Hava Durumu

Bozbey'in 'Ayşe Teyze' kriteri

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2018 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2018 08:16

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili kararında, birkaç gün içinde tamamlanması beklenen anket kadar başka kriterler de etkili olacak.
Baia Otel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları öncesi ve sonrası sohbette Bozbey, bu kriterlerle ilgili bir tespit, bir de anısını anlattı.
Tespiti yine anket bağlantılı. 2014 öncesi yapılan araştırmada, yüzde 86, 5 Nilüfer'de yaşamaktan mutlu ve Bozbey'i takdir ettiğini söylemiş. 'Evet beğeniyorum ve de destekliyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 82. Sandıktan Bozbey'e çıkan oy ise yüzde 55.
Bozbey'e göre, bu sonucu iyi anlamak ve analiz etmek gerekiyor. Vatandaş sizi çok takdir eder, çok beğenir ama oy vermeye gelince değişir.
Nedenini ise anısında anlattı. Anı, Nilüfer'e bağlı Unçukuru Mahallesi'nde oturan 85 yaşındaki Ayşe Teyze ile ilgili. Bu davranışlarıyla ekonominin anlatıldığı Ayşe Teyze değil. Gerçek ismi de Ayşe. Köyden 3 araç değiştirerek, Bozbey'in makamına gelmiş.
Başlamış anlatmaya...
'Oğul, iyi şeyler yaptın. Belediye seçimlerinde reyi sana verdim ama Allah razı olsun lambadan. İki ayda bir 500 lira yatırıyor'
Genel seçimde Ayşe Teyze lamba olarak adlandırdığı AK Parti'ye vermiş. Bozbey, Türkiye'de bu tür desteklerle seçmen davranış biçimlerinin etkilendiğini söylüyor. 13 milyon insan aldığı yardımların kesileceği endişesiyle oyunu iktidardan yana kullanıyor.
Diğer bir kriteri ise adayın toplumdaki karşılığının olması. Bozbey'e göre, iyi aday partisinin oranını yüzde 5 artırıp, eksiltebiliyor. Nilüfer'de Bozbey'in farkı geçen seçimde 15 puan olarak gerçekleşmiş.
Uzun lafın kısası Bozbey'in kafası çok karışık, bir yanda, matematiksel analizler, diğer yanda sosyal gerçeklere göre şekillenen seçmen davranışları.
Düğüm önümüzdeki hafta anketin Ankara'ya ulaşması ve Bozbey'in Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde çözülecek.

ALMAN PROFESÖRE İLK DERS: TÜRK OLMAK ZORDUR

Üniversite öğretim üyeleri ve siyasetçiler, konuşmalarını yaşanmış olaylarla süsleyerek dinleyenlerin ilgisinin dağılmasını önlemeye çalışırlar.
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, hem öğretim üyesi hem de artık deneyimli bir siyasetçi. Dolayısıyla konuşmaları oldukça renkli.
Yaşanan ekonomik sıkıntılar ve İYİ Parti'nin politikalarını anlatırken, Türk insanının zoru başarma karşısındaki kabiliyetini 1940'lı yıllardan bir örnekle süsledi. Yaşanmış hikaye aynen şöyle:
Savaş nedeniyle Almanya'dan kaçan öğretim üyeleri İstanbul'a gelip ders vermeye başlamışlardır. Aradan geçen zaman içinde bir Alman profesör Türkiye ve Türkleri o kadar sevmiştir ki vatandaşlık için başvurur ve kabul edilir. Vatandaşlığa geçmeden önce 120 lira maaş alan profesör bunun 40 lirasıyla evinin kirasını ödemektedir. Vatandaşlıkla birlikte maaşı 60 liraya düşünce zor durumda kalan profesör, geçinemeyince zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in karşısına çıkar derdini anlatır. Efsane bakandan efsane yanıt gelir: Türk olmak zordur.

İMO'DAN ULAŞTIRMA POLİTİKALARI ÇALIŞTAYI

Bursa'nın son yıllardaki en önemli sorunu ulaşım. Bursa, büyüdükçe ulaşım ve trafikle ilgili sorunları da katlanarak artıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, soruna çözüm üretilmesi amacıyla Ulaşım Master Planı hazırlatıyor. Bu ayın sonlarına doğru Başkan Aktaş, yeni master planı ve projeleri kamuoyuna anlatacak.
Resmi kurumların yanı sıra akademik odalar da ulaşımla ilgili sorunu zaman zaman bilimsel toplantılarla gündeme taşıyor. Konuyla direkt ilgili olan İnşaat Mühendisleri Odası'nın ulaştırma komisyonu da proje üretiyor.
Sorunu kavşak veya bölge bazında değerlendirmek yerine bütüncül olarak el almayı istediklerini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, 26 Ocak'ta 'Ulaştırma Politikaları Çalıştayı' düzenlediklerini açıkladı.
Çalıştayda, trafik yükünü azaltacak akıllı ulaşım sistemlerinden, güvenliğin artırılması, Bursa'daki ulaşım sisteminin koordinasyonundan kentsel dönüşümün etkilerine, motorsuz ulaşımdan gürültü ve hava kirliliğine kadar ana başlıklar altında konu tüm yönleriyle bu çalıştayda masaya yatırılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.