Hava Durumu

'Bozbey'in kaybetmesinin nedeni Erzurum'dan göç'

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2019 08:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2019 08:56

Yerel seçimlerin üzerinden altı ay geçmesine rağmen CHP kanadında tartışmaları devam ediyor.
Aralarında, CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ile başkan adayı Mustafa Bozbey'in uyum sorunundan, kampanyanın ortak yürütülmemesinin de bulunduğu birçok değerlendirme yapıldı.
ASTV'de Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu olan CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş, ilk kez farklı bir değerlendirme yaparak, seçimin kaybedilmesinde en büyük rolü Erzurum'dan Bursa'ya olan göç konusuna bağladı.
Akkuş bu yanıtı 'Bursa neden kaybedildi' sorusuna verdiği yanıtta detaylandırdı.

Akkuş'a göre, öncelikle Bursa'yı iyi tahlil etmek gerekiyor. Bursa'nın muhafazakar bir kent olduğunu kabul etmek gerekiyor. Kente yapılan göçlerin ilk sırasına bakıldığında AK Parti'nin yüzde 80 oy aldığı Erzurum yer alıyor.
Bu sosyolojik sonucun 16 Nisan 2017 referandumunu da etkilediğine vurgu yapan Akkuş, referandumda, İstanbul, Ankara, Antalya, Edirne, Mersin'de hayır çıkmasına rağmen Bursa'da yüzde 53 oranında evet oyu verildiğine dikkat çekti ve devam etti:
' O yüzden Bursa'yı kişiselleştirmeden il başkanlığı ve aday arasında bir sürtüşme olmadan doğru tahlil etmek lazım. Bunların sosyolojik nedenleri oturup konuşmak gerekir. Bursa'da referandumda hayır çıksaydı. O zaman konuşulabilirdi. Bursa'dan hayır çıktı başkan gereğini yapmadı denilebilirdi. O zaman ben de il başkanı olarak gereğini yapardım'
Gelinen noktada taraflar arasında çatışma yaratacak ve parti içinde kötü görüntü oluşturacak bir işlemi il başkanı olarak doğru bulmadığını da kaydeden Akkuş'un, şu sözleri ise altı çizilecek türden;
'Bozbey bizim değerimizdir. 4 dönem Nilüfer başkanlığının ardından milletvekilleri, parti örgütünde hiçbir sorun olmadan aday olmuştur. Bu 81 ilin hiçbirinde görülmedi. Tüm örgütün desteklediği adaydı.
Seçimi kazanırız değil, kazanma ihtimalimiz olan bir adaydı. O da üzerine düşeni yapmasına rağmen olmadı'

'ADAYIM DEMEK DOĞRU VE ETİK DEĞİL'

Akkuş, programda CHP'deki delege seçimleri ve kongre süreciyle ilgili de yeni bilgiler verdi.
CHP'nin üye listeleri 21 Ekim günü askıya çıkıyor. Bir hafta askıda kaldıktan sonra 2 günlük itiraz süreci olacak. 8 Kasım'da ise delege seçimleri ile devam edecek olan süreçte 15 Aralık 3 Şubat arasında ilçe kongreleri yapılacak 3 Şubat 2 Mart tarihleri arasında da il kongresi yapılacak.

Ve kritik soru: Adayı olacak mısınız?
Akkuş'un yanıtı:
'Siyasete yeni başlamıyorum. Mahalle, delege seçimleri olmamış, ilçe seçimleri yapılmamış, bunların hiçbirinin olmadığı yerde çıkıp adayım deme şansına sahip değilim. Ayrıca bu doğru ve etik olmaz. Geçmişte de yapmadım Şimdi de yapmam'
'Yarın öyle bir konsensüs yaratılır ki bir arkadaşımız aday olur ben de destek veririm' diyen Akkuş, önemli olan konunun bu süreçte parti içi demokrasinin işleyişi olduğuna vurgu yaptı.

'REFERANDUM VE ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ'

Hüseyin Akkuş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni de eleştirerek, ABD'de kuvvetler ayrılığına dayanan sistemin bugün Trump'ı tartıştığını, ancak Türkiye'de kimsenin Erdoğan'ı tartışamadığını savundu.
CHP olarak güçlendirilmiş parlamenter sistemin inşası konusunda kararlı olduklarını söyleyen Akkuş'a göre, bu değişim mutlaka olacak. Bunu beklerken çok yakın zamanda bir referandum ve seçim olmalı. Cumhurbaşkanı seçim yapmadan bu süreci yönetemez.

'KIZIM ODTÜ'YÜ BİTİRDİ, İŞSİZ'

Programda işsizlik ve ekonomiyle ilgili soruları da yanıtlayan Akkuş, üniversite sınavında ilk yedi binlik dilime girerek ODTÜ'yü kazanan ve başarıyla mezun olan kızının da bir yıldan beri işsiz olduğunu söyledi.
İnsanların iş bulabilmek amacıyla siyasi partilerin kapılarını çaldığını anlatan Akkuş, başından geçen ilginç bir olayı da anlattı:
'CHP İl Başkanlığı'na gelen 3 türbanlı kızımız iş bulmak için yardım istediler. Ben de muhafazakar olarak bilinen iki yere yönlendirdim ama maalesef işe alınmadılar'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.