Hava Durumu

BTSO'nun Mutfak Akademisi 5 yılda 5 bin kadına istihdam yaratacak

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2018 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2018 07:21

Bilişimin büyüklüğüne ulaşmasa da hizmet sektörünün yıldızı dünyada ve Türkiye'de parlamaya devam ediyor. Sektörün yelpazesi o kadar geniş ve insan hayatına dokunan yönleri o kadar fazla ki büyüme trendinde hep yukarıya doğru artış gösteriyor.
Tıpkı gelişen teknolojiyle birlikte nitelikli eleman ihtiyacı artan sanayi gibi hizmet sektörü de büyümeyle birlikte kaliteye yöneliyor. Kalite için olmazsa olmazlardan biri nitelikli eleman ihtiyacı.
Nasıl ki sanayici milyonlarca dolar ödeyerek kurduğu son teknoloji ürünü üretim araçlarının başında çalışacak nitelikli eleman istiyorsa, hizmet sektöründe faaliyet gösteren lüks bir restoran veya otel de nitelikli eleman konusunda aynı hassasiyeti gösteriyor.
İyi bir aşçı bulmak için bazen bir otel veya restoranın açılışı geciktiriliyor.
Daha ötesi mutfak ekibi değişen bir restoran müşterilerini bile kaybedebiliyor.
Sanayiye nitelikli eleman için uzun yıllardır çalışma yapan BTSO, hizmet sektöründeki üyelerinin talepleri sonucu nihayet bu sektör için de kolları sıvadı.
BTSO Mutfak Akademi, hizmet sektörünün (yiyecek-içecek ve turizm) ihtiyacı olan nitelikli elemanları yetiştirmek için kuruldu.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı olan Irmak Aslan ve BTSO Meclis Üyesi Turgay Güler, Mutfak Akademi'yi anlattı.
Mutfak Akademi'de verilecek eğitimler ile Bursa 'da iş gücüne dahil olamayan özellikle kadınlara ve gençlere meslek edindirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca sektörde halen çalışmakta olan kişilerin de mesleklerinin geliştirilmesi projenin hedefleri arasında.
Mutfak Akademi, Demirtaş OSB içerisinde yer alan BTSO MESYEB yerleşkesi içerisinde hizmet verecek. Son teknoloji ekipmanla özel olarak tasarlanmış mutfaklarda, sektör içindeki uzmanlar ile yerel ve uluslararası eğiticilerin eğitmenliğinde eğitimler planlanıyor.
Mutfak Akademi'de Aşçı, Pastacı, Pideci ve Servis Elemanı olmak üzere 4 farklı branşta eğitim programı sunulacak. Aynı anda 100 kişiye eğitim verebilme imkanına sahip olan Mutfak Akademi, yeni torba yasada yer alacak teşvikleri bekliyor. Teşvikler açıklandıktan sonra eğitim için düğmeye basılacak. 6 aylık eğitimin sonunda ise kursiyerlere Butgem ve BTSO imzalı sertifikayla beraber MESYEB tarafından yapılacak sınavın ardından uluslararası geçerliliğe sahip mesleki yeterlilik belgesi verilecek.
Projenin en önemli amaçlarından biri de kadın istihdamına yönelik. 5 yılda 5 bin nitelikli kadın istihdamı hedeflenen projede eğitim görenler ise neredeyse yüzde 100 istihdam garantisi imkanına da kavuşacak.

Sektör kadın çalışan istiyor

Projenin tanıtımı amacıyla sektör temsilcileri ile görüşmeler yapıldı. Yemek sanayicilerinin ardından fırıncılar ve unlu mamul madde imalatçılarıyla toplantı yapıldı. BTSO Meclis Üyesi Turgay Güler, projeye tüm sektör temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Fırıncılar kadın istihdamına yönelmek istiyor. Düşünün elinde kürekle fırına ekmek süren kadının imajı fırını da cazip hale getirecek. Bu yüzden artık ön planda kadınların yer almasını istiyorlar. Fırıncılık eğitimi görecek kadınlara iş garantisi sözü veriyorlar" dedi.
Irmak Aslan da, hizmet sektöründeki kadın istihdamı talebinin gerekçesini açıkladı. Aslan, 'Kadın çalışanlar hem hijyen konusunda hem de çalıştıkları işyerine sahiplenme konusunda erkeklerden daha önde. O yüzden kadın istihdamı artıyor. Bizim de isteğimiz çalışma hayatına nitelikli kadınları dahil edebilmek' dedi.

Timsah Arena'daki kamulaştırma

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçen hafta yaptığı açıklamada, Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu inşaatı nedeniyle davalık oldukları taraflarla anlaşma sağlandığını açıklamıştı. Büyükşehir Belediyesi, arsa sahibiyle 41 milyon lira ödeme konusunda uzlaşmaya varmıştı. Başkanın yaptığı bu açıklamayı köşemde yazdıktan sonra birçok ajans, haberleştirerek servis etti.
Yazımda adı geçen Şenay Çoruh, hem telefon hem de elektronik postayla bana ulaşarak arsanın kendisine ait olmadığını söyledi.
Zaten yazıda önemli olan kime ödendiğiyle ilgili ayrıntı değil, stadyumun maliyetini artıracak 41 milyon liralık ödemeydi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.