrukta gittikten sonra tıkanmanın nedeni anlaşıldı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri yolda asfaltlama yaptığı için trafik tek şeritten işliyor.
İnsan düşünmeden yapamıyor. Geceleri veya trafiğin yoğun olmadığı saatler torbaya mı girdi? Gündüz işe gidiş saatinde asfaltlama olur mu?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.