Hava Durumu

BTSO Bursa'nın vitrini oldu

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2019 07:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2019 07:20

Yerel seçimlerin kampanya dönemiyle çakıştığı için Bursa ekonomisindeki önemli gelişmeler hep ikinci planda kalıyor.
Seçim süreci olmasaydı Bursa bugünlerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın(BTSO) Türkiye'de ilk olan Dijital Dönüşüm Merkezi - Model Fabrika'yı veya UR-GE projelerinde görülen başarıları tartışır, ihracatın artırılması için geliştirilen Küresel Fuar Acentası ve Ticari Safari'nin sonuçlarına odaklanırdık.
42 bini aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi odası kimliğini taşıyan BTSO, Başkan İbrahim Burkay'ın ikinci döneminde açıkladığı makro düzeydeki 40'ı aşkın proje birer birer hayata geçiyor.
Birçok çalışmanın sonuçlarını ise BTSO'da düzenlenen bakanların da katıldığı toplantılarda öğreniyoruz. Az değil, son bir ayda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte 6 bakanın Bursa ziyaretlerindeki ilk adresi BTSO oldu.
Deyim yerindeyse Bursa'nın vitrini haline gelen BTSO'nun çalışmalarını Başkan Burkay'dan dinlemek istedik. Biz sorduk o da yanıt verdi.
Üretim ve ihracat Burkay'ın olmazsa olmaz terimleri. Haklı da çünkü Türkiye'nin bugünlerde ihtiyaç duyduğu en önemli kelime bunlar. Burkay'a göre bu iki unsur ekonomimizin kaldıracı pozisyonunda.
Odanın 2013 yılından beri başlattığı Küresel Fuar Acentası ve Ticari Safari projelerinde bu hedef doğrultusunda önemli başarılar elde edildi. Bunu sadece bir sayı ile anlatmak mümkün. İhracat yapan firmalara 6 yıl içinde bin 300 yeni şirket katıldı. Bu sayı, Balıkesir ve Bandırma'daki toplam ihracatçı firma sayısından daha fazla.


Bu çalışmaların somut sonuçlarını da ihracat rakamlarında görmek mümkün. Bursa 2018 yılı sonu itibarıyla 14,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Toplamdaki dış ticaret fazlası 6 milyar dolar. Zaman zaman dile getirilir. Bursa gibi 10 il olsa Türkiye'nin dış ticaret açığı kapanırdı. Bu rakam da onun en güzel göstergesi. Bursa üretiyor ve ihraç ediyor. Bursalı firmaların yaşanan ekonomik sıkıntıları derin yaşamamasının en önemli faktörü de ihracat.
İhracata yönelik diğer önemli bir proje de Ticari Safari olarak adlandırılan yurtdışından alım heyetlerinin Bursa'ya getirilmesi. Aynı sürede bu rakamda 22 bine ulaştı.
Yeni hedef bir fuar merkezi ile bunun altyapısının daha da genişletilmesi. Burkay, yeni proje için seçimlerin sona ermesini bekliyor. Seçim bittikten sonra bu konu masaya yatırılacak ve gerçekleştirilecek proje ile Bursa artık dış ticaretin merkezi haline gelecek.

'YERLİ OTOMOBİLİN ADRESİ TEKNOSAB OLACAK'

Bursa ekonomisinin rüya projesi TEKNOSAB. 40 milyar dolarlık ihracat, 150 bin kişilik istihdam hedefi olan bu proje sadece Bursa'nın değil orta ve ileri teknoloji yatırımını hedefleyen Türkiye ekonomisinin de ilham kaynağı oldu.
Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem 24 Haziran seçimleri öncesi hem de şubat ayındaki Gökdere mitinginde TEKNOSAB vurgusu yaparak, mega endüstri bölgelerine örnek gösterdi. Erdoğan, istimlak ve altyapısı için 2 milyar harcama yapılan TEKNOSAB'ın 68 parselinin yılın ikinci yarısında yatırımcılara tahsis edileceğini söylemişti.
Burkay'a hem TEKNOSAB'ı hem de yerli otomobili soruyoruz.
2019 yılının sonuna doğru fabrika inşaatlarına başlatılması için yer teslimi yapılacak. Talepler ise oldukça yüksek. Aralarında çok önemli uluslararası şirketler de var ama bunların çoğu halka açık yani borsada işlem gördüğü için isim telaffuz edilmiyor.
Yerli otomobilin kurulacağı yerle ilgili de hem girişim grubu hem bakanlıkla temaslar devam ediyor. Onun da adresi TEKNOSAB olacak. Burkay'a göre, başka yer arayıp tartışmaya gerek yok...

ALTIN KAPLAMA ETİN NE FAYDASI VAR!

Son yıllarda sosyal medyada kediler, tahtını yemeklere ve özellikle de steak diye adlandırılan ızgara etlere bıraktı.
Yüzlerce çeşit pişirme yönteminin dışında tuzlama şekli bile dünyada fenomen haline gelenler var. Tabii sektör tüketime yönelik ve yeni yöntemler bulup kendini adından söz ettirmek isteyince ortaya uçuk kaçık şeyler de çıkıyor. Bunlardan biri de etin altınla kaplanması.
Bir arkadaşımız bunu görünce Türkiye'nin en önemli gıda uzmanı olan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar'a soruyor: Altın kaplama etin faydası nedir?
Hoca da sosyal medyadan yanıtlıyor: Çok parası olan aptalları ortaya çıkarır.
Bu da pazar neşesi olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.