Hava Durumu

Bu güneşe kar, bu nüfus artışına plan dayanmaz

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2019 07:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.02.2019 07:12

Yıllar önce ilk kez, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker dillendirmişti: Bursa'nın nüfusu her yıl Çanakkale kadar artıyor.
Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın Darmstadt Belediyesi'nden gelen heyetle yaptığı görüşmede konuşulanlar Bursa'nın deyim yerindeyse nasıl çılgınca büyüdüğünü rakamlarla bir kez daha gözler önüne serdi.
Bu karşılaştırma çok klişe biliyorum ama aynı derecede de çarpıcı...
Bursa, 1971 yılında Darmstadt ile kardeşlik protokolü imzalar. Bu protokolle başlayan sıcak ilişkiler sonucu bugün yoğun Suriyeli göçü nedeniyle Küçük Halep diye adlandırılan Çarşamba semtindeki caddeye de Alman kentinin adı verilir. O yıllarda Bursa'nın nüfusu 180 bin, Darmstadt'ın ise 160 bindir.
Geçen 48 yılda Alman kentinin nüfusu sadece ve sadece 5 bin artarken, Bursa 3 milyonluk dev bir kente dönüşür.
Darmstadt'ın 40 yılda aldığı göçü Bursa neredeyse birkaç haftada alıyor.
Dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2018 Sonuçları'nı açıkladı. Türkiye'nin nüfusu, 2018'de bir önceki yıla göre 1 milyon 193 bin 357 kişi artarak 82 milyon 3 bin 882 kişi oldu.
Peki ya Bursa?
Geçtiğimiz günlerde Merinos'ta yapılan bir toplantıda Başkan Aktaş, nüfus artış hızının yavaşladığını söylemişti.
Ancak, TÜİK rakamları maalesef artışın yüksek tempoyla devam ettiğini gösteriyor. 2017'de 2 milyon 936 bin 803 olan Bursa nüfusu 2018'de 2 milyon 994 bin 521'e ulaştı. Türkiye genelindeki artış hızı binde 14,7 iken Bursa'daki artış yüzde 1,9 olarak gerçekleşti.
Bir yılda 57 bin 718 kişilik artış neredeyse Çanakkale'nin merkez nüfusuna eşdeğer.

ULAŞIM VE TEKNOSAB ARTIŞI HIZLANDIRACAK

Buradaki asıl sorun 2030 yılına göre Ulaşım Master ve 1/100 binlik imar planı çalışmaları yapan Bursa'daki bu nüfus artışının geçmişte olduğu gibi planların ötesine geçmesinde.
Çünkü 29 Ekim'de otoyolun İzmir'e kadar olan bölümünün tamamlanması, ardından hızlı tren gibi ulaşım imkânlarının artması göçü tetikleyecek. Bunun yanı sıra TEKNOSAB gibi 100 bin kişiyi istihdam edecek sanayi bölgeleri, uydu kentler Bursa'nın cazibesini daha da artıracak.
Bu yüksek artış eğitimden ulaşıma kısacası kentin temel konforlarının karşılanmasını güçleştirecek.
O yüzden, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde Bursa'yı yönetmeye soyunan başkan adaylarının iyi bir planlama yapması gerekiyor.

BURSA'DA 15 HAVAALANINA UÇUŞ

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin'in, Yenişehir Havalimanı'nın daha aktif kullanımıyla ilgili sosyal medya üzerinden başlattığı 'Ben varım' kampanyasından her geçen gün olumlu sonuçlar alınıyor.
Büyük ilgi gören kampanyanın ardından Anadolujet, THY ve DHMİ ile görüşmeler yapan Dr. Esgin, dikkatleri Bursa üzerine çekmeyi başardı. Anadolujet de doluluk ve seferlere ilgiyi görünce yeni tarife ile Bursa'dan bir bölümü direkt olmak üzere 15 havaalanına sefer koydu. Yurtiçi uçuşlarda en çok eleştiri konusu olan Ankara'daki bekleme süreleri ise makul hale getirildi.
Dr. Esgin, yine sosyal medya üzerinden Anadolujet'in Bursa'nın dört bir yanına astırdığı afiş fotoğraflarıyla çağrı yaparak, hava ulaşımında Yenişehir Havalimanı'nın tercih edilmesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.