Hava Durumu

'Bu bir yarış değil, farkı ve güzel bir şey varsa uygulamaktan gocunmam'

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2020 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2020 08:14

Koronavirüs salgını yıllardan beri uyguladığımız davranış biçimlerimizi değiştirdi. Sadece kişisel yaşamda değil, çalışma hayatında da salgının dayatması sonucu çözümler üretiyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da daha önce sosyal medya üzerinden Bursalıların sorularını yanıtlamıştı. Dün belki de büyükşehir belediyesi tarihindeki bir ilk gerçekleşti. İnternet üzerinden basın toplantısı yapan Aktaş, önce hazırladıkları yardım paketlerini ve belediyenin çalışmalarını anlattı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İnternet kalitesinden olsa gerek ufak tefek ses kayıpları dışında bir arada olduğumuz basın toplantılarından farkı yok.

Aktaş'ın basın toplantısı üç ana konuda gerçekleşti. Birincisi belediyenin salgına karşı dezenfeksiyon ve diğer koruma tedbirleri, ikincisi hazırlanan yardım paketleri ve üçüncüsü de su faturaları ve Bursa için tehlike çanları çaldığını gösteren kuraklık.

Gazetemizdeki haberde yardım paketleriyle ilgili çok fazla ayrıntılı bilgi yer alacağı için başlıklar halinde vereyim:

Her gün 10 bin aileye 3'er taneden olmak üzere 30 bin ekmek verilecek. Kupon karşılığı yapılacak bu yardım Besaş bayilerinde süt olarak da alınabilecek.

Her hafta 10 bin meyve-sebzeden oluşan pazar filesi, ayda 30 bin gıda kolisi ve ayda 30 bin temel hijyen malzemeleri kolisi dağıtılacak. Bu valiliğin dağıttığı 30 bin gıda kolisinden bağımsız gerçekleştirilecek. Ayrıca yeni başlatılacak Kart16 uygulamasıyla isteyen 200 liralık alışverişi bu kartla yapacak. Toplamda bir ayda 130 bin eve ulaşılacak.

Burada bir parantez açmak lazım. Daha doğrusu bir soru üzerine parantezi Başkan Aktaş açtı.

İşin koranavirüs yarışmasına döndürüldüğünü vurgulayan Aktaş'ın toplumsal dayanışmanın ön plana çıktığı bu günlerde şu değerlendirmesi altı çizilecek cinsten:

'Benim hiç kompleksim yok. Farklı siyasi partiden olsa da istifade ettiğim arkadaşlar var. Türkiye Belediye Birliği'nde telekonferansla toplantı yaptık. Yine kendi belediye başkanlarımızla toplantı yaptık. Bu işin partisi yok. Birlik beraberlik milli dayanışmanın tam zamanı. Başka bir arkadaşın yaptığı güzel uygulama varsa uygulamaktan gocunmam'

Devamında ise:

'Sosyal medyada art niyetli kişilerin ne dediğinin hesabı kitabı içinde değilim. Koli paket yarışması yapmıyoruzBu bir planlama meselesi. 150 liralık koli 80 liraymış. Beni ilgilendirmiyor' mesajını verdi.

İÇME SUYU FATURASI VE SU DA TEHLİKE ÇANLARI

Aktaş'ın toplantıda üzerinde önemle durduğu konulardan biri de su konusu oldu.

Malum koronavirüs ile ilgili tedbirlerin en önemlisi hijyen. İnsanların evde kalış süresi ve temizliğe yapılan vurgu arttıkça su tüketimi de aynı paralelde artış gösterdi. Geçen ay su tüketimi yüzde 18'lik artış gösterdi.

Bir de üzerine kuralık eklenince durum kritik hale geldi. Başkan Aktaş'ın verdiği bilgili göre, Bursason 100 yılın en kurak 5'inci yılını yaşadı. Bursa'da içme suyu temini için son 30 yıldır 8-10 Kasım'dan sonra kuyu çalıştırılmamış. Bu dönem içme suyuna hala kuyulardan takviye yapılırken, bir yandan da yeni kuyular açılıyor. Çınarcık Barajı'ndan su getirilmesine çalışılıyor.

Sıkıntı yaşanmaması için tasarruf çağrısı yapan Aktaş, su faturalarıyla ilgili yeni düzenlemeyi de açıkladı:

BUSKİ nisan ayında endeks okumayacak. Abonelere ocak, şubat, mart ayı ortalaması alınacak ve bunun yüzde 50'si fatura olarak gönderilecek. Normal hayata dönüldüğünde kalan bakiyeler faturalandırılacak.

KORONAVİRÜS KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (8)

BURSA'DA NEDEN TRAFİK SIKIŞTI?

Evde kal çağırısına uyarak başlattığım kişisel karantinanın ikinci haftası devam ediyor. İlk günlerde yazıyla ilgili konu sıkıntı çekebilirim endişesi, hayatın evde kalmaya göre dizayn edilmesi üzerine sona erdi. Artık basın toplantısı bile eve geldiğine göre sorun yok. Zaten dışarda dolaşanlar da sıkıntılarını mail veya telefon açarak iletiyorlar.

Geçen gün kent trafiğinin yüzde 87 oranında azaldığını yazmış, Başkan Aktaş da bu konudaki 'Trafik sorununu bir yıl dolmadan çözdüm' esprisini aktarmıştım.

Sanki nazar değmiş gibi başta Acemler olmak üzere trafik sıkışıklığı ile ilgili paylaşımlar yapılmaya başlandı. İnsanlar dışarıya çıkmıyorsa neden trafik sıkışıyor sorusunun yanıtını Aktaş'ın basın toplantısında öğrenmiş olduk.

Bakanlık kararıyla belirli saatlerde lüzumsuz yere trafiğe çıkanların engellenmesi amacıyla uygulamalar yapılıyormuş. Uygulamalarda bir yandan ateşleri ölçülen vatandaşlara dışarıya çıkmaması uyarısında da bulunuluyormuş. Bu uygulama önümüzdeki günlerde devam edecek. Gereksiz yere dışarıya çıkarsanız. Kontroller yüzünden saatlerce trafikte beklemek zorunda kalabilirsiniz.... Belki önümüzdeki günlerde cezai işlem de yapılacak.

Son not:

Adnan Baştopçu'nun durumu kötü sanırım. Evde kalmak yaramamış. Yemek denemeleri ve sosyal medya da kesmemiş. Buzdolabı ile konuşmasına bakılırsa bu vahim duruma çözüm bulmak gerekiyor. Önerim arkadaşları olarak günde hiç olmazsa bir kez görüntülü arayıp sohbet edelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.