Hava Durumu

Bozbey, Cumhurbaşkanı'na neden mektup gönderdi?

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2018 07:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2018 07:33

Nilüfer'de kentsel dönüşüm uygulamalarıyla ilgili kriz, Büyükşehir Meclisi'nin aldığı kararla çözüldü. 0,50 emsal artışından yararlanmak için ruhsat bekleyen 56 proje reddedilirken, 48 inşaat için devam kararı alındı. Krizi çözen karara Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve CHP'li meclis üyeleri de destek verdi. Bu toplantıda açıklama yapan Başkan Alinur Aktaş da artık eskisi gibi 0.50 emsalle site ve bina bazlı dönüşüm yapılmayacağını ada bazlı konsept dönüşümlerin önünün açılacağını söylemişti.
Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sonunda krize dönüşen Nilüfer'deki kentsel dönüşümle ilgili gelişmelerin perde arkasını anlattı.
Öykü hayli ilginç ve kamuoyunun bugüne kadar duymadığı ayrıntılarla dolu.
İnşaatlara başlandığı günlerde müteahhitler, hak sahipleri ile görüşen ve 'Sizi bir kuyuya attılar' uyarısında bulunan Bozbey, Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda geri adım atmayacağını görünce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye mektup yazarak, dosyalarla birlikte yaşananları anlatmış. Özhaseki'yi telefonla aramış ulaşamayınca da bakanlık yetkililerine durumu özetlemiş. Ardından bakanlık uyarıları dikkate almış olacak ki, uygulamanın durdurulması yazısını, gereği için Büyükşehir'e, bilgi için de Nilüfer Belediyesi'ne göndermiş.
Aktaş'ın çözüm için çaba gösterdiğini de anlatan Bozbey, görüşmeleri sonunda ortak çözüme ulaştıklarını söylüyor. 'Cenaze ortada kalmıştı. Biz defnettik. Eğer bunu yapmasaydık kokacaktı' diyen Bozbey, Aktaş'a teşekkür ederken, onunla ilgili bir ayrıntıyı da paylaşıyor.
Ayrıntıdan ziyade bir itiraf aslında. Bozbey, Aktaş'ın görüşmelerinde samimiyetle, '0.50 uygulamalarına ben de oy verdim ama doğru değildi' dediğini de söyledi.
Bozbey'in bu anlatımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aktaş'a ilk görev verdiği gün kentsel dönüşümü kastederek, 'Bu rezalete son verin' noktasına nasıl gelindiğinin de en açık göstergesi.

Nilüfer ulaşım projesi hazırladı

Bursa'nın en önemli sorunu ulaşım. Bozbey, bunun yıllar önce yanlış bir başlangıç yapılmasından kaynaklandığını söylüyor. Tıpkı yanlış düğmeden başlanması gibi sonuç da doğal olarak yanlışla devam ediyor.
1999 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser'e hafif raylı sistem yerine metro önerisinde bulunduğunu hatırlatıyor. 'Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. 100 yıl önce insanlar yapmış. Biz neden yapmayalım' diyor ama proje başlayıp bugünlere kadar devam ediyor. Üstüne bir de tramvay yanlışlığı ekleniyor. Hafif raylı sistemin kenti böldüğüne işaret eden Bozbey'e Büyükşehir Belediyesi'nin yeni hazırlatmaya başladığı ulaşım master planını soruyoruz.
18 Nisan'da 20'nci yıla ulaşacak başkanlık döneminde her 5 yılda bir master plan görmüş Bozbey'e göre, master plan yaptıktan sonra onu çöpe atıp, kafanıza göre iş yapamazsınız. Bu mantıkla da ulaşım sorunu çözülmez. Master plan yapılınca 20-30 yıl onun gerekleri yapılır.
Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak ulaşım projesi de hazırlatmış. Projede, nerede raylı, nerede lastik tekerlekli ulaşım olacağı, kavşak yerleri, yeni yollar yer alıyor. Tamamlanan proje önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi'ne sunulacak.

'Sorunlar ortak akılla çözülür'

Bozbey'e göre, Bursa'nın sorunları bilimsel yöntemlerle çözülür. Bunun yolu da kent yöneticileri, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları, akademik odaların bir araya gelerek tartışması ve çözüm önerileri getirmesinden geçiyor. Bursa'nın yanlış uygulamalar nedeniyle 15 yılını kaybettiğini ifade eden Bozbey, bu ortak aklın kentin geleceği konusunda yol gösterici olacağına işaret ediyor.
Son aylarda 'ortak akıl' vurgusunu üç önemli isim dillendirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, göreve başlarken, Bursa siyasetinin önemli isimlerinden Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Yeşil'deki sohbet toplantısında ve en son Bozbey.
Faruk Çelik, önerisinde kapsamı biraz daha geniş tutmuştu. Ancak dillendirilen ortak nokta aynı. Demek ki, Bursa'nın geleceğinin ortak akılla yönetimi konusunda herkes hemfikir.
Geriye kalan buna birinin öncülük etmesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.